0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaBolečine v trebuhu in krči: 5 naravnih metod za ublažitev težav

Bolečine v trebuhu in krči: 5 naravnih metod za ublažitev težav

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto spopadanje z bolečinami v trebuhu in krči je zelo neprijetna težava – posebno če ne morete ugotoviti, kaj bolečine povzroča. Za bolečine v trebuhu in krče so lahko krivi najrazličnejši vzroki. Če ne veste, kaj natančno je tisto, kar je krivo za težave, je smiselno, da malce eksperimentirate. Tako boste lahko odkrili kombinacijo ukrepov in metod, ki je najučinkovitejša.

- Oglas -

V osnovi je priporočljivo, da se izogibate pretirano mastni in zelo pikantni hrani ter da vodite prehranski dnevnik. Če kadite, poskušajte opustiti to navado, če ste pretežki, pa se je smiselno znebiti odvečnih kilogramov. Vedno jejte sede in počasi. Poskrbite, da boste vsak grižljaj dobro prežvečili. Pomaga lahko tudi dodajanje probiotikov.

Za hitro ublažitev akutnih težav pa priporočamo eno od spodnjih metod …

1. Riževa voda z ingverjem

Tako riževa voda kot ingver sta lahko zelo učinkovita naravna pomoč pri bolečinah v trebuhu in krčih. Če sestavini združite, dobite zelo močan napitek za blaženje trebušnih težav. Riževa voda je med drugim koristna zaradi škroba, ki pomiri razdražen želodec, poleg tega pa lahko pomaga nevtralizirati morebitni presežek želodčne kisline.

- Oglas -

Potrebujete ½ skodelice riža, 2 skodelici vode in košček ingverja (uporabite lahko tudi ingver v prahu). Riž stresite v kozico in prilijte vodo. Ingver olupite in naribajte ter ga stresite v kozico. Zavrite, nato pa znižajte temperaturo in kuhajte do mehkega. Ko je riž kuhan, kozico odstranite s štedilnika in jo pustite pokrito še približno 5 minut. Mešanico precedite in tekočino popijte, dokler je še topla.

2. Koromačeva semena

Za hitro pomoč pri trebušnih krčih in bolečinah v želodcu lahko poskrbijo tudi koromačeva semena. Pomagajo pri leni prebavi oziroma zaprtju. Ena od najpomembnejših snovi, po zaslugi katerih lahko koromačeva semena zelo pozitivno vplivajo na vašo prebavo, je anetol, ki spodbuja nastajanje prebavnih sokov, kar poskrbi za hitrejši in učinkovitejši prebavni proces, posledično pa za manj bolečin in drugih težav. Če se pogosto spopadate s trebušnimi krči in bolečinami, vam priporočamo redno žvečenje koromačevih semen (približno ½ žličke po vsakem obroku).

3. Topli obkladki

Trebušne oziroma želodčne bolečine lahko poskusite ublažiti tudi »od zunaj«, s pomočjo toplote. Pri tem si lahko pomagate z različnimi metodami, na primer s termoforom, napolnjenim z vročo vodo, ali s segreto grelno blazinico, napolnjeno z ajdovimi/pirinimi luščinami. Toplota sprosti napete mišice in pospeši prebavo, kar običajno poskrbi za ublažitev krčev in bolečine.

4. Topla voda z limono

Pitje tople vode z dodatkom limoninega soka se običajno priporoča za spodbujanje metabolizma in lažje hujšanje. Vendar je metoda koristna tudi pri bolečinah v trebuhu oziroma pri prebavnih težavah. Limonin sok namreč pripomore k učinkovitejši, hitrejši prebavi. Tako gre za metodo, ki je posebno koristna za ljudi, pri katerih so bolečine povezane z zaprtjem. Za boljšo prebavo pa ne poskrbi samo limonin sok, ampak tudi topla voda (zaprtje je pogosto tesno povezano z dehidracijo).

5. Kamilični čaj

Kamilični čaj je preprost, dobro znan napitek, ki lahko pomaga pri najrazličnejših težavah, povezanih z zdravjem in počutjem. Med drugim gre tudi za odličen napitek za lažje spopadanje z bolečinami v trebuhu in krči. Kamilica vsebuje ogromno protivnetnih snovi in antioksidantov. Pomiri razdražen želodec in prispeva k bolj zdravemu črevesju. Poleg tega pa je kamilični čaj odličen za pomiritev čezmerno vzdraženega živčnega sistema. Čaj, pripravljen iz cvetov kamilice, lahko tako poskrbi za dvojni pozitivni učinek, saj so bolečine v želodcu in trebušni krči nemalokrat vsaj deloma povezani s stresom.

.

NAJNOVEJŠE