0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliPes bruha – kaj so možni vzroki in kaj lahko storite?

Pes bruha – kaj so možni vzroki in kaj lahko storite?

MORDA VAS ZANIMA

Vaš pes bruha, vi pa ne veste, kaj je privedlo do tega in kako ukrepati? V takšnih trenutkih je pomembno, da ohranite mirno kri. Bruhanje psa je v večini primerov povezano s precej nenevarnimi vzroki. Vendar pa ostaja tudi majhna možnost, da je to, da pes bruha, znak resnejših težav. Kako torej vedeti, kaj se dogaja?

- Oglas -

Zakaj psi bruhajo?

Bruhanje je pri psu v osnovi, podobno kot pri človeku, pogosto nekakšna obrambna funkcija telesa. Psi velikokrat zaužijejo hrano, ki je ne bi smeli. Ko torej pes bruha, telo popravlja napako in se poskuša znebiti problematičnih snovi. V tem primeru je bruhanje logična posledica in ni posebej nevarno. Dokaj pogosto je tudi, da pes bruha med vožnjo, predvsem če potovanj z avtomobilom še ni najbolj navajen.

Bruhanje kot simptom različnih bolezni

Včasih je bruhanje tudi znak resnejših bolezni, ki se skrivajo v ozadju. Takšne bolezni oziroma zdravstvene težave so lahko gastroenteritis, preobčutljivost želodca, vnetna črevesna bolezen, prisotnost zajedavcev v črevesu, izpostavljenost strupenim snovem, določene vrste raka, bolezni jeter in ledvic, infekcije, Addisonova bolezen, diabetes, bolezni trebušne slinavke, razjede v prebavilih, poškodba glave in alergije na hrano.

- Oglas -

Kaj storiti, ko pes bruha?

V določenih situacijah je lahko bruhanje znak, da pes potrebuje takojšno pomoč. Če pes poleg bruhanja doživlja katerega od spodaj naštetih simptomov, je pomembno, da čim prej pokličete oziroma obiščete veterinarja:

  • zelo pogosto bruhanje,
  • brezvoljnost,
  • močna diareja,
  • zmanjšano uriniranje,
  • povečanje trebušnega predela/znaki bolečine v tem predelu,
  • ponavljajoči se poskusi bruhanja, vendar ni izbljuvka,
  • prisotnost krvavih delcev v izbljuvkih, ki spominjajo na kavna zrna,
  • zelena barva bruhanja.

Kako lahko psu pomagate sami?

V primeru da je pes bruhal le enkrat in niste opazili drugih problematičnih znakov, bo verjetno zadostovalo domače zdravljenje. Količino hrane povečujte zelo postopoma in opazujte, ali lahko pes hrano zadrži v telesu. Psu lahko skuhate tudi malce riža. Če lahko pes hrano zaužije brez bruhanja, lahko začnete količino počasi povečevati. Psa, ki začne med postopnim povečevanjem obrokov spet bruhati, čim prej odpeljite k veterinarju. Ta bo lahko opravil različne preglede, postavil ustrezno diagnozo in oblikoval najboljši načrt zdravljenja.

Kako preprečiti bruhanje pri psu?

Mnogih vzrokov za bruhanje psa sicer ne morete preprečiti, vendar obstaja nekaj ukrepov, s katerimi lahko zmanjšate tveganje, da bi do bruhanja prišlo. Eden od teh ukrepov je ta, da psu ne spreminjate prehrane prehitro. Nenadne spremembe hrane lahko namreč povzročijo pretirano vzdraženje prebavil. Psu ne dajajte manjših igračk, ki jih lahko pogoltne ali zgrize na manjše koščke. Odsvetovano je tudi, da psu ponujate ostanke svoje hrane, saj so lahko določena živila, ki so za ljudi povsem varna, za pse problematična. Med takšno hrano na primer sodijo rozine, grozdje, čokolada, čebula in makadamije. Psu ne dovolite, da brska po smeteh, na sprehodih pa bodite pozorni na to, da ne zaužije potencialno nevarnih snovi.

.

NAJNOVEJŠE