0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaDriska: hitra naravna pomoč

Driska: hitra naravna pomoč

MORDA VAS ZANIMA

Driska je zelo pogosta težava, s katero ste se skorajda zagotovo že srečali tudi sami. Eden od možnih vzrokov za drisko je okužba z virusom ali bakterijo (rotavirus, salmonela itn.). Za drisko je lahko kriva tudi preobčutljivost na živila in dodatke, kot so mlečni izdelki in umetna sladila. Včasih gre tudi za simptom resnejših bolezni, na primer sindroma razdražljivega črevesja, Chronove bolezni ali celiakije. Driska pa se lahko pojavi tudi kot nezaželen stranski učinek določenih zdravil.

- Oglas -

Poznamo akutno in kronično drisko. Slednja je seveda precej bolj nevarna, vendar to nikakor ne pomeni, da so akutni primeri driske povsem nedolžni. Ena od glavnih nevarnosti je seveda dehidracija, zato je nujno, da čim prej ukrepate.

1. Preprost elektrolitski napitek

Nujno je, da telesu čim prej povrnete izgubljene elektrolite. Pri tem si lahko pomagate z zelo preprostim, doma pripravljenim elektrolitskim napitkom. Za pripravo napitka potrebujete kozarec vode, polovico limone, ščepec soli in 1 žlico sladkorja. Limono ožemite in sok nalijte v kozarec z vodo. Nato primešajte še sol in sladkor ter počasi popijte.

2. Voda z jabolčnim kisom

Jabolčni kis je znan po protimikrobnih in protivnetnih učinkih. Tako gre za učinkovito pomoč pri driski, za katero so krive bakterije ali virusi. Seveda pa s količino ne smete pretiravati, sicer lahko dodatno razdražite prebavni sistem. Zadostuje 1 žlica jabolčnega kisa, ki jo vmešajte v kozarec vode. Napitek si lahko pripravite od dvakrat do trikrat dnevno.

- Oglas -

3. Kokosova voda

Kokosova voda je odličen vir pomembnih mineralov oziroma elektrolitov, zato gre za napitek, ki ga je še posebej priporočljivo uživati takrat, ko vas muči driska. S pomočjo kokosove vode uspešno zmanjšate tveganje za dehidracijo, ki lahko vodi do zelo resnih zapletov.

4. Metin čaj

Meta učinkuje izjemno pomirjajoče na različne organske sisteme, ki sestavljajo naše telo – od živčnega sistema do prebavil. To pomeni, da lahko pomaga tudi pri driski. Mentol, najpomembnejša snov v metinih lističih, pomiri razdražena prebavila in ublaži bolečino v trebuhu, ki pogosto spremlja drisko.

5. Ingverjev čaj

Pri spopadanju z drisko si lahko pomagate tudi z ingverjevim čajem, ki je znan po protivnetnih učinkih. Potrebujete košček ingverja (dolg približno 2,5 centimetra), ki ga olupite in nasekljajte na manjše koščke ali naribajte, nato pa ga dodajte 250 mililitrom vode. Mešanico zavrite, nato pa jo precedite in popijte. Namesto svežega ingverja lahko za pripravo čaja uporabite ingver v prahu.

6. Betonitna glina

Betonitna glina je znana po adsorpcijskih lastnostih. To pomeni, da lahko nase veže najrazličnejše snovi, vključno s škodljivimi. Prav zato je med drugim zelo koristna tudi pri spopadanju z drisko, kar je bilo potrjeno tudi z nekaj znanstvenimi študijami. Betonitna glina lahko med drugim pomaga pri odstranjevanju rotavirusa in drugih škodljivih mikroorganizmov, ki povzročajo drisko. V kozarec vode stresite 1 žličko betonitne gline, dobro premešajte in popijte. Napitek si lahko pripravite največ dvakrat dnevno.

- Oglas -

7. Riževa voda

Ena od najbolj priljubljenih tradicionalnih metod za spopadanje z drisko je uživanje vode, v kateri se je kuhal riž. Riževa voda zmanjša tveganje za dehidracijo, obenem pa poskrbi za trše, kompaktnejše blato. Riž skuhajte v malce večji količini vode, nato pa vodo odlijte v kozarec in jo popijte. Riževo vodo lahko uživajo tudi otroci.

8. Aktivirano oglje

Učinek aktiviranega oziroma medicinskega oglja je podoben učinkom betonitne gline. Gre torej za snov, na katero se lahko vežejo nevarni mikroorganizmi in škodljive snovi, posledično pa se hitreje odstranijo iz telesa. Tako je lahko tudi aktivirano oglje zelo dragocena naravna pomoč v boju z akutno drisko.

NAJNOVEJŠE