0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZakaj tak naval na Ozempic za hujšanje? Kakšna so tveganja in stranski...

Zakaj tak naval na Ozempic za hujšanje? Kakšna so tveganja in stranski učinki?

MORDA VAS ZANIMA

Ozempic je zdravilo, ki se aplicira z injiciranjem enkrat na teden. Namen zdravila Ozempic, katerega glavna sestavina je semaglutid, je za pomoč odraslim s sladkorno boleznijo tipa 2 pri uravnavanju krvnega sladkorja.

- Oglas -

Čudežno zdravilo za odvečne kilograme?

Čeprav uradno ni zdravilo za hujšanje, raziskave kažejo, da lahko ljudje, ki uporabljajo Ozempic, med jemanjem zdravila izgubijo tudi telesno težo. Pravzaprav je učinkovino v Ozempicu, znano kot semaglutid, odobrila FDA v višjih odmerkih za zdravljenje posameznikov, ki živijo z debelostjo in drugimi zdravstvenimi težavami, povezanimi s težo, vendar se le-ta prodaja oziroma predpisuje pod imenom Wegovy.

Zaradi pomanjkanja in nedostopnosti izdelka Wegovy in ‘pozitivnih’ učinkov zdravila Ozempic na hujšanje, je ta informacija postala viralna na družbenih omrežjih. Posledica tega je, da so ljudje, ki nimajo sladkorne bolezni tipa 2, začeli uporabljati Ozempic za hujšanje. Tako imamo trenutno primer na Hrvaškem, ko slakorni bolniki ne morejo več do svojega zdravila.

Kaj je Ozempic?

Ozempic je zdravilo na recept za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 pri odraslih, ki ga je odobrila FDA. Pomaga izboljšati krvni sladkor pri odraslih s sladkorno boleznijo tipa 2 in dokazano znižuje hemoglobin A1C (merilo glukoze v krvi skozi določeno časovno obdobje). Prav tako pomaga odraslim s sladkorno boleznijo tipa 2 in znanimi srčnimi boleznimi zmanjšati tveganje za srčno-žilne dogodke, kot sta možganska kap ali srčni infarkt.

- Oglas -

Zdravilna učinkovina zdravila Ozempic, semaglutid, ki je agonist receptorja glukagonu podobnega peptida-1 (GLP-1). Deluje tako, da aktivira receptorje GLP-1 po vsem telesu in poveča učinke naravno prisotnega hormona GLP-1.

GLP-1 služi več ključnim funkcijam v telesu – pospešuje sproščanje insulina v trebušni slinavki kot odgovor na vnos hrane, kar pomaga nadzorovati krvni sladkor. Prav tako zmanjša sproščanje glukagona, hormona, ki zvišuje glukozo v krvi, in s tem pomaga tudi pri nadzoru krvnega sladkorja.

Ozempic je injekcija semaglutida, ki si ga sami enkrat tedensko injicirate. Na voljo je v odmerkih po 0,5 miligrama, 1 miligrama ali 2 miligrama.

Ali je Ozempic insulin?

Ozempic ni insulin. Trebušni slinavki pomaga proizvesti več insulina, ko je vaš krvni sladkor visok. Za razliko od insulina Ozempic le redko povzroči nizek krvni sladkor.

Ozempic za hujšanje: kako deluje?

Medtem ko Ozempic ni posebej označen kot zdravilo za hujšanje, študije (študija 1, študija 2), ki jih sponzorira Novo Nordisk, podjetje, ki izdeluje Ozempic, kažejo, da lahko ljudje, ki jemljejo semaglutid, aktivno spojino v Ozempicu, izgubijo težo. Pravzaprav je FDA leta 2021 odobrila semaglutid za hujšanje pod blagovno znamko Wegovy. Vendar pa Wegovy zagotavlja večji odmerek semaglutida kot Ozempic – 2,4 miligrama semaglutida v Wegovyju v primerjavi z 0,5 miligrama, 1 miligrama ali 2 miligrama semaglutida v Ozempicu.

- Oglas -

Kot agonist receptorja GLP-1 semaglutid poveča učinke naravno prisotnega hormona GLP-1, ki poleg učinkov na glukozo v krvi in sladkorno bolezen vpliva tudi na težo prek dveh ključnih mehanizmov:

 • Vpliva na centre za lakoto v možganih (zlasti v hipotalamusu), zmanjšuje lakoto, apetit in hrepenenje po hrani
 • Upočasni hitrost praznjenja želodca, kar učinkovito podaljša polnost in sitost po obroku

V enem velikem kliničnem preskušanju, ki ga je sponzoriral Novo Nordisk, je 1961 odraslih s prekomerno telesno težo ali debelostjo, ki niso imeli sladkorne bolezni, prejemalo 2,4 miligrama semaglutida ali placeba enkrat na teden 68 tednov, skupaj s spremembo življenjskega sloga. Tisti, ki so jemali semaglutid, so izgubili 14,9 % svoje telesne teže v primerjavi z 2,4 % pri tistih, ki so jemali placebo.

Čeprav sta Ozempic in Wegovy v bistvu enaki zdravili (samo na voljo v različnih odmerkih), je treba opozoriti, da medtem ko Ozempic običajno krije zavarovanje, je Wegovy najpogosteje samoplačniški.

Je Ozempic varen?

Ozempic je varno zdravilo z različnimi koristmi, v kolikor ga bolniki jemljeno v skladu s predpisanimi odmerki in pod nadzorom zdravniškega osebja. Približno 80 % bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 ima sočasno tudi preveliko telesno težo. Torej imajo ti bolniki dvojno korist pri zdravljenju sladkorne bolezni in debelosti.

Dokazano je tudi, da Ozempic zmanjšuje večje neželene koronarne dogodke, vključno s srčnimi infarkti in možgansko kapjo, in ponuja številne druge koristi.

Vendar Ozempic ni varen za vsakogar. Glede na navodila, ki jih navaja proizvajalec zdravila, naj se ljudje z naslednjimi stanji izogibajo uporabi zdravila Ozempic:

 • Pankreatitis
 • Sladkorna bolezen tipa 1
 • Mlajši od 18 let
 • Nosečnost ali dojenje
 • Diabetična retinopatija
 • Težave s trebušno slinavko ali ledvicami
 • Družinska anamneza medularnega karcinoma ščitnice (MTC)
 • Sindrom multiple endokrine neoplazije tipa 2 (MEN 2), stanje endokrinega sistema

Kot pri vseh zdravilih na recept je pomembno, da se posvetujete s svojim zdravnikom ali drugim usposobljenim zdravstvenim delavcem o tem, ali je to zdravilo za vas varno in kakšen odmerek je primeren.

Pogosti neželeni učinki zdravila Ozempic

Najpogostejši neželeni učinki so gastrointestinalne narave: slabost, bruhanje, driska in zaprtje. Čeprav bo večina ljudi, ki jemljejo zdravilo Ozempic, najverjetneje občutila te simptome na neki točki med zdravljenjem, bi morali sčasoma izzveneti.

Ker Ozempic upočasni praznjenje želodca, se lahko pojavi občutek zgodnje sitosti, polnosti. Ti neželeni učinki so običajno kratkoročni in se izboljšajo nekaj dni do nekaj tednov po začetku jemanja zdravila Ozempic ali spremembi odmerka.

Po navedbah podjetja lahko jemanje zdravila Ozempic povzroči druge manj pogoste, a resnejše stranske učinke. Tej vključujejo:

 • Pankreatitis (vnetje trebušne slinavke)
 • Spremembe vida
 • Hipoglikemija (nizek krvni sladkor)
 • Težave z ledvicami
 • Alergijske reakcije
 • Težave z žolčnikom
 • Tumorji ščitnice ali rak

Ali naj uporabljam Ozempic za hujšanje?

Strokovnjaki ljudem s sladkorno boleznijo tipa 2, zlasti tistim s prekomerno težo ali debelostjo, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom, da ugotovijo, ali je zdravilo Ozempic primerno za pomoč pri nadzoru sladkorja v krvi in hujšanju. Za primarno zdravljenje debelosti je Wegovy prav tako odlična možnost za vse bolnike, ki so se trudili izgubiti težo samo z dieto in telesno vadbo, imajo ITM 30 ali več (ali 27 in več s komorbidnostjo, povezano z debelostjo) in so pripravljen dolgoročno uporabljati injekcijo enkrat na teden.

Čeprav so Ozempic in sorodna zdravila GLP-1 prejela veliko pozornosti v medijih, le-ta niso zasnovana za uporabo za hujšanje in lahko povzročijo morebitne neželene učinke. Poleg tega nenamenska uporaba zdravila Ozempic močno vpliva na razpoložljivost zdravila za tiste, ki ga najbolj potrebujejo – posameznike s sladkorno boleznijo tipa 2.

.

NAJNOVEJŠE