0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZgaga: Olajšajmo težave z želodčno kislino

Zgaga: Olajšajmo težave z želodčno kislino

MORDA VAS ZANIMA

V današnjem času je tabletka za lajšanje težav z želodčno kislino (zgaga) ena izmed najbolj razširjenih in prodajanih farmacevtskih izdelkov na svetu. Kislina se lahko pojavi kot rezultat nepravilne prehrane, predvsem hitre prehrane, pa tudi nepravilne rutine pri obroku – obrok pojemo prehitro, velikokrat kar stoje ali med vožnjo. Za želodčne težave pa je velikokrat kriv tudi stres, ki je dandanes že stalnica v naših življenjih. Pa so ti »krivci« dejansko odgovorni za nastanek kisline?

- Oglas -

Kaj je zgaga?

Konvencionalna medicina razume, da zgago oziroma pekoč občutek v želodcu povzroča odvečna želodčna kislina (klorovodikova kislina ali HCl), ki draži želodčno sluznico. Preveč kisline lahko povzročijo ostre ali pekoče začimbe ali preveč začimb, procesirana hrana, citrusi, paradižnik, česen, čebula, sladkor, bogata hrana, pica, ocvrte jedi in še bi lahko naštevali. Kislino oz. zgago lahko povzročijo tudi preveč sladke hrane in sladkarij, alkohol in kajenje cigaret. Dodatno lahko stanje poslabša tudi vsakdanji stres, ki spodbuja sproščanje stresnega hormona kortizola v prevelikih koncentracijah, kar dodatno vpliva na izločanje prevelikih količin želodčne kisline.

Občutek zgage povezan tudi s pomanjkanjem kisline

Zanimivo je, da zgaga ni vedno posledica prevelikih količin kisline, marveč se pojavi tudi, če je primanjkuje. Občutek nelagodja v želodcu je tako posledica predolgega zadrževanja hrane v želodcu, ki posledično draži želodčno sluznico. Dlje ko se hrana zadržuje v želodcu, večja je verjetnost, da se bo želodčna sluznica vnela, takrat nas bo presenetil pekoč občutek v želodcu in prsni votlini. Na pomanjkanje kisline lahko vplivata večerno prenajedanje ali pa pitje mrzlih pijač, kar zmanjša delovanje prebavnih encimov (prebavnega ognja).

Po ajurvedi pekoč občutek povzroča vznemirjena pita doša, kar vpliva na delovanje želodca in tankega črevesa. V normalnih okoliščinah so vroče in transformacijske lastnosti pite koristne, saj le tako lahko pravilno prebavimo hrano ali čustva. Ko se pri piti, ki je sestavljena iz elementov vode in ognja, poveča kakovost vode, se pojavijo težave s prebavo.

- Oglas -
Želodčna kislina in zgaga

Kako lahko doma ugotovimo, ali imamo preveč ali premalo kisline?

Preveč kisline: premešajte ¼ čajne žličke sode bikarbone v kozarcu vode in spijete mešanico pred obrokom. Če čutite olajšanje – raztopina je namreč zelo bazična –, imate preveč kisline.

Premalo kisline: premešajte 1 čajno žličko limoninega soka z 1 čajno žličko jabolčnega kisa in spijte mešanico pred obrokom. Če čutite olajšanje, imate premalo kisline.

Zgaga in ajurveda

Kar manjka v konvencionalni razlagi, je odgovor na vprašanje, zakaj se odvečna želodčna kislina preprosto ne izloči iz želodca. V ajurvedi želodec ni samostojni organ, ampak deluje v harmoniji z drugimi prebavnimi organi. Ko pa eden v ansamblu prebavnih organov ne deluje pravilno, nastanejo težave s prebavo in zgaga. V primeru želodčne kisline moramo omeniti kar nekaj pomembnih sodelavcev želodca in razložiti njihovo vlogo v celotnem prebavnem sistemu.

Jetra in žolčnik izdelujeta zavidljivo količino žolča, ki z želodčno kislino ustvari pufersko raztopino (pufer je raztopina, ki nevtralizira kislino ali bazo). Ravno tako encimi trebušne slinavke delujejo podobno. Če jetra, žolč ali trebušna slinavka ne proizvedejo dovolj žolča ali encimov, želodec ne bo sprostil kisline v tanko črevo, saj je puferska raztopina ne bo nevtralizirala. Torej želodec sprosti prebavne kisline le, če je na razpolago dovolj puferske raztopine v tankem črevesu, ki bo nevtralizirala želodčno kislino. Če je ne sprosti, se želodčna kislina nabira v želodcu in povzroča težave želodčni sluznici.

- Oglas -

Včasih se kljub premajhni količini puferske raztopine kislina sprosti v tanko črevo – takrat povzroči pekoč občutek in tiščanje v okolici žličke. Če telo težave ne odpravi, bodo posebne acidogene celice zmanjšale proizvodnjo kisline in tako poskušale zaščititi želodčno sluznico, vendar se bo takrat ravno tako pojavilo draženje želodčne sluznice, tokrat zaradi neprebavljene hrane.

Hrana ki povzroča zgago

Kislina, ki se zadržuje v želodcu, povzroča pritisk, ki porine želodec proti diafragmi. To povzroči slabše delovanje želodca. Če se takšno stanje poslabša, lahko nastane celo hiatalna hernija.

Če je vaša »zgaga« posledica premajhne količine žolča iz jeter ali žolčnika, vas bo najpogosteje peklo ponoči ali pa od 30 do 60 minut po obroku. Težava se najpogosteje pojavi po težkem ali mastnem obroku, ocvrti ali začinjeni hrani. Žolč je odgovoren za razbitje maščob, ker pa ga je premalo, se bo masten obrok zadržal v želodcu, tako neprebavljen bo povzročal slabost ali spahovanje.

Če čutite nelagodje po začinjeni ali kisli hrani, je to posledica premalo kisline. Ko želodec prekine proizvodnjo kisline zaradi preveč kisline, postane želodčna stena občutljiva skoraj za vsako hrano, predvsem pa za kislo ali pekočo.

Kako si pomagamo s prehrano?

Izločanje žolča pri preveliki količini kisline lahko izboljšamo s prehrano, kjer vključimo veliko kuhanih gomoljnic, kuhanih artičok, kuhane zelene, olivno olje in limonin sok. Pijemo lahko različne čaje, ki jih pripravimo iz triplata, kumine, koriandra in komarčka. Ajurvedski zelišči, ki pomagata pri izločanju žolča, pa sta brahmi in amalaki.

Pri premalo kisline pa v obroke vključimo chia semena, banane, kuhano zeleno zelenjavo in podzemno zelenjavo. Zelo bo pomagal čaj iz kardamoma in mete ter zelišča, kot so ingver, koriander, kumina, komarček in koriander – zelišča uporabimo v jedeh kot začimbe.

.

NAJNOVEJŠE