0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ZgodbeStalno opit moški je alkohol proizvajal kar v svojem črevesju

Stalno opit moški je alkohol proizvajal kar v svojem črevesju

MORDA VAS ZANIMA

Si predstavljate, da bi imeli pogosto občutek, da ste močno opiti, čeprav ne bi zaužili niti kapljice alkohola? Prav to se je dogajalo moškemu, ki je prišel zaradi svoje težave celo v navzkrižje z zakonom. Čeprav je vztrajno zatrjeval, da ni pil alkohola, mu ni nihče verjel, saj so meritve kazale drugačno sliko – dokler se ni končno izkazalo, da je za njegove težave kriv redek sindrom, za katerega je značilno samodejno nastajanje alkohola v telesu. Primer tega moškega je bil kasneje opisan tudi v znanstveni reviji BMJ Open Gastroenterology.

- Oglas -

Do reakcije je najpogosteje prišlo po obrokih

Za sindrom, ki je doletel nič hudega slutečega moškega, je značilno, da bakterije v črevesju pretvorijo ogljikove hidrate v alkohol. »Pijanost« se tako velikokrat pojavi prav po obrokih, ki so vsebovali večje količine ogljikovih hidratov. Moški tako po obrokih velikokrat ni mogel normalno funkcionirati, saj se je počutil, kot bi bil močno opit. Tovrstni simptomi so se sicer prvič pojavili po tem, ko je moral leta 2011 jemati antibiotike zaradi zapletov, povezanih s poškodbo palca. Tako zdravniki domnevajo, da so zdravila najverjetneje povzročila zmedo v njegovem črevesju. Znano je namreč, da je ena največjih težav pri antibiotikih ta, da lahko uničijo tudi koristne bakterije, s čimer dobijo glivice priložnost, da se pretirano namnožijo. Prav zato se pogosto priporoča, da se po obdobju uporabe antibiotikov vsaj krajši čas jemljejo probiotiki, npr. v obliki prehranskega dopolnila.

Povod za diagnozo je bila aretacija zaradi vožnje »pod vplivom alkohola«

Moški se je zaradi reakcije v črevesju po obrokih pogosto obnašal zelo nenavadno. Nekoč pa so ga med vožnjo celo aretirali, saj je bila izmerjena vrednost alkohola v njegovi krvi kar dvakrat višja od dovoljene. Pojasnjevanje, da ni popil niti kapljice alkohola, takrat seveda ni prepričalo policistov. Po tej aretaciji je bila teta tega moškega prva, ki je posumila, kaj bi bil lahko vzrok za težave. Naletela je namreč na poročilo o človeku, ki se je nekoč zdravil zaradi zelo podobnih težav. Moški je nato skupaj s teto odpotoval do klinike v Ohiu, kjer so zdravniki preučili njegovo blato, v katerem so odkrili seve dveh vrst kvasovk, in sicer Saccharomyces boulardii in Saccharomyces cerevisiae. Ob tem odkritju so že sumili, da bi bil lahko razlog za težave redek sindrom, ki črevesje spremeni v nekakšno mini »pivovarno«. Da bi potrdili to teorijo, je moral moški pojesti nekaj ogljikovih hidratov, kasnejše meritve vrednosti alkohola v krvi pa so pokazale, da je bila diagnoza pravilna.

Pot do ozdravitve ni bila enostavna

Zdravljenje moškega je bilo nato sestavljeno iz protiglivičnih pripravkov in strogega omejevanje ogljikovih hidratov v prehrani. Kljub tem ukrepom je moški občasno še vedno doživljal težave z »opitostjo«. V tem obdobju je doživel še posebej hudo epizodo, ko je bila raven alkohola v krvi zanj skorajda usodna. Na koncu je pomagalo šele dvomesečno jemanje posebnih antibiotikov, med katerim je bil pod stalnim zdravniškim nadzorom. Hkrati pa so moškemu dajali tudi probiotike, ki so pomagali pri spodbujanju razmnoževanja koristnih bakterij v črevesju in s tem pri vzpostavitvi zdrave črevesne flore.

- Oglas -

Tako je lahko moški postopoma v svojo prehrano ponovno vključil ogljikove hidrate, ne da bi ti povzročili podobno reakcijo kot v preteklosti. Poleg tega, da se moškemu zdaj ni treba več spopadati z vsakodnevnimi težavami, ki jih je imel zaradi svoje domnevne opitosti, pa se je s tem, ko je premagal ta redek in zelo nenavaden sindrom, obenem zmanjšala nevarnost za poškodbe jeter, za katere so najpogosteje krive prav prevelike količine alkohola.

.

NAJNOVEJŠE