0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKombuča in kombučin napitek za krepitev zdravja

Kombuča in kombučin napitek za krepitev zdravja

MORDA VAS ZANIMA

Kombuča je goba, iz katere pripravljamo zdravilni napitek. Nekateri kombuči pravijo kar sonce, ki sveti od znotraj, številni strokovnjaki pa jo cenijo kot univerzalno zdravilno sredstvo za lajšanje najrazličnejših težav.

- Oglas -

Kaj sploh je kombuča ali kombučin napitek?

Izvor imena kombuča je nekoliko nejasen. Kombu je po japonsko morska trava, cha čaj, kar skupaj pomeni pripravljen v čaju morske trave. Vendar s tem imenom na Japonskem imenujejo drugo pijačo, ki jo pridobijo iz alg. Kombuča, kot jo poznamo pri nas, torej fermentiran črni čaj, naj bi dobila ime po korejskem zdravniku Kombu. Drugi imeni za kombučo sta še kombuša in čajna goba.

Kombuča je torej napitek, ki nastane po fermentaciji sladkanega črnega čaja pod vplivom simbiozne kulture kvasovk in bakterij ocetnega kisanja. Sluzasto, sivorumeno obarvano ploščato opno iz celuloznih vlaken, v katero so ujeti mikroorganizmi, dodajajo v mešanico črnega čaja in sladkorja. Takšen micelij plava na vrhu tekočine in se v času enega tedna poveča za približno enkrat. Micelij lahko nato razdelijo na dva dela in oba razmnožujejo v novem čajnem mediju. Bakterije in kvasovke se razmnožujejo in spreminjajo sestavo čaja.

Probiotiki, ki jih kombuča vsebuje, lahko pomagajo vašemu črevesju

Ker gre za fermentiran napitek, v kombuči najdemo tudi probiotične bakterije. In ravno v tem je največji potencial uživanje kombuče kot pijače za zdravje, saj so probiotiki dobre bakterije v črevesju.

- Oglas -

Črevesni mikrobioti nekateri pravijo tudi neviden ali pozabljen organ, saj je izjemnega pomena za ohranjanje našega zdravja in počutja. Največkrat se na to spomnimo šele, ko nas začne črvičiti ali že imamo drisko. Tudi takrat nam bo navadno zdravnik predpisal probiotično terapijo.

Zdrava in uravnotežena črevesna flora pa seveda pomeni tudi dober imunski sistem, manj zbolevanja v sezoni grip in prehladov teh več energije skozi ves dan. Seveda kombuča ni edini vir probiotikov, ki jih najdemo tudi na primer v kislem zelju in ostali fermetirani hrani.

Bakterije, ki so navadno prisotne v kombuči, so Bacterium xylinum, Bacterium gluconicum, Acetobacter ketogenum in Pichia fermentans. Število in raznolikost kvasovk sta pri različnih tržno dostopnih pripravkih drugačna, navadno pa so prisotne Bretanomyces bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii in Zygosaccharomyces bailii. O kvantitativni sestavi mikroorganizmov v kombuči vemo zelo malo.

Kombučina zdravilna goba

Kombučina goba predstavlja zdrizasto simbiozo ocetnokislinskih bakterij in gliv kvasovk, ki sladkani čaj v nekaj dneh spremenijo v jabolčnemu vinu podobno pijačo. V Evropi ta napitek poznamo šele od začetka prejšnjega stoletja, v Aziji pa so to gobo uporabljali že veliko prej (na Kitajskem jo na primer uporabljajo že kakih 2000 let).

Kombuča krepi imunski sistem

Kombučo uporabljamo za poživljanje (vsebuje kofein, alkohol in ogljikove hidrate) organizma, za krepitev imunskega sistema, za pomoč pri različnih črevesnih težavah, do katerih pride zaradi motenje bakterijske flore oziroma zaradi porušenega kislinsko-bazičnega ravnovesja v telesu, prav tako pomaga pri čiščenju telesa, v pomoč pa je tudi pri hujšanju. Kombuča torej spodbuja presnovo, razstruplja, deluje antibiotično in še in še.

- Oglas -
Kombučina goba

Kako pripravimo kombučo oziroma kombučin napitek?

Kombučina goba za rast potrebuje toploto – najbolj idealna je temperatura okrog 32 °C – ter kisik in svetlobo. V približno 10 do 14 dneh po nastavitvi je napitek dozorel, tako da ga lahko precedimo. Napitek shranimo v hladilniku in vsak dan popijemo en do dva kozarca.

