Kombuča in kombučin napitek za krepitev zdravja

    Kombučina goba predstavlja zdrizasto simbiozo ocetnokislinskih bakterij in gliv kvasovk, ki sladkani čaj v nekaj dneh spremenijo v jabolčnemu vinu podobno pijačo. V Evropi ta napitek poznamo šele od začetka prejšnjega stoletja, v Aziji pa so to gobo uporabljali že veliko prej (na Kitajskem jo na primer uporabljajo že kakih 2000 let).


    Nekateri kombuči pravijo kar sonce, ki sveti od znotraj, številni strokovnjaki pa jo cenijo kot univerzalno zdravilno sredstvo za lajšanje najrazličnejših težav.

    Kombučo uporabljamo za poživljanje (vsebuje kofein, alkohol in ogljikove hidrate) organizma, za krepitev imunskega sistema, za pomoč pri različnih črevesnih težavah, do katerih pride zaradi motenje bakterijske flore oziroma zaradi porušenega kislinsko-bazičnega ravnovesja v telesu, prav tako pomaga pri čiščenju telesa, v pomoč pa je tudi pri hujšanju. Kombuča torej spodbuja presnovo, razstruplja, deluje antibiotično in še in še.

    Kombuča

    Pripravimo kombučin napitek

    Kombučina goba za rast potrebuje toploto – najbolj idealna je temperatura okrog 32 °C – ter kisik in svetlobo. V približno 10 do 14 dneh po nastavitvi je napitek dozorel, tako da ga lahko precedimo. Napitek shranimo v hladilniku in vsak dan popijemo en do dva kozarca.


    Zdaj pa se kar lotimo priprave kombučinega napitka: Za pripravo napitka potrebujemo matico kombuče, petlitrski lonec, čaj in vodo. Najprej pripravimo črni ali zeleni čaj (eno čajno žličko na liter vode) in v njem raztopimo približno 60 do 70 gramov sladkorja. Ko tekočina postane mlačna, jo prelijemo v steklen kozarec in vanj položimo matico kombuče, ki jo bo zakisala. Posodo pokrijemo s krpo, ki jo pritrdimo z elastiko. Po približno desetih dneh mikroorganizmi sladkor in sestavite pravega čaja predelajo v glukonsko, ocetno, glukuronsko, oksalno in druge kisline, ki razstrupljajo naše telo.

    PREBERITE TUDI:  Piknik ideja: lešnikovo pecivo brez slabe vesti

    Kako uživanje kombučinega napitka vpliva na naše zdravje

    Kombuča je polna organskih kislin (med drugim vsebuje ocetno, butirično, oksalno, jabolčno, glukonsko kislino in druge), aktivnih encimov, amino kislin, antioksidantov in probiotikov.

    Kombuča pozitivno vpliva na sklepe in zmanjša tveganje za nastanek artritičnih obolenj

    Kombuča vsebuje veliko glukozaminov, ki skrbijo za zdrave sklepe. Glukozamini povečujejo nastanek hialuronske kisline, ki ohranja strukturo hrustanca in zmanjšuje artritične bolečine. Hialuronska kislina ohranja zdravo strukturo tkiva, skrbi pa tudi za to, da so sklepi dovolj vlažni in prožni.

    Kombuča skrbi za dobro prebavo in krepi imunski sistem

    Kombuča je polna probiotičnih bakterij, ki skrbijo za zdravo črevesno floro in tako krepijo naš imunski sistem. Kombuča je še posebej učinkovita pri okužbah s kandido. Vsebuje veliko antioksidantov, ki krepijo imunski sistem in zmanjšujejo negativni učinek prostih radikalov. Krepak imunski sistem pa pomeni manj različnih okužb in bolezni.


    Z uživanjem kombuče do več energije

    Kombuča tudi odlično razstruplja in tako omogoča telesu, da deluje bolj učinkovito. Redno uživanje pozitivno vpliva na delovanje jeter, ledvic in sečne poti. S pomočjo kombučinega napitka torej poskrbimo, da telo lažje izloči vse strupene snovi. Ko razstrupimo telo, vsi procesi v telesu delujejo bolje, prav tako pa imamo v hipu več energije.

    Uživanje napitka iz kombuče pomaga pri hujšanju

    Še ena odlična lastnost kombučinega napitka je tudi ta, da pozitivno vpliva na metabolizem. Če je hitrejša naša presnova, je tudi poraba energije bolj učinkovita.

    Kombuča pomirja

    Napitek iz kombuče prav tako pomirja telo in duha. Z rednim uživanjem napitka lahko občutno zmanjšate stres in anksioznost, ublažite simptome depresije ter poskrbite za boljši spanec.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte

    Ne zamudite zanimivih vsebin:

    Spletne zanimivosti:

    loading...