Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaAktivirano oglje – kaj je in kje vse se uporablja?

Aktivirano oglje – kaj je in kje vse se uporablja?

MORDA VAS ZANIMA

Aktivirano oglje je snov, ki je v zadnjih letih deležna precejšnje pozornosti in za katero ste zagotovo že slišali – obstaja pa tudi precejšnja verjetnost, da ste že uporabili izdelek, ki vsebuje aktivirano oglje. A koliko v resnici veste o tej snovi in o njeni uporabi? Za vas smo poiskali nekaj zanimivih in koristnih informacij o aktiviranem oglju, da boste lažje ugotovili, ali oziroma kdaj je smiselna uporaba te snovi.

Kako nastane aktivirano oglje?

- Oglas -

Prvi korak proizvodnje aktiviranega oglja je kurjenje materialov, ki vsebujejo velike količine ogljika. Običajno so to materiali, kot so na primer les, kokosove lupine, koščice oliv, šota ipd. Oglje, ki ga dobimo pri tem procesu, pa je seveda treba še »aktivirati«, kar se doseže s segrevanjem pri zelo visokih temperaturah. Tako dobimo porozno snov, na katero se lahko vežejo najrazličnejše snovi oziroma delci – od umazanije do maščob in bakterij, ki lahko v primeru znojenja povzročajo neprijeten vonj. Tako se na primer danes aktivirano oglje uporablja celo pri izdelavi določenih dezodorantov.

Aktivirano oglje uporaba

Uporaba aktiviranega oglja v kozmetični industriji

Zdi se, da je aktivirano oglje ena najbolj »vročih« sestavin v kozmetični industriji ta hip. Skorajda ni skupine izdelkov, v kateri ne bi mogli najti tudi takšnih, ki vsebujejo tudi aktivirano oglje. Tako ga lahko med drugim najdemo v maskah za obraz, v zobnih pastah, šamponih, oblogah za lase, gelih za čiščenje kože in v že omenjenih dezodorantih. Na uporabo izdelkov z aktiviranim ogljem prisegajo tudi številne zvezdnice. Glavna odlika kozmetike, ki vsebuje to sestavino, naj bi bila povečana sposobnost odstranjevanja nečistoč.

V primeru uporabe aktiviranega oglja pri čiščenju zob pa naj bi bilo mogoče doseči, da postanejo zobje bolj beli. Ob tem je treba opozoriti, da vsaj za zdaj še ne obstaja zadosti znanstvenih študij, ki bi potrjevale tovrstne učinke aktiviranega oglja pri kozmetični rabi. Vendar pa po drugi strani tudi ni podatkov o tem, da bi lahko imelo aktivirano oglje v kozmetiki negativen vpliv. Izjema je morda le uporaba te sestavine pri umivanju zob. Včasih lahko namreč zasledimo opozorila, da ima oglje pretirano grobo strukturo in da lahko zato poškoduje zobno sklenino.  

Kulinarična ustvarjanja z aktiviranim ogljem

Zanimiv trend, ki ga je bilo mogoče opazovati v zadnjih letih, je zagotovo tudi uporaba aktiviranega oglja pri kulinaričnih ustvarjanjih. Tako smo lahko med drugim zasledili uporabo te sestavine pri pripravi sladoledov, testa za pico, bombet, različnih napitkov ter še mnogih drugih jedi in pijač. Tudi v tem primeru ni pravih dokazov za »razstrupljevalne učinke«, ki naj bi jih prinesla uporaba aktiviranega oglja. Tako se zdi, da gre za sestavino, ki se pogosto dodaja predvsem zaradi zanimivih vizualnih učinkov, zaradi katerih so kulinarična ustvarjanja z dodatkom aktiviranega oglja izredno »fotogenična« in kot nalašč za deljenje na družbenih omrežjih.

Aktivirano oglje kot pomoč pri zastrupitvi

- Oglas -

Največ dokazov za pozitivne vplive aktiviranega oglja obstaja pri t. i. medicinski uporabi, kar je obenem tudi področje, kjer se je aktivirano oglje pojavilo najprej. Kozmetična in kulinarična raba sta se namreč razširili kasneje. Ko govorimo u uporabi aktiviranega olja v medicinske namene, imamo v mislih predvsem zaužitje oglja oziroma pripravkov iz te snovi kot pomoč pri preprečevanju zastrupitve – na primer po zaužitju (potencialno) nevarne snovi. Oglje ima namreč sposobnost, da nase hitro veže te snovi in s tem prepreči njihovo absorpcijo, vendar pa ga je treba zaužiti čim prej. Ob tem pa se morate zavedati, da oglje ne bo absorbiralo zgolj problematičnih sestavin, ampak tudi morebitna zdravila, ki jih jemljete, kar je lahko seveda problematično, če še ni prišlo do absorpcije zdravilnih učinkovin.

Preberite tudi: Pripravite si mazilo z aktivnim medicinskim ogljem za nego kože po pikih insektov

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×