Kako varna je vaša mikrovalovka?

  Mikrovalovna pečica – eden izmed izumov, ki nam je v veliki meri olajšal življenje, predvsem v kuhinji, že desetletja pogreva mrzlo hrano, zmrznjene pripravljene jedi in ostanke. Morda ni dovolj znano dejstvo tudi to, da kar nekaj restavracij dandanes kuha samo v mikrovalovnih pečicah. V njih vsaj pogrevajo pripravljeno hrano, da je topla, medtem ko je pravzaprav skuhana že zjutraj. Večina znanstvenikov zatrjuje, da je njihova uporaba varna, vseeno pa vam jih predstavljam malce bolj pobliže.

  Mikrovalovno pečico z vsemi njenimi prednostmi in slabostmi so odkrili pravzaprav popolnoma po naključju. Znanstvenik, ki je delal v laboratoriju in se ukvarjal z mikrovalovi, je ugotovil, da se je njegova tablica čokolade stopila, ko so bili vanjo usmerjeni ti valovi. Ko se mu je porodila ideja, je najprej skušal pripraviti pokovko, med »kuhanjem« jajca pa je le-to eksplodiralo. Vse skupaj je vodilo v masovno industrijo, ki nam dandanes pogosto pogreva večerjo. Najbolj pogosto mnenje pa je, da so mikrovalovne pečice varne, dokler jih pravilno uporabljamo.

  uporaba mikrovalovne pečice

  Segrevanje

  Mikrovalovne pečice hrane ne segrevajo od znotraj navzven, pač pa obratno. Mikrovalovi delujejo na zunanjih delih hrane, zato večjih kosov mesa, denimo, ne moremo pripraviti v mikrovalovki, saj se skuha le do približno dveh centimetrov in pol v globino. V pečico pa nikakor ne smemo vstavljati kovinskih predmetov, saj lahko (predvsem tanki kovinski predmeti) odsevajo valove in tako povzročajo veliko iskrenja. Plastika, steklo in keramika pa nasprotno dovoljujejo valovom, da gredo skoznje, kar pomeni, da se tudi sami pregrevajo.

  Hkrati so mikrovalovne pečice dobre za varčevanje z energijo, saj navadno uporabi manj energije, kot je je potrebno, da segrejemo hrano na štedilniku, ker hitreje segreva in svojo energijo usmerja naravnost v hrano, namesto še na okoliški zrak. Neodvisni raziskovalni centri so ugotovili, da pogrevanje hrane v mikrovalovni pečici (v nasprotju s pogrevanjem v električni pečici ali na štedilniku) lahko prihrani tudi do osemdeset odstotkov energije. Vsekakor pa bodite previdni in v mikrovalovni pečici ne segrevajte olj ali masla.

  PREBERITE TUDI:  Alternativne možnosti za uporabo kečapa

  Nevarnosti mikrovalovne pečice

  Plastika, ki se v mikrovalovni pečici prav tako kot hrana segreje, ni dobra za vaše zdravje. Številne vrste plastike namreč izločajo BPA, kadar jih segrevamo, številne celo do te mere, da lahko povzročijo nevrološke in razvojne težave – vsaj tako pričajo laboratorijske raziskave. Najbolj varno je, da nobene plastike ne dajete v mikrovalovko. Segrevanje vode je prav tako lahko nevarno, saj se voda segreva tako, da ne oblikuje mehurčkov, ki navadno vodo sproti hladijo. Tako se hitro segreje preko vrelišča, zato lahko včasih izbruhne kot vulkan, ko vanjo nekaj pade in »končno« zavre. Zato je najbolje, da vodo segrevate minimalno časa na nižji ali srednji temperaturi in jo ves čas preverjate.

  Prav tako pa mikrovalovi ne segrevajo enakomerno, zato ni presenetljivo, če je prav zraven pogretega dela hrane nek mrzel žep, zato je priporočljivo, da hrano vsake toliko časa vzamete ven in premešate, če njena tekstura to seveda omogoča. Vsekakor zelo natančno sledite navodilom za segrevanje ali pregrevanje predpripravljene hrane. Pomembno je tudi, da je ne prižigamo brez razloga oziroma da se torej ne segreva, ko je prazna, in da je čista. Redno očistite njeno notranjost in vrata ter podstavek, na katerem se hrana vrti, uporabljajte pa tudi izključno posodo, ki je namenjena za to uporabo.

  mikrovalovna pečica

  Še več nevarnosti?

