0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPekočina v želodcu: 7 blažilnih pripravkov

Pekočina v želodcu: 7 blažilnih pripravkov

MORDA VAS ZANIMA

Pekočina v želodcu je lahko posledica neustreznih prehranjevalnih navad, pogostega pitja alkoholnih pijač in/ali sladkih gaziranih napitkov, pretiravanja s kavo, kajenja, okužbe z bakterijo Helicobacter pylori, stresa, gastritisa, presežka želodčne kisline itn. Včasih gre tudi za simptom bolezni, kot sta sindrom razdražljivega črevesja in celiakija. Če vas pekočina v želodcu muči zelo pogosto, je vsekakor pomembno, da poskušate s pomočjo zdravnika poiskati vzrok za težavo. Pri občasnih težavah s pekočim občutkom v želodcu pa je priporočljiva sprememba navad, na primer izogibanje zelo mastni hrani, v kombinaciji z naravnimi pripravki.

- Oglas -

1. Timijanov čaj

Za pekočino v želodcu je lahko krivo tudi čezmerno kopičenje plinov v prebavnem traktu. V tovrstnih primerih je lahko zelo koristen timijanov čaj, ki pripomore k učinkovitejšemu izločanju plinov in ki lahko obenem ublaži otekanje želodčne sluznice. Poleg tega pa lahko uspešno ublaži neprijetno pekočino v požiralniku, ki je povezana z vračanjem želodčne kisline. Za pripravo čaja potrebujete približno 2 žlici posušenega timijana, ki ga stresite v kozico, nato pa prilijte 250 mililitrov vode. Ko voda zavre, zmanjšajte temperaturo in kuhajte še 3 minute. Mešanico na koncu precedite in ohladite.

2. Jabolčni kis

Drži sicer, da je lahko za pekočino v želodcu kriva prevelika količina želodčne kisline, vendar gre lahko tudi za posledico diametralno nasprotne težave, torej pomanjkanja prebavnih sokov v želodcu. Jabolčni kis zagotovo ni intuitivna izbira za spopadanje s pekočim želodcem, vendar je lahko v resnici zelo koristen. Preprosto vmešajte 1 žlico jabolčnega kisa v kozarec vode in mešanico popijte.

3. Aloe vera

Aloe vera je znana po pomirjajočem vplivu na želodec. Tako gre za odlično izbiro, če vas muči pekočina v želodcu. V preteklosti se je aloe vera pogosto uporabljala celo za zdravljenje želodčnih razjed. Če imate doma aloe vero, preprosto prerežite list in zmešajte gel s kozarcem hladne vode. Uporabite pa lahko tudi kupljen sok aloe vere.

- Oglas -

4. Ingverjev čaj

Za pomirjajoč učinek ingverja na želodec je zaslužna snov, imenovana gingerol, ki lahko pomaga tudi pri kislinskem refluksu in pri sorodnih težavah. Gre za snov z navdušujočimi protivnetnimi lastnostmi, ki lahko zelo uspešno pomiri razdražen želodec. Potrebujete 1 žlico naribanega ingverja, ki ga prelijte z 250 mililitri vrele vode. Pokrijte in počakajte 5 minut, nato pa popijte (po želji lahko mešanico pred tem precedite, vendar ne bo nič narobe, če ta korak preskočite).

5. Kokosova voda

Kokosova voda lahko pomaga pri uravnavanju razmerja med želodčnimi sokovi, posledično pa gre za še enega od pripravkov, ki lahko poskrbijo za hitro ublažitev pekočine v želodcu. S pomočjo kokosove vode lahko zaščitite želodčno steno. Napitek pa je lahko zelo koristen tudi pri spopadanju z napihnjenostjo. Ko začutite pekočino v želodcu, si čim prej privoščite približno 100 mililitrov ohlajene kokosove vode.

6. Čaj iz bazilike

Bazilika se lahko pohvali s protivnetnim, antiseptičnim in protivirusnim delovanjem. Tako gre za odlično zelišče za ublažitev pekočega občutka v želodcu. Bazilika se sicer običajno uporablja kot začimba, vendar jo lahko med drugim uporabite tudi za pripravo čaja. Zelo blagodejen vpliv na razdražen želodec pa lahko ima tudi napitek iz mandljevega mleka, banane in svežih listov bazilike.

7. Soda bikarbona

Medtem ko je jabolčni kis koristen takrat, ko je želodčnih sokov premalo, pride soda bikarbona v poštev takrat, ko je pekočina posledica presežka želodčne kisline. Voda, ki ste ji dodali malce sode bikarbone, hitro pomiri razdražen želodec, pomaga pa tudi pri zgagi. Pri tem upoštevajte, da napitka ne smete uživati prepogosto oziroma več kot dvakrat tedensko.

.

NAJNOVEJŠE