Zdaj pa se kar lotimo priprave kombučinega napitka: Za pripravo napitka potrebujemo matico kombuče, petlitrski lonec, čaj in vodo. Najprej pripravimo črni ali zeleni čaj (eno čajno žličko na liter vode) in v njem raztopimo približno 60 do 70 gramov sladkorja. Ko tekočina postane mlačna, jo prelijemo v steklen kozarec in vanj položimo matico kombuče, ki jo bo zakisala. Posodo pokrijemo s krpo, ki jo pritrdimo z elastiko. Po približno desetih dneh mikroorganizmi sladkor in sestavite pravega čaja predelajo v glukonsko, ocetno, glukuronsko, oksalno in druge kisline, ki razstrupljajo naše telo.

Kombuča lahko nadomesti sladke pijače

Različne pijače, ki jih najdemo na trgovskih policah v pisanih embalažah, so v zadnjih nekaj desetletjih postale največji vir zaužitega sladkorja. Ste vedeli, da lahko kombuča postane nadomestek za celo serijo različnih napitkov, ki jih dnevno zaužijete? Nadomesti lahko športne napitke, sladkan čaj, kavo in sokove, saj vsebuje bistveno manj sladkorjev kot marsikatera pijača, ki si jo pogosto privoščimo, hkrati pa ima vseeno dober in osvežilen.

Na splošno velja, da bi morali na dan spiti najmanj 8 skodelic vode in drugih nesladkanih pijač (na primer čajev). Pri tem vam lahko pomaga tudi pitje kombuče, da boste ostali dobro hidrirani skozi ves dan.

Toda koliko kombuče lahko spijete na dan? Na tem področju ni bilo narejenih veliko raziskav, vendar uživanje približno 3 decilitre na dan pri zdravih ljudeh ne bo povzročilo škodljivih učinkov, navajajo Centri za nadzor bolezni.

Kako uživanje kombučinega napitka vpliva na naše zdravje

Kombuča je polna organskih kislin (med drugim vsebuje ocetno, butirično, oksalno, jabolčno, glukonsko kislino in druge), aktivnih encimov, amino kislin, antioksidantov in probiotikov.

Kombuča pozitivno vpliva na sklepe in zmanjša tveganje za nastanek artritičnih obolenj

Kombuča vsebuje veliko glukozaminov, ki skrbijo za zdrave sklepe. Glukozamini povečujejo nastanek hialuronske kisline, ki ohranja strukturo hrustanca in zmanjšuje artritične bolečine. Hialuronska kislina ohranja zdravo strukturo tkiva, skrbi pa tudi za to, da so sklepi dovolj vlažni in prožni.

Kako se izdela kombučo?

Z uživanjem kombuče do več energije

Kombuča tudi odlično razstruplja in tako omogoča telesu, da deluje bolj učinkovito. Redno uživanje pozitivno vpliva na delovanje jeter, ledvic in sečne poti. S pomočjo kombučinega napitka torej poskrbimo, da telo lažje izloči vse strupene snovi. Ko razstrupimo telo, vsi procesi v telesu delujejo bolje, prav tako pa imamo v hipu več energije.

Uživanje napitka iz kombuče pomaga pri hujšanju

Še ena odlična lastnost kombučinega napitka je tudi ta, da pozitivno vpliva na metabolizem. Če je hitrejša naša presnova, je tudi poraba energije bolj učinkovita.

Kombuča tudi pomirja

Napitek iz kombuče prav tako pomirja telo in duha. Z rednim uživanjem napitka lahko občutno zmanjšate stres in anksioznost, ublažite simptome depresije ter poskrbite za boljši spanec.

Upoštevati velja tudi previdnost pri uporabi

Številne trditve o širokem spektru delovanja kombuče so zbudile veliko zanimanja, le nekaj raziskav pa so tudi dejansko izvedli. Klinični dokazi so izjemno pomanjkljivi. Nasprotno pa posamezni primeri, ki opisujejo zastrupitve, povezane z uživanjem kombuče, budijo velike dvome o varnosti. Kombuča je ob nepravilni uporabi in domači izdelavi brez sterilnega okolja lahko izvor patogenih bakterij.

Pri petih bolnikih so poročali o nezaželenih učinkih. Pri dveh se je pojavila alergijska reakcija, pri tretjem zlatenica, pri četrtem slabost, bruhanje, vrtoglavica, bolečine glave in vratu, pri petem pa visoka vročina, acidoza in odpoved ledvic. Posamezna poročila povezujejo jemanje kombuče tudi s poškodbami jeter, z metabolično acidozo, okužbo s kožno obliko antraksa in celo z enim smrtnim primerom.

Preberite tudi: Najbolj priljubljeni probiotični napitki: Vaše črevesje vam bo hvaležno!

.

NAJNOVEJŠE