  Delovanje mikrovalov deluje po principu spodbujanja vodnih molekul h gibanju, zato je pomembno, da v mikrovalovke ne dajete suhe hrane. Pogosto lahko preberete tudi o »uhajanju« mikrovalov iz pečice, vendar je količina pobeglih valov tako nizka, da ni nevarna. Dokler pridno sledite navodilom za uporabo mikrovalovne pečice, ste varni.

  PREBERITE TUDI:  Hitra prehrana škoduje zdravju

  Seveda pa obstajajo tudi drugačne trditve, saj so neki španski raziskovalci ugotovili, da pogosto mikrovalovi uničijo pomembne sestavine določene hrane. V brokoliju tako z gretjem v mikrovalovki uničimo 97 odstotkov, 74 odstotkov in 87 odstotkov treh najpomembnejših antioksidantov, ki se borijo proti raku. Brokoli, pripravljen v pari, izgubi 11, 0 in 8 odstotkov taistih aminokislin. Pade tudi vsebnost vitamina B12, po drugih raziskavah pa tudi C in E.
  Končni rezultati o varnosti mikrovalovnih pečic so si različni, zato je odločitev vendarle samo vaša. Najbrž pa je ideja, da je vse najboljše v zmernih količinah, še vedno najboljša.

  Mikrovalovka

  10 stvari, ki niso za v mikrovalovno pečico

  1. aluminijasta folija,
  2. krožniki z zlatimi obrobami,
  3. drugi fini krožniki in posoda,
  4. jedilni pribor,
  5. jeklene paličice za nabodala,
  6. segrevanje hrane za dojenčke (posoda je mrzla, mleko pa lahko celo vrelo),
  7. sadje (ne delajte hitrostnih rozin) in zelenjava (prej naredite vanjo luknje),
  8. jajca,
  9. gobe za čiščenje (čeprav kroži mit, da jih tako lahko dezinficiramo),
  10. plastične ali papirnate vrečke.

  Če pride do požara

  • ugasnite timer, vendar ne odprite vratc.
  • izključite iz napeljave.

  Uporaba mikrovalov

  Mikrovalove uporabljajo za različne stvari:

  • Za zaznavanje hitrosti avtomobilov in motornih koles.
  • Za oddajanje televizijskih programov.
  • Za zdravljenje bolečin v mišicah.
  • Za uporabo mobilnih telefonov.
  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  1 komentar

  1. Ko vse to preberem, ne morem verjeti, koliko ljudem manjka splošnega znanja
   za zdravo življenje!

   Vsakdo ki je končal vsaj osnovno šolo, se je učil vsaj osnove
   elektrotehnike, fizike in kemije, da bi vsaj razumel osnovne pojme o škodljivih
   vplivih sodobne tehnologije!

   Že dolgo je vsem znano, da so elektro magnetna ali ionizirana sevanja bolj
   ali manj škodljiva telesnim celicam, da jih lahko poškodujejo, ali celo
   uničijo, če so dalj časa prisotne telesu!

   Kje se zaznavajo ta ionizirana sevanja:

   Skoraj vsa elektronska tehnologija, a posebno pa še televizorji, računalniki
   še posebej prenosni, radijski sprejemniki, telefoni tako ko mobilni enako skoraj
   tudi stacionarni, varčne žarnice, pa tudi vse ostale elektronske naprave, ki v
   svojo okolico bolj ali manj oddajajo škodljive ionizirane energije, toda
   mikrovalovna pečica pa ne samo da te energije tudi oddaja v okolico, temveč te
   energije uporablja kod orodje za ogrevanje bio mase katero s temi smrtonosnimi
   žarki ubijajo in popolno uničijo ter vanjo nabijejo to škodljivo energijo,
   katero potem nevednež konzumira in takšna škodljiva in uničena hrana potem v
   obliki krvi pripotuje do celic, od katere naj bi potem same celice ustvarjale
   človeku zdravo življenjsko energijo, vprašam vas kako, naj to celice
   ustvarjajo, ko jih ta negativna energija že ob prisotnosti te negativne
   energije uničuje!??

   Vprašajmo se lahko le, zakaj je po danes v tako sodobnem svetu vrhunske
   medicine, ljudstvo veliko bolj bolehno kot pa pred petdesetimi in več leti??

   Konrad Ajster

  Comments are closed.