0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiKomet, ki bo prvič po 80.000 letih letel mimo Zemlje, bo viden...

Komet, ki bo prvič po 80.000 letih letel mimo Zemlje, bo viden s prostim očesom

MORDA VAS ZANIMA

Komet s precej neprivlačnim imenom C/2023 A3 bo prvič po 80.000 letih viden z Zemlje. Opazovali ga bomo lahko celo s prostim očesom.

- Oglas -

Komet C/2023 A3 se trenutno premika s hitrostjo 451.598 kilometrov na uro med Saturnom in Jupitrom in so ga 22. februarja prvič opazili teleskopi v Južni Afriki, Čilu in na Havajih.

Višji znanstveni sodelavec Univerze v Pennsylvaniji Qicheng Zhang je napisal sporočilo nadobudnim astronomom, v katerem je poudarja, da so “pogoji za opazovanje tega kometa izjemno ugodni, ki bi lahko bil za opazovalce nekaj najbolj spektakularnega v zadnjih letih.”

Nebesni predmet bo najbližje Soncu 28. septembra 2024, Zemlji pa se bo najbližje približal okoli 12. oktobra 2024.

- Oglas -

Strokovnjaki ocenjujejo, da bi lahko komet dosegel magnitudo 0,7 na lestvici svetlosti, kar pomeni, da bi lahko C/2023 A3 zasenčil nekatere najsvetlejše zvezde na našem nebu.

Vendar ne pozabite, da kometi pogosto ne izpolnijo pričakovanj, sploh ob opazovanju s prostim očesom, ko je vidnost poleg svetlosti kometa odvisna tudi od precej dejavnikov. Morda boste pa dobili priložnost, da si ga od blizu ogledate skozi teleskop.

.

NAJNOVEJŠE