0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNajboljši rastlinski viri beljakovin

Najboljši rastlinski viri beljakovin

MORDA VAS ZANIMA

Še vedno se pogosto pojavlja predsodek, da rastlinska prehrana ne more pokriti potreb našega telesa po beljakovinah. Vendar pa obstaja tudi ogromno število živil rastlinskega izvora z zelo visokim deležem beljakovin, ki jih naše telo potrebuje za številne procese. Med drugim so beljakovine ključne za rast mišic ter za močne in zdrave nohte ter lase.

- Oglas -

Priporočila glede tega, koliko beljakovin bi morali zaužiti dnevno, se sicer nekoliko razlikujejo. To je odvisno predvsem od tega, kako aktivni ste. Zelo aktivni športniki seveda potrebujejo več beljakovin kot ljudje, ki večino dneva presedijo. Običajne smernice so nekje od 0,8 do 1,6 grama beljakovin na dan na kilogram telesne teže. Vsem, ki iščete možnosti, kako pokriti dnevne potrebe po beljakovinah z različno rastlinsko hrano, bo spodnji seznam zagotovo v veliko pomoč. Gre namreč za spisek izključno rastlinskih živil, ki vsebujejo nadpovprečno veliko beljakovin.

Leča

Eden najboljših rastlinskih virov beljakovin je nedvomno leča. To velja za lečo različnih vrst (zelena, rdeča, rjava itn.). Pomembna prednost te stročnice je ta, da se v primerjavi z mnogimi drugimi vrstami skuha precej hitro tudi brez predhodnega namakanja. Tako ni razloga, da se ne bi leča, ki vsebuje tudi ogromno pomembnih vitaminov in mineralov, pogosteje znašla na vašem jedilniku – na primer v obliki polpet, polivke za testenine, juh in enolončnic itn.

Tofu in tempeh

Čeprav je tofu na prvi pogled precej dolgočasno živilo, pa je to v resnici lahko njegova prednost – vsakič ga lahko namreč pripravite nekoliko drugače, saj hitro absorbira različne okuse. Z uživanjem tofuja boste svoj jedilnik obogatili s precejšnjo količino beljakovin. Še bolj zdrava izbira pa naj bi bil tempeh – fermentirana različica tofuja.

- Oglas -

Sejtan

Sejtan je včasih imenovan kar pšenično meso. Gre pravzaprav za čisti gluten, ki je seveda beljakovina. Tako sejtan žal ni primeren za ljudi s celiakijo. Če nimate tovrstnih težav, pa je vključevanje sejtana v prehrano še ena možnost, kako pokriti potrebe svojega telesa po beljakovinah z izključno rastlinsko hrano.

Semena in oreščki

Običajno jih dojemamo predvsem kot vir zdravih maščob, vendar so semena in oreščki obenem tudi precej dober rastlinski vir beljakovin. Obstaja torej še en razlog več, zakaj je pest izbranih oreščkov ali semen eden najboljših prigrizkov.

Fižol, čičerika in stročji fižol

Omenili smo že lečo, vendar pa seveda na seznamu najboljših rastlinskih virov beljakovin nikakor ne smejo manjkati niti druge vrste stročnic – od različnih vrst fižol pa do čičerike – ki jih je prav tako mogoče vključiti v številne jedi.

Različna žita

Žita nikakor ne vsebujejo zgolj ogljikovih hidratov, ampak tudi nemalo beljakovin. Ajda, proso, ješprenj, riž, amarant, tef, ovseni kosmiči in predvsem kvinoja – vse to so odlična živila za vse, ki iščete kakovostne rastlinske beljakovine.

.

NAJNOVEJŠE