Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaKoromač: izjemne zdravilne lastnosti pogosto spregledane zelenjave

Koromač: izjemne zdravilne lastnosti pogosto spregledane zelenjave

MORDA VAS ZANIMA

Koromač je zelenjava, ki se v primerjavi z mnogimi drugimi vrstami dokaj redko znajde na našem jedilniku. Vendar pa bi bilo prav, da bi začeli v prihodnje posvečati več pozornosti tej pogosto zanemarjeni rastlini. Koromač ima namreč veliko zdravilnih lastnosti, obenem pa je v kuhinji zelo vsestransko uporaben.

- Oglas -

Uvrščamo ga med sorodnike korenja, peteršilja in koriandra, čeprav je njegov okus zelo specifičen oziroma unikaten. Po teksturi koromač nekoliko spominja na zeleno, njegovi listi pa so zelo uporabni tudi za dekoracijo jedi.

Zdravilne lastnosti koromača so povezane z večjimi količinami vitaminov iz skupine B in vitamina C, ki jih najdemo v njem. Poleg tega koromač vsebuje tudi veliko vlaknin, kalcija, bakra, železa, magnezija, mangana, molibdena, kalija in fosforja. Iz njega lahko med drugim pripravite solato, ga dodate sendvičem ali ga popečete na žlički olivnega olja ter začinite s soljo in poprom. Tako pripravljen koromač je lahko izvrstna alternativa krompirju. V nadaljevanju preverite, katere zdravilne lastnosti koromača še posebej izstopajo. Morda vas bo to spodbudilo, da začnete koromač pogosteje uvrščati na svoj jedilnik.

Zdravilni vpliv koromača na srce

Med najpomembnejše zdravilne lastnosti koromača vsekakor uvrščamo njegov pozitiven vpliv na srce. To je predvsem posledica močnih antioksidantov, ki jih vsebuje koromač. Zdravilne lastnosti oziroma učinki na srce so povezani s kvercetinom in rutinom, ki pomagata preprečevati kronično vnetje. Znano pa je, da lahko prav kronično vnetje poveča tveganje za številne bolezni, seveda tudi za bolezni srca. V koromaču najdemo tudi precej vlaknin, ki so izjemno pomembne za zdrav, normalno delujoč srčno-žilni sistem. Zadosten vnos vlaknin lahko tako na primer močno zmanjša tveganje za srčni napad. Vlaknine lahko poleg tega znižujejo raven škodljivega LDL-holesterola v krvi. Izpostaviti pa je treba tudi, da je koromač dober vir kalija – minerala, ki je zelo pomemben za uravnavanje krvnega tlaka in srčnega utripa. Prehrana, ki vsebuje dovolj kalija, lahko tako zmanjša možnost za kap in srčni napad.

Preprečevanje raka in kroničnih bolezni

- Oglas -

Poleg mnogih drugih zdravju koristnih snovi vsebuje koromač tudi fitokemikalijo, imenovano anetol. Obstajajo tudi raziskave, ki dokazujejo, da lahko omenjena snov ublaži vnetja v telesu in tako posredno celo zavre razvoj raka. Za zdaj so sicer tovrstne raziskave šele v zgodnji fazi, vendar so prvi rezultati zagotovo razveseljujoči, obenem pa še en razlog več, zakaj je smiselno pogosteje poseči po koromaču.

Krepitev imunskega sistema

V koromaču lahko najdemo precej vitamina C, kar je še eden od pomembnih razlogov za redno uživanje te zelenjave. Vitamin C opravlja v našem telesu precej pomembnih funkcij. Ena izmed njih je zagotovo krepitev imunskega sistema. Tako je vitamin C nujen za preprečevanje prehladov in gripe, pomaga pa vam tudi pri premagovanju simptomov, če je do okužbe že prišlo. Poleg tega se vitamin C uvršča med antioksidante, kar pomeni, da nevtralizira škodo, ki jo v telesu povzročajo nevarni prosti radikali in tako preprečuje oksidativni stres, zelo pomemben pa je tudi za vašo kožo in lase.

Ublažitev menstrualnih krčev oziroma bolečine

Številne ženske med menstruacijo doživljajo močne krče, ki jim povzročajo bolečine. Te bolečine so pri nekaterih ženskah  sicer dokaj mile in znosne, spet pri drugih pa lahko postanejo zelo intenzivne, kar vam lahko prepreči opravljanje najosnovnejših vsakodnevnih opravil. Namesto da se v takšnih situacijah nemudoma zatečete k protibolečinskih sredstvom, lahko poskusite s koromačem. Izvlečki koromača namreč dokazano umirjajo menstrualne krče, obenem pa s tem ne tvegate pojava nezaželenih stranskih učinkov.

Pomoč pri simptomih menopavze

Koromač ni koristen le takrat, ko imate menstruacijo oziroma ko doživljate bolečine zaradi menstrualnih krčev, ampak se k njemu po pomoč pogosto zatekajo tudi ženske, ki so že v menopavzi. Gre namreč za zelenjavo, ki lahko zelo učinkovito ublaži neprijetne simptome, ki se velikokrat pojavijo v menopavzi, zato se pogosto uporablja tudi za izdelavo prehranskih dopolnil, namenjenih ženskam v omenjenem obdobju.

Učinkovitost uživanja pripravkov na osnovi koromača med menopavzo potrjujejo tudi eksperimentalne študije, hkrati pa se tudi številni znanstveniki strinjajo, da gre za varno naravno alternativo medikamentnemu spopadanju z neprijetnim simptomi menopavze. Zdravilna moč koromača je v tem primeru povezana predvsem s fitoestrogeni (tako imenovanimi rastlinskimi estrogeni), ki jih lahko v precejšnjih količinah najdemo v tej rastlini.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×