0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiObstaja znanstveni razlog, zakaj se bojimo teme

Obstaja znanstveni razlog, zakaj se bojimo teme

MORDA VAS ZANIMA

Za otroke ni nič nenavadnega, da gredo skozi fazo teme, ko se zelo bojijo teme in jim morate prižgati vsaj neko manjšo lučko v sobi čez noč.

- Oglas -

Nekaterim pa se to dogaja tudi v odrasli dobi in strah pred temo lahko traja več let ali celo življenje, vendar dejansko obstajajo znanstveni dokazi, zakaj se ljudje bojimo teme.

Od kje izhaja strah pred temačnim?

Temo pogosto povezujemo s strašljivimi stvarmi, pa naj gre za grozljivke ali zgodbe o duhovih, ki so najpogosteje postavljene v temo, kar v nas lahko sproži negativne občutke.

Vendar resnična razlaga o tem, zakaj se bojimo teme, sega daleč dlje od grozljivih filmov, grozljivk in srhljivih zgodb o duhovih.

- Oglas -

Martin Antony, profesor psihologije na univerzi Metropolitan v Torontu in avtor knjige ‘The Anti-Anxiety Program’, je izvedel poglobljeno raziskavo o tem, zakaj se bojimo teme. Strah pred temačnim opisuje kot “pripravljeni strah”, za katerega pravi, da “pomeni, da smo pripravljeni ali nagnjeni k razvoju strahov pred nekaterimi stvarmi bolj kot pred drugimi”.

Antony je za Huffington Post povedal: “Verjetno smo bili zgrajeni skozi evolucijo, z naravno selekcijo, da bi razvili ta strah, in naj bi tema bila ena tistih situacij, ki bi se jih lažje ustrašili.”

Otrok se boji teme

Strahovi so tudi del naše evolucije

Profesor pravi, da strahovi, kot je tema, izvirajo iz situacij, ki bi jih naši predniki razumeli kot nevarne. Drugi strahovi so na primer strah pred višino, kačami in pajki … kar bo mnogim od nas zvenelo zelo znano.

Anthony je tudi opozoril, da lahko strah pred temo izvira iz neznanega. Očitno je težko videti v temi, z občutkom neznanega, kaj bi lahko bilo tam zunaj – od tod strah in skrb. Profesor je dodal: “Večina stvari, zaradi katerih se počutimo nelagodno, so stvari, ki jih vidimo kot nepredvidljive in zunaj našega nadzora.”

- Oglas -

Včasih je potrebna tudi strokovna pomoč

Medtem ko vas strah pred temo morda skrbi, Krystal Lewis, klinična psihologinja na Nacionalnem inštitutu za duševno zdravje pravi, da je strah pred temo pravzaprav precej pogost, zlasti pri otrocih.

“Strahovi so normalen del otroškega razvoja,” poudarja. “Vidimo precej otrok, ki se bojijo teme, kar je razvojno primerno.” Kljub temu je bistveno slediti strahovom in kako lahko vplivajo na vaše vsakdanje življenje. Če vpliva na vaše odnose in vsakodnevne dejavnosti, boste morda želeli poiskati pomoč.

.

NAJNOVEJŠE