0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana5 preprostih napitkov za razstrupljanje jeter

5 preprostih napitkov za razstrupljanje jeter

MORDA VAS ZANIMA

Naše zdravje je močno odvisno od učinkovitosti delovanja naših jeter. Gre namreč za enega od največjih organov v našem telesu, ki je v veliki meri odgovoren za izločanje strupenih snovi oziroma za razstrupljanje telesa. Če jetra ne delujejo tako, kot bi morala (na primer zaradi pogostega uživanja alkohola ali zaradi čezmernega vnosa maščoba), se lahko razvijejo resne težave z zdravjem. Prav zato je izjemno pomembno, da z zdravimi navadami skrbite za optimalno delovanje jeter. Med tovrstne navade spada tudi uživanje napitkov, ki lahko poskrbijo za čiščenje jeter. Posledično pa bodo jetra lažje kos različnim izzivom. Ponujamo vam nekaj idej za zelo preproste napitke, s pomočjo katerih lahko razbremenite jetra in pripomorete k učinkovitejšemu razstrupljanju telesa.

- Oglas -

1. Napitek z ingverjem in limoninim sokom

Tako limone kot ingver veljajo za odličen vir vitamina C, ki spada med izjemno močne antioksidante. Antioksidanti so med drugim zelo pomembni prav za zaščito jeter pred poškodbami. Ingver in limone poskrbijo za naravno čiščenje jeter. Napitek iz limoninega soka in ingverja pa je koristen tudi za črevesje, saj lahko med drugim odpravi napihnjenost, in za okrepitev imunskega sistema. V skodelico položite manjši košček olupljenega ingverja in prilijte približno 2,5 decilitra vode. Počakajte 15 minut, nato pa ingver odstranite in prilijte sok polovice limone. Dobro premešajte in popijte.

2. Sok iz zelene in peteršilja

Tako peteršilj kot zelena spadata med naravne diuretike, ki so lahko zelo koristni za odstranjevanje škodljivih snovi iz telesa. S pomočjo napitka, pripravljenega iz zelene in peteršilja, lahko zato razbremenite jetra. Napitek pa je obenem odličen vir antioksidantov. V kuhinjski mešalnik stresite 6 stebel zelene, narezanih na koščke, in pol skodelice peteršiljevih lističev. Prilijte približno 1,2 litra vode, po želji pa lahko dodate še nekaj kapljic limoninega soka. Zmešajte, nato pa mešanico precedite skozi gosto tkano tkanino in sok popijte.

3. Napitek iz ovsenih kosmičev in cimeta

Ovseni kosmiči so dragocen vir vlaknin ter številnih esencialnih vitaminov in mineralov. Gre za živilo, ki je zelo koristno za prečiščevanje črevesja, pa tudi jeter. Tako se priporoča pogostejše uživanje ovsenih kosmičev v različnih oblikah (uporabite jih lahko na primer tudi kot zakuho za juho). Ovsene kosmiče pa je mogoče uporabite tudi za pripravo zanimivega napitka, ki lahko prispeva k čiščenju jeter. Zavrite vodo in vanjo stresite ovsene kosmiče (vodo in ovsene kosmiče mešajte v razmerju 6 : 1). Kozico odstavite s štedilnika in počakajte približno 7 ur. Mešanico nato precedite in v tekočino vmešajte 1 žličko cimeta v prahu, ki bo zaradi svojega protivnetnega delovanja prispeval k zaščiti jeter.

- Oglas -

4. Kurkumin čaj

Zaradi kurkumina, izredno močne protivnetne snovi, je kurkuma izjemno koristna tudi za naša jetra. Kurkuma lahko obenem spodbudi nastajanje specifičnih encimov, ki poskrbijo za učinkovitejše razstrupljanje. Jetrom lahko pomagate z uživanjem zlatega mleka, ki je verjetno najbolj znan napitek z dodatkom kurkume. Obstaja pa tudi preprostejša možnost, in sicer kurkumin čaj, ki ga pripravite tako, da zavrete skodelico vode, nato pa vanjo vmešate približno eno žličko kurkume. Priporočamo, da dodate še ščepec popra, saj bo piperin v črnem popru poskrbel za lažjo absorpcijo kurkumina.

5. Pesin sok

Vaša jetra se bodo zagotovo razveselila tudi pesinega soka. Gre za napitek, ki lahko prispeva k aktivaciji jetrnih encimov in k