0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeMenstrualne hlačke – okolju in denarnici prijaznejša izbira

Menstrualne hlačke – okolju in denarnici prijaznejša izbira

MORDA VAS ZANIMA

Ste morda preizkusili menstrualno skodelico, vendar ste ugotovili, da vam ne ustreza? Alternativa so lahko t. i. menstrualne hlačke, ki so pralne, kar pomeni, da je mogoče tudi tu pričakovati vse prej kot zanemarljive dolgoročne prihranke. Z odločitvijo za uporabo menstrualnega spodnjega perila pa obenem naredite nekaj dobrega za okolje. Med menstruacijo lahko uporabljate izključno menstrualne hlačke ali pa hlačke kombinirate z drugimi oblikami zaščite.

- Oglas -

Iz česa so menstrualne hlačke izdelane?

Najpomembnejši sestavni del menstrualnih hlačk je nadpovprečno vpojen vložek, ki je lahko izdelan iz različnih materialov, umetnih ali naravnih. Vpojnost vložka je odvisna tako od uporabljenih materialov kot od proizvajalca. Najkakovostnejši vložki, uporabljeni pri izdelavi menstrualnih hlačk, lahko vpijejo količino menstrualne krvi, ki je primerljiva s količino, ki jo lahko vpije pet standardnih tamponov.

Same hlačke so lahko, podobno kot klasične spodnje hlačke, prav tako izdelane iz najrazličnejših materialov (bombaž, poliester, bambus itn.). Dobavljive so v različnih velikostih, od najmanjših do največjih. Obenem pa lahko izbirate med različnimi kroji, pri čemer so na voljo celo menstrualne tangice, ki so primerne predvsem za dneve z zelo blagim tokom.

Najpomembnejše prednosti uporabe menstrualnega spodnjega perila

Kot omenjeno, so menstrualne spodnje hlačke okolju prijazna izbira. To, kako ekološki je posamezni izdelek, je sicer deloma odvisno od uporabljenih materialov, toda če upoštevamo, da boste lahko po zaslugi menstrualnega spodnjega perila močno zmanjšali porabo klasičnih vložkov in/ali tamponov, gre v večini primerov za izdelke, s katerimi lahko naredite ogromno dobrega za okolje. Pomembna prednost menstrualnih hlačk je seveda tudi prihranek denarja. Pri nakupu boste morali sicer odšteti malce več denarja kot za vložke ali tampone, vendar se bo naložba že kmalu povrnila.

- Oglas -

Zaradi nadpovprečne vpojnosti je večina menstrualnih spodnjih hlačk primerna tudi za uporabo ponoči. Obenem pa se lahko uporabljajo po porodu. V primerjavi s klasičnimi vložki so menstrualne spodnje hlačke precej bolj udobne, saj vložek med premikanjem ostane na mestu, v primerjavi s tamponi pa bolj zdrave (pogosta pozitivna sprememba po zamenjavi tamponov z menstrualnimi hlačkami je zmanjšanje intenzivnosti menstrualnih krčev).

Menstrualno spodnje perilo je mogoče uporabljati samostojno. Odločite pa se lahko tudi za kombinacijo menstrualnih spodnjih hlačk in tampona/menstrualne skodelice, s čimer zmanjšate tveganje za prepuščanje menstrualne krvi, ko je menstruacija nadpovprečno močna.

Kaj pa slabosti?

Na prvi pogled se zdi, da je glavna slabost menstrualnih spodnjih hlačk povezana z njihovim vzdrževanjem, vendar je večina modelov danes primerna za pranje v pralnem stroju, zato vzdrževanje ne bi smelo biti pretirano zahtevno (pred pranjem morate hlačke praviloma le izplakniti s hladno vodo ali jih za krajši čas namočiti v hladni vodi).

Glavna slabost je povezana s potencialnimi škodljivimi snovmi, uporabljenimi pri izdelavi. Nekateri proizvajalci namreč pri izdelavi uporabljajo per- in polifluoroalkilne snovi (PFAS), ki so znane kot »večne kemikalije«. Gre za kemikalije, ki so škodljive tako za zdravje kot za okolje. »Večne kemikalije« lahko med drugim povečajo tveganje za hormonske motnje, težave s plodnostjo in oslabljen imunski sistem. Tako je dobro preveriti, ali so bile pri izdelavi menstrualnih spodnjih hlačk, ki jih nameravate kupiti, uporabljene tudi omenjene snovi (če je ta podatek seveda na voljo). Med potencialne slabosti spada tudi cena. Ko boste kupovali menstrualne spodnje hlačke, bo potrebna malce večja investicija, vsaj v primerjavi z nakupom vložkov/tamponov ali klasičnih spodnjih hlač. Toda kot omenjeno, se investicija hitro povrne, saj boste lahko pozabili na kupovanje tamponov in vložkov ali vsaj drastično zmanjšali porabo tovrstnih higienskih izdelkov.

.

NAJNOVEJŠE