RubrikeZanimivostiKomet, ki bo prvič po 80.000 letih letel mimo Zemlje, bo viden...

Komet, ki bo prvič po 80.000 letih letel mimo Zemlje, bo viden s prostim očesom

MORDA VAS ZANIMA

Komet s precej neprivlačnim imenom C/2023 A3 bo prvič po 80.000 letih viden z Zemlje. Opazovali ga bomo lahko celo s prostim očesom.

- Oglas -

Komet C/2023 A3 se trenutno premika s hitrostjo 451.598 kilometrov na uro med Saturnom in Jupitrom in so ga 22. februarja prvič opazili teleskopi v Južni Afriki, Čilu in na Havajih.

Višji znanstveni sodelavec Univerze v Pennsylvaniji Qicheng Zhang je napisal sporočilo nadobudnim astronomom, v katerem je poudarja, da so “pogoji za opazovanje tega kometa izjemno ugodni, ki bi lahko bil za opazovalce nekaj najbolj spektakularnega v zadnjih letih.”

Nebesni predmet bo najbližje Soncu 28. septembra 2024, Zemlji pa se bo najbližje približal okoli 12. oktobra 2024.

Strokovnjaki ocenjujejo, da bi lahko komet dosegel magnitudo 0,7 na lestvici svetlosti, kar pomeni, da bi lahko C/2023 A3 zasenčil nekatere najsvetlejše zvezde na našem nebu.

- Oglas -

Vendar ne pozabite, da kometi pogosto ne izpolnijo pričakovanj, sploh ob opazovanju s prostim očesom, ko je vidnost poleg svetlosti kometa odvisna tudi od precej dejavnikov. Morda boste pa dobili priložnost, da si ga od blizu ogledate skozi teleskop.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×