[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana7 naravnih metod za preprečevanje slabega zadaha

7 naravnih metod za preprečevanje slabega zadaha

MORDA VAS ZANIMA

Redno ščetkanje zob, uporaba zobne nitke in čiščenje jezika so najzanesljivejše metode za preprečevanje težav z neprijetnim zadahom. Nujno je seveda tudi redno obiskovanje zobozdravnika, ki bo lahko tako pravočasno opazil morebitne težave in poskrbel za ustrezno sanacijo.

- Oglas -

Če se spopadate z resnejšimi težavami s slabim zadahom, je vsekakor pametno, da poskušate poiskati primarni vzrok za tovrstne težave. Halitoza (slab zadah) je lahko denimo simptom parodontalne bolezni, diabetesa ali želodčnih težav.

Če gre zgolj za občasne težave s slabim zadahom, pa si lahko pomagate z naravnimi metodami, ki lahko zelo uspešno nadomestijo žvečilni gumi in podobne izdelke, nemalokrat pa poskrbijo celo za precej boljše in dolgotrajnejše rezultate.

1. Uničite bakterije z vitaminom C

Vitamin C je znan kot vitamin, ki je pomemben za tvorbo kolagena in za močan imunski sistem. Manj znano pa je, da si lahko z vitaminom C zelo uspešno pomagamo tudi v boju s slabim zadahom. Gre namreč za vitamin, ki je zelo učinkovit pri uničevanju bakterij, slab zadah pa je pogosto povezan prav s čezmernim razmnoževanjem bakterij v ustni votlini.

Vitamin C je vodotopni vitamin. Pri odpravi slabega zadaha si lahko zato pomagate z vodo, v kateri ste pred tem namakali sadje, bogato z vitaminom C.

- Oglas -

Potrebujete večji vrč ter 2 pomaranči, 3 kivije in pest jagod. Sadje olupite in ga narežite na koščke. Koščke sadja stresite v vrč in prilijte hladno vodo (približno 2 litra). Vrč čez noč postavite v hladilnik.

2. Za izpiranje ustne votline uporabite slano vodo

Preprosta, obenem pa zelo učinkovita naravna metoda za odpravo oziroma preprečevanje slabega zadaha je izpiranje ustne votline s slano vodo. Zmešajte približno 250 mililitrov tople vode in ¼ žličke soli. Naredite požirek in nato žvrkljajte približno 30 sekund, pri čemer poskušajte zajeti vse kotičke. Izpljunite in ponovite.

3. Pomagajte si z ledenimi kockami z limoninim sokom

Slina je zelo pomembna za odstranjevanje bakterij, ki povzročajo slab zadah in karies. Zelo suha usta so tako pogosto povezana s slabim zadahom. Če želite odpraviti slab zadah, morate torej spodbuditi nastajanje sline. Pri tem si lahko pomagate s posebnimi ledenimi kockami z dodatkom limoninega soka. Ko se bo ledena kocka topila, bo voda navlažila vaša usta, okus limone pa bo spodbudil izločanje sline. Tako gre za učinkovito naravno pomoč pri slabem zadahu. Če želite, lahko kockam dodate še ščepec cimeta. Učinek bo tako še izrazitejši, saj lahko v cimetu najdemo snovi z močnim protibakterijskim učinkom.

4. Žvečite klinčke

Žvečenje klinčkov (nageljnove žbice) velja za eno od najstarejših metod za naravno odpravo slabega zadaha. Klinčki poskrbijo za osvežitev ustne votline in za uničenje bakterij. Tako so lahko koristni tudi za preprečevanje kariesa.

5. Pripravite naravno ustno vodo brez alkohola

Ustne vode pogosto vsebujejo alkohol. Ta izsušuje ustno votlino. Ustne vode z alkoholom tako ustno votlino osvežijo samo začasno, že kmalu pa se lahko pojavi še precej bolj neprijeten zadah. Bistveno boljša izbira za osvežitev zadaha je zato naravna ustna voda brez alkohola, ki jo lahko pripravite sami. Zavrite 250 mililitrov vode, nato pa počakajte, da se malce ohladi. Dodajte 1 žličko cimeta, sok ene limone in ½ žličke sode bikarbone ter dobro premešajte.

6. Uporabite jabolčni kis

Jabolčni kis uničuje bakterije. Obenem pa je lahko koristna pomoč pri slabem zadahu, ki je posledica uživanja česna ali čebule. Za osvežitev ustne votline lahko tako uporabite vodo, ki ste ji dodali malce jabolčnega kisa.

7. Izkoristite »naravne zobne ščetke«

Če pri roki nimate zobne ščetke, lahko zobe očistite s pomočjo jabolka, korenčka, zelene in podobnih živil, ki zelo uspešno odstranijo ostanke hrane. Vaš zadah bo tako precej boljši.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×