0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNajpomembnejše koristi fermentiranih živil in napitkov

Najpomembnejše koristi fermentiranih živil in napitkov

MORDA VAS ZANIMA

Kaj imajo skupnega kimči, kislo zelje in kombuča? Čeprav gre za jedi in napitke, ki izvirajo iz navidezno zelo različnih kulturnih okolij, jih druži dejstvo, da spadajo med fermentirana živila/napitke. Gre za skupino živil in napitkov, ki se lahko pohvalijo z izjemno pozitivnim vplivom na zdravje. Odlikujejo pa jih tudi različne praktične koristi.

- Oglas -

1. Odličen vir probiotikov in postbiotikov

Fermentirana živila in fermentirani napitki vsebujejo ogromno probiotičnih kultur, torej koristnih bakterij, ki lahko izboljšajo sestavo črevesnega mikrobioma. S tem se zmanjša nevarnost za prevlado škodljivih mikroorganizmov oziroma za t. i. disbiozo, ki lahko privede do najrazličnejših zdravstvenih težav. Z uživanjem fermentiranih živil pa se lahko obenem poveča tudi količina postbiotikov v telesu. Gre za snovi, ki nastanejo, medtem ko črevesne bakterije prebavljajo prebiotike, med katere uvrščamo predvsem različne vlaknine, ki so primarna hrana za bakterije v našem črevesju. Med postbiotike denimo spadajo različne kratkoverižne maščobne kisline, ki lahko pripomorejo k boljšemu zdravju.

2. Boljša prebava in učinkovitejša absorpcija hranil

Osebe, ki začnejo pogosteje posegati po fermentiranih živilih in napitkih, običajno opazijo izboljšanje prebave (odvajanje blata postane precej bolj redno). Pomembna korist pa je tudi izboljšana absorpcija esencialnih hranilnih snovi. Že sam postopek fermentacije lahko poveča biorazpoložljivost hranil. K temu, da je absorpcija hranilnih snovi karseda učinkovita, pa nato pripomore še uravnovešen črevesni mikrobiom.

3. Naravna pomoč pri krepitvi imunskega sistema

Znano je, da lahko kar približno 70 odstotkov vseh imunskih celic najdemo v črevesju. Zdrav črevesni mikrobiom je tako med drugim zelo pomemben za optimalno delovanje imunskega sistema, kar pomeni, da lahko s pomočjo fermentiranih živil in napitkov poskrbite za učinkovitejšo obrambo telesa pred škodljivimi mikroorganizmi.

- Oglas -

4. Zmanjšanje tveganja za glivične okužbe

Porušeno ravnovesje v črevesju povečuje tveganje za glivične okužbe. Z vnosom koristnih bakterij izboljšamo sestavo črevesnega mikrobioma, zato so lahko fermentirani napitki in živila koristni tudi za preprečevanje glivičnih okužb.

5. Lažje hujšanje

Fermentirana živila so praviloma nizkokalorična obogatitev jedilnika. Poleg tega pa morate upoštevati, da je uravnovešen črevesni mikrobiom zelo pomemben tudi za uspešno hujšanje. Tako ni presenetljivo, da redno uživanje fermentiranih živil olajša izgubljanje odvečnih kilogramov oziroma vzdrževanje zdrave telesne teže.

6. Izboljšanje razpoloženja

Sestava črevesnega mikrobioma lahko vpliva tudi na nevrotransmitorje, vključno s serotoninom, posledično pa na razpoloženje. Pogostejše uživanje fermentiranih živil lahko zato pripomore k zmanjšanju tveganja za depresijo in sorodne razpoloženjske motnje.

7. Ublažitev vnetij v telesu

Kot omenjeno, z uživanjem probiotičnih živil in napitkov, med katera uvrščamo predvsem fermentirana živila in napitke, povečamo količino postbiotikov v telesu. Ena od najpomembnejših koristi postbiotikov so protivnetni učinki, kar pomeni, da so fermentirana živila in napitki zelo dragocena pomoč pri blaženju/preprečevanju kroničnih vnetij v telesu.

- Oglas -

8. Dolgotrajnejša obstojnost živil

Glavni razlog, zaradi katerega so začeli ljudje fermentirati živila, ni bil povezan z zdravstvenimi razlogi, ampak predvsem z željo po podaljševanju obstojnosti živil. Fermentacija je odlična izbira, če imate na voljo veliko svežih živil, ki vam jih ne bo uspelo porabiti pravočasno. Postopek prepreči razvoj plesni in razmnoževanje škodljivih bakterij ter vam zagotovi okusno in zdravo ozimnico.

9. Cenovno ugodna obogatitev jedilnika

Cene izdelkov, kot sta kombuča in kimči, so vsaj pri nas za zdaj še zelo visoke, vendar lahko fermentirana živila in napitke za bistveno manjšo vsoto izdelate kar sami. Pri nekaterih jedeh za fermentacijo zadošča že manjša količina soli. Za fermentirane napitke, kot je kombuča, pa boste na začetku potrebovali probiotične kulture, ki jih lahko nato »reciklirate« praktično v neskončnost.

10. Prihranek prostora v hladilniku

Če boste poskrbeli za vakuumsko zapiranje kozarcev s fermentiranimi živili, ne bo potrebno shranjevanje v hladilniku. Tako boste lahko v hladilniku prihranili precej dragocenega prostora, ki ga bo mogoče uporabiti za shranjevanje drugih, manj obstojnih živil.

.

NAJNOVEJŠE