Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
ŽivaliPes bruha – kaj so možni vzroki in kaj lahko storite?

Pes bruha – kaj so možni vzroki in kaj lahko storite?

MORDA VAS ZANIMA

Vaš pes bruha, vi pa ne veste, kaj je privedlo do tega in kako ukrepati? V takšnih trenutkih je pomembno, da ohranite mirno kri. Bruhanje psa je v večini primerov povezano s precej nenevarnimi vzroki. Vendar pa ostaja tudi majhna možnost, da je to, da pes bruha, znak resnejših težav. Kako torej vedeti, kaj se dogaja?

- Oglas -

Zakaj psi bruhajo?

Bruhanje je pri psu v osnovi, podobno kot pri človeku, pogosto nekakšna obrambna funkcija telesa. Psi velikokrat zaužijejo hrano, ki je ne bi smeli. Ko torej pes bruha, telo popravlja napako in se poskuša znebiti problematičnih snovi. V tem primeru je bruhanje logična posledica in ni posebej nevarno. Dokaj pogosto je tudi, da pes bruha med vožnjo, predvsem če potovanj z avtomobilom še ni najbolj navajen.

Bruhanje kot simptom različnih bolezni

Včasih je bruhanje tudi znak resnejših bolezni, ki se skrivajo v ozadju. Takšne bolezni oziroma zdravstvene težave so lahko gastroenteritis, preobčutljivost želodca, vnetna črevesna bolezen, prisotnost zajedavcev v črevesu, izpostavljenost strupenim snovem, določene vrste raka, bolezni jeter in ledvic, infekcije, Addisonova bolezen, diabetes, bolezni trebušne slinavke, razjede v prebavilih, poškodba glave in alergije na hrano.

Kaj storiti, ko pes bruha?

V določenih situacijah je lahko bruhanje znak, da pes potrebuje takojšno pomoč. Če pes poleg bruhanja doživlja katerega od spodaj naštetih simptomov, je pomembno, da čim prej pokličete oziroma obiščete veterinarja:

  • zelo pogosto bruhanje,
  • brezvoljnost,
  • močna diareja,
  • zmanjšano uriniranje,
  • povečanje trebušnega predela/znaki bolečine v tem predelu,
  • ponavljajoči se poskusi bruhanja, vendar ni izbljuvka,
  • prisotnost krvavih delcev v izbljuvkih, ki spominjajo na kavna zrna,
  • zelena barva bruhanja.

Kako lahko psu pomagate sami?

- Oglas -

V primeru da je pes bruhal le enkrat in niste opazili drugih problematičnih znakov, bo verjetno zadostovalo domače zdravljenje. Količino hrane povečujte zelo postopoma in opazujte, ali lahko pes hrano zadrži v telesu. Psu lahko skuhate tudi malce riža. Če lahko pes hrano zaužije brez bruhanja, lahko začnete količino počasi povečevati. Psa, ki začne med postopnim povečevanjem obrokov spet bruhati, čim prej odpeljite k veterinarju. Ta bo lahko opravil različne preglede, postavil ustrezno diagnozo in oblikoval najboljši načrt zdravljenja.

Kako preprečiti bruhanje pri psu?

Mnogih vzrokov za bruhanje psa sicer ne morete preprečiti, vendar obstaja nekaj ukrepov, s katerimi lahko zmanjšate tveganje, da bi do bruhanja prišlo. Eden od teh ukrepov je ta, da psu ne spreminjate prehrane prehitro. Nenadne spremembe hrane lahko namreč povzročijo pretirano vzdraženje prebavil. Psu ne dajajte manjših igračk, ki jih lahko pogoltne ali zgrize na manjše koščke. Odsvetovano je tudi, da psu ponujate ostanke svoje hrane, saj so lahko določena živila, ki so za ljudi povsem varna, za pse problematična. Med takšno hrano na primer sodijo rozine, grozdje, čokolada, čebula in makadamije. Psu ne dovolite, da brska po smeteh, na sprehodih pa bodite pozorni na to, da ne zaužije potencialno nevarnih snovi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×