0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Naredi sam (DIY)Protimikrobno mazilo z zelišči, aktiviranim ogljem in glino

Protimikrobno mazilo z zelišči, aktiviranim ogljem in glino

MORDA VAS ZANIMA

Nekatere rastline in sestavine imajo skorajda čudežno moč. Iz telesa oziroma iz kože lahko »povlečejo« škodljive delce in snovi, na primer drobne koščke lesa oziroma trske, ki so se zataknile pod kožo.

- Oglas -

Mazilo, ki ga predstavljamo v nadaljevanju, zmore prav to. Obenem pa gre za odlično protimikrobno mazilo, s pomočjo katerega lahko zavrete razmnoževanje bakterij in drugih škodljivih mikroorganizmov ter s tem zmanjšate tveganje za okužbe oziroma za resnejše zaplete. Protimikrobno mazilo je lahko med drugim tudi zelo učinkovita pomoč pri ugrizih klopov oziroma pri pikih različnih žuželk. Z njim pa si lahko pomagate tudi pri žuljih.

Preden pa se lahko lotite izdelave protimikrobnega mazila, boste morali pripravite zeliščno olje …

Navodila za izdelavo zeliščnega olja

Pri izdelavi zeliščnega olja imate na voljo dve osnovni možnosti: izdelavo s pomočjo sončne toplote in izdelavo s pomočjo toplote štedilnika. Prva metoda zahteva malce več časa in potrpežljivosti (za pripravo zeliščnega olja potrebujete približno 4–6 tednov), medtem ko je druga metoda precej hitrejša.

- Oglas -

Pri obeh metodah potrebujete:

  • posušene ognjičeve cvetove,
  • sveže cvetove navadne zvezdice (rastlina je znana tudi kot »kurja črevca«),
  • sveže liste trpotca in
  • olivno olje.

(Razmerje med ognjičevimi cvetovi, cvetovi navadne zvezdice in trpotcem naj bo 1 : 1).

Če boste olje pripravljali s pomočjo sončnih žarkov, morate nasekljana zelišča najprej stresti v kozarec za vlaganje s širokim grlom. Kozarec napolnite do približno 2/3. Zelišča nato prelijte z olivnim oljem (gladina olja naj bo približno 2,5 cm nad zelišči). Kozarec za 4–6 tednov postavite na sončno mesto in ga vsakodnevno pretresite. Na koncu mešanico precedite.

Če boste zeliščno olje pripravljali na štedilniku, najprej napolnite kozico z manjšo količino vode. Nato nad kozico položite ognjevarno skledo (na primer stekleno). Vodo počasi segrejte pri nizki temperaturi. Ko se voda v kozici segreje, v skledo nalijte olivno olje in dodajte zelišča (razmerje med olivnim oljem in zelišči naj bo približno 2 : 1). Počasi segrevajte približno 2–3 ure. Olje je pripravljeno, ko spremeni barvo in se navzame vonja zelišč. Tudi pri tej metodi mešanico na koncu precedite.

- Oglas -

Opomba: Priporočamo, da sveža zelišča pred uporabo nekaj ur pustite na toplem hladnem mestu (oziroma na soncu), da izhlapi čim več vode. Olje in voda se namreč ne mešata.

Navodila za izdelavo protimikrobnega mazila

Za protimikrobno mazilo potrebujete:

  • 125 mililitrov zeliščnega olja,
  • 2 žlici aktivnega oziroma medicinskega oglja,
  • 2 žlici betonitne gline,
  • 1 žlico vitamina E,
  • 20 kapljic eteričnega olja sivke in
  • 10 kapljic eteričnega olja čajevca.

Zeliščno olje preprosto zmešajte z medicinskim ogljem, glino, vitaminom E in z eteričnimi olji. Sestavine dodajajte postopoma in jih dobro zmešajte, da dobite mazilo brez grudic. Uporaba vitamina E je neobvezna, toda če ga imate pri roki, ga je vsekakor dobro dodati, saj s tem podaljšate rok uporabnosti mazila (vitamin E je naravni konzervans).

Eterično olje sivke je dodano zaradi pomirjajočega vpliva na kožo, eterično olje čajevca pa zaradi protimikrobnih in protivnetnih lastnosti. Tudi omenjeni sestavini lahko izpustite, vendar bo mazilo z dodatkom eteričnih olj še učinkovitejše.

Kako uporabljati protimikrobno mazilo?

Z mazilom preprosto namažite prizadeto območje in ga pritrdite z gazo, ki jo fiksirajte s pomočjo obližev ali povoja. Pazite, da mazilo ne bo prišlo v stik z oblačili, saj lahko aktivno oglje zabarva blago.

Mazilo nato pustite učinkovati približno 24 ur. Če se spopadate s tujkom v podkožju, bi ga morali po 24 urah zlahka odstraniti s pomočjo pincete.

.

NAJNOVEJŠE