fbpx
Domov Zdravje & prehrana Koromač: izjemne zdravilne lastnosti pogosto spregledane zelenjave

Koromač: izjemne zdravilne lastnosti pogosto spregledane zelenjave

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Koromač je zelenjava, ki se v primerjavi z mnogimi drugimi vrstami dokaj redko znajde na našem jedilniku. Vendar pa bi bilo prav, da bi začeli v prihodnje posvečati več pozornosti tej pogosto zanemarjeni rastlini. Koromač ima namreč veliko zdravilnih lastnosti, obenem pa je v kuhinji zelo vsestransko uporaben.

Uvrščamo ga med sorodnike korenja, peteršilja in koriandra, čeprav je njegov okus zelo specifičen oziroma unikaten. Po teksturi koromač nekoliko spominja na zeleno, njegovi listi pa so zelo uporabni tudi za dekoracijo jedi.

Zdravilne lastnosti koromača so povezane z večjimi količinami vitaminov iz skupine B in vitamina C, ki jih najdemo v njem. Poleg tega koromač vsebuje tudi veliko vlaknin, kalcija, bakra, železa, magnezija, mangana, molibdena, kalija in fosforja. Iz njega lahko med drugim pripravite solato, ga dodate sendvičem ali ga popečete na žlički olivnega olja ter začinite s soljo in poprom. Tako pripravljen koromač je lahko izvrstna alternativa krompirju. V nadaljevanju preverite, katere zdravilne lastnosti koromača še posebej izstopajo. Morda vas bo to spodbudilo, da začnete koromač pogosteje uvrščati na svoj jedilnik.

Zdravilni vpliv koromača na srce

Med najpomembnejše zdravilne lastnosti koromača vsekakor uvrščamo njegov pozitiven vpliv na srce. To je predvsem posledica močnih antioksidantov, ki jih vsebuje koromač. Zdravilne lastnosti oziroma učinki na srce so povezani s kvercetinom in rutinom, ki pomagata preprečevati kronično vnetje. Znano pa je, da lahko prav kronično vnetje poveča tveganje za številne bolezni, seveda tudi za bolezni srca. V koromaču najdemo tudi precej vlaknin, ki so izjemno pomembne za zdrav, normalno delujoč srčno-žilni sistem. Zadosten vnos vlaknin lahko tako na primer močno zmanjša tveganje za srčni napad. Vlaknine lahko poleg tega znižujejo raven škodljivega LDL-holesterola v krvi. Izpostaviti pa je treba tudi, da je koromač dober vir kalija – minerala, ki je zelo pomemben za uravnavanje krvnega tlaka in srčnega utripa. Prehrana, ki vsebuje dovolj kalija, lahko tako zmanjša možnost za kap in srčni napad.

Preprečevanje raka in kroničnih bolezni

Poleg mnogih drugih zdravju koristnih snovi vsebuje koromač tudi fitokemikalijo, imenovano anetol. Obstajajo tudi raziskave, ki dokazujejo, da lahko omenjena snov ublaži vnetja v telesu in tako posredno celo zavre razvoj raka. Za zdaj so sicer tovrstne raziskave šele v zgodnji fazi, vendar so prvi rezultati zagotovo razveseljujoči, obenem pa še en razlog več, zakaj je smiselno pogosteje poseči po koromaču.

Krepitev imunskega sistema

V koromaču lahko najdemo precej vitamina C, kar je še eden od pomembnih razlogov za redno uživanje te zelenjave. Vitamin C opravlja v našem telesu precej pomembnih funkcij. Ena izmed njih je zagotovo krepitev imunskega sistema. Tako je vitamin C nujen za preprečevanje prehladov in gripe, pomaga pa vam tudi pri premagovanju simptomov, če je do okužbe že prišlo. Poleg tega se vitamin C uvršča med antioksidante, kar pomeni, da nevtralizira škodo, ki jo v telesu povzročajo nevarni prosti radikali in tako preprečuje oksidativni stres, zelo pomemben pa je tudi za vašo kožo in lase.

Ublažitev menstrualnih krčev oziroma bolečine

Številne ženske med menstruacijo doživljajo močne krče, ki jim povzročajo bolečine. Te bolečine so pri nekaterih ženskah  sicer dokaj mile in znosne, spet pri drugih pa lahko postanejo zelo intenzivne, kar vam lahko prepreči opravljanje najosnovnejših vsakodnevnih opravil. Namesto da se v takšnih situacijah nemudoma zatečete k protibolečinskih sredstvom, lahko poskusite s koromačem. Izvlečki koromača namreč dokazano umirjajo menstrualne krče, obenem pa s tem ne tvegate pojava nezaželenih stranskih učinkov.

Pomoč pri simptomih menopavze

Koromač ni koristen le takrat, ko imate menstruacijo oziroma ko doživljate bolečine zaradi menstrualnih krčev, ampak se k njemu po pomoč pogosto zatekajo tudi ženske, ki so že v menopavzi. Gre namreč za zelenjavo, ki lahko zelo učinkovito ublaži neprijetne simptome, ki se velikokrat pojavijo v menopavzi, zato se pogosto uporablja tudi za izdelavo prehranskih dopolnil, namenjenih ženskam v omenjenem obdobju.

Učinkovitost uživanja pripravkov na osnovi koromača med menopavzo potrjujejo tudi eksperimentalne študije, hkrati pa se tudi številni znanstveniki strinjajo, da gre za varno naravno alternativo medikamentnemu spopadanju z neprijetnim simptomi menopavze. Zdravilna moč koromača je v tem primeru povezana predvsem s fitoestrogeni (tako imenovanimi rastlinskimi estrogeni), ki jih lahko v precejšnjih količinah najdemo v tej rastlini.

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×