0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHitra pomoč pri zgagi: 8 naravnih pripravkov in ukrepov

Hitra pomoč pri zgagi: 8 naravnih pripravkov in ukrepov

MORDA VAS ZANIMA

Najverjetneje bi težko našli odraslo osebo, ki je ni še nikoli mučila zgaga. Pekoč občutek, ki se širi proti grlu, je običajno povezan s kislinskim refluksom. Gre za vračanje kisline v požiralnik, ki je posledica sproščanja spodnjega ezofagealnega sfinkterja (mišice na dnu požiralnika) v neustreznem trenutku. V lekarnah je sicer mogoče kupiti zdravila, namenjena lajšanju težav z zgago, vendar si lahko zelo uspešno pomagate tudi z naravnimi pripravki in z različnimi preprostimi ukrepi …

- Oglas -

1. Voda s sodo bikarbono

Soda bikarbona je bazična snov, torej snov, katere pH je višji od 7. S pomočjo sode bikarbone lahko zato uspešno nevtralizirate presežek želodčne kisline, kar poskrbi za ublažitev neprijetnega pekočega občutka. Če se torej kislina zaradi sprostitve spodnjega ezofagealnega sfinkterja vrne v požiralnik in se napoti proti grlu, vas po zaslugi sode bikarbone ne bo »opeklo«. V kozarec vode vmešajte ½ žličke sode bikarbone in mešanico popijte. Po potrebi ponovite, vendar pri tem upoštevajte, da napitka ne smete uživati več kot sedem dni zapored.

2. Banana

Ena od najpreprostejših naravnih metod za ublažitev težav z zgago je zaužitje banane. Banana je namreč vir naravnih antacidov. Gre za snovi, ki zmanjšujejo kislost želodčnega soka in ki so posledično zelo koristne pri spopadanju z zgago. Priporočamo, da izberete malce bolj zrele banane, saj lahko banane, ki niso dovolj zrele, poslabšajo težave z zgago.

3. Izogibajte se tesnim oblačilom

K težavam z zgago lahko prispevajo tudi pretesna oblačila. Posebno problematične so hlače, ki vas stiskajo okoli trebuha. S tem se poveča pritisk na spodnji ezofagealni sfinkter, kar privede do sprostitve mišic, posledično pa želodčni sokovi zlahka dosežejo požiralnik.

- Oglas -

4. Sok aloe vere

Aloe vera je odlična izbira za nego kože, ki jo je opeklo sonce. Gre namreč za rastlino z izjemno pomirjajočim, protivnetnim učinkom, kar lahko izkoristite tudi pri spopadanju z zgago. Sok aloe vere bo hitro pomiril razdražen požiralnik in poskrbel za olajšanje. Napitek si lahko privoščite tudi preventivno, neposredno pred obrokom.

5. Mandlji

Zelo učinkovita naravna pomoč za hitro ublažitev neprijetnega pekočega občutka, ki je značilen za zgago, so lahko tudi mandlji. Ti lahko pomagajo nevtralizirati negativen vpliv želodčnih sokov oziroma kisline na stene požiralnika.

6. Pazite, kaj jeste in kdaj jeste

Osebe, ki imajo pogosto težave z zgago, bi se morale izogibati zelo kislim živilom. V to skupino spadajo tudi paradižniki in citrusi. Običajno pa je problematična tudi zelo mastna in pikantna hrana. Obenem morate biti pozorni na to, kdaj jeste. Obroki neposredno pred odhodom v posteljo nikakor niso dobra ideja. Priporočljivo je, da si zadnji obrok privoščite približno 3–4 ure pred spanjem.

7. Višje vzglavje

Dobro je, da je med spanjem vaše vzglavje dodatno vzdignjeno. Tveganje za kislinski refluks bo tako precej manjše. Pomagate si lahko z dodatnimi blazinami. Še boljša rešitev pa so knjige pod zadnjimi nogami postelje. Blazine lahko namreč med spanjem nevede odstranite. Kot omenjeno, ni dobro jesti neposredno pred spanjem; pametno je, da to pravilo aplicirate tudi na počitek. Če se pogosto spopadate z zgago, se je namreč smiselno izogibati ležanju neposredno po obrokih.

- Oglas -

8. Kamilični čaj

Kamilica pomiri razdražene stene požiralnika in želodec. Kamilični čaj je zato odličen napitek za premagovanje zgage. Kot je znano, je kamilica zelo koristna tudi za živčni sistem. Ker so pogoste težave z zgago nemalokrat vsaj deloma povezane s stresom, lahko pitje kamiličnega čaja poskrbi za dvojno korist.

.

NAJNOVEJŠE