0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiTonca: letni dogodek javnega kaznovanja politikov v Trentu

Tonca: letni dogodek javnega kaznovanja politikov v Trentu

MORDA VAS ZANIMA

Tonca je vsakoletni dogodek, ki poteka 19. junija v Trentu v Italiji in vključuje slovesnost, na kateri žirija izbere lokalnega politika, ki ga kaznujejo za najhujšo napako leta. Kazen za izbranega politika je zapiranje v kletko in potopitev v reko Adige, ki teče skozi mesto Trento.

- Oglas -

Postopek izbire politika, ki bo kaznovan, izvaja žirija, ki jo sestavljajo lokalni državljani. Pregledajo zmote lokalnih politikov v zadnjem letu in izberejo politika, ki je zagrešil najhujšo. Napaka je lahko povezana s čimer koli, od politične napake do osebnega škandala.

Ko je politik izbran, ga v kletki s sprevodom skozi mesto nesejo do reke Adiže. Tam jih s kletko vred večkrat potopijo v vodo. Ta proces sicer poteka na igriv in satiričen način, z namenom, da politiko javno osramotijo zaradi svoje napake.

Omeniti velja, da je Tonca tradicionalna prireditev, ki v Trentu poteka že več kot 400 let in velja za pomemben del kulturne dediščine mesta. Kljub hudomušnosti dogodka so ga nekateri kritizirali kot potencialno ponižujočega za izbranega politika, v zadnjih letih pa je bilo slišati pozive k prekinitvi prakse. Kljub temu mnogi domačini in obiskovalci še naprej uživajo in vsako leto praznujejo tonco kot edinstveno in priljubljeno tradicijo.

.

NAJNOVEJŠE