Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehrana10-dnevno odvajanje od sladkorja

10-dnevno odvajanje od sladkorja

MORDA VAS ZANIMA

Je bila ena izmed vaših novoletnih zaobljub tudi ta, da boste poskušali živeti bolj zdravo? Za dobro zdravje je nedvomno zelo pomembno, da poskušamo čim bolj omejiti vnos sladkorja. Ta namreč vpliva na številne težave, od diabetesa tipa 2 pa vse do aken debelosti. Vendar pa je zmanjševanje količine zaužitega sladkorja za mnoge vse prej kot preprosto. Znano je namreč, da je sladkor zelo zasvajajoč – ne zgolj psihično, ampak tudi povsem fiziološko.

- Oglas -

Sladkor

Tako je pametno, da imate dober načrt za odvajanje. »Proces razstrupljanja« je običajno najbolj naporen prvih 10 dni. A če si boste v tem obdobju pomagali s spodnjimi napotki, boste precej lažje vztrajali. Zelo verjetno boste po približno 10 dneh ugotovili, da se lažje uprete sladkarijam oz. da ne hlepite nenehno po sladkorju v različnih oblikah. Tudi če si boste občasno privoščili manjši posladek, pa ne boste več čutili potrebe po prenajedanju s sladkimi živili.

Za 10 dni se odpovejte tudi vsem umetnim sladilom in izdelkom iz bele moke

Pomembno je, da vsaj 10 dni vztrajate povsem brez sladkorja. Hkrati črtajte tudi vse izdelke iz bele moke. Poleg tega vam močno priporočamo, da se odpoveste tudi umetnim sladilom. Čeprav morda mislite, da boste s pomočjo umetnih sladil lažje zatrli svojo željo po sladkorju, pa se pogosto zgodi nasprotno. Hlepenje po sladkarijah se poveča, obenem pa so umetna sladila pogosto kriva za upočasnitev metabolizma, kar poveča skladiščenje maščob.

Pazite, da kalorij ne boste pili

Vsi, ki se želite odvaditi uživanja čezmernih količin sladkorja, morate biti pozorni na to, da ne boste črtali zgolj živil, ki vsebujejo sladkor, ampak tudi vse pijače. Številni namreč velik delež svojega dnevnega kaloričnega vnosa popijejo. S tem imamo seveda v mislih predvsem različne sladke pijače, tako gazirane kot negazirane, ki pogosto vsebujejo ogromno sladkorja in s tem tudi kalorij. Pogosto je sladkor v tej obliki celo bolj problematičen, saj zelo hitro doseže jetra. Hkrati pa po pijačah seveda nismo siti, zato kljub precejšnji količini kalorij nadaljujemo s prehranjevanjem.

Uživajte zdrave maščobe in veliko zelenjave

- Oglas -

Veliko zelenjave pomeni med drugim veliko vlaknin, ki poskrbijo za občutek sitosti, čeprav je kalorični vnos zelo nizek. To bo poskrbelo, da se boste lažje uprli sladkorju. Še v večjo pomoč pa vam bo, če boste v tem obdobju pozorni na zadosten vnos zdravih maščob, npr. v obliki avokada ali oreščkov.

Pripravite se na krizne situacije

Vseskozi imejte pri sebi zdrav prigrizek, ki vam bo pomagal, da zavrnete sladice, če se zgodi, da vam jih ponudijo. Prigrizek je lahko zelo preprost. Dobra izbira je pest mandljev ali pa bučnih semen.

Poskrbite za dovolj spanca in čim manj stresa

Stresni hormon kortizol lahko hitro poruši hormonsko ravnovesje v telesu in s tem vpliva na naš apetit, še posebej na željo po sladkem. Tako je izredno pomembno, da se v obdobju odvajanja od sladkorja čim bolj izogibate stresnim situacijam. Hkrati poskrbite za dovolj kakovostnega spanca.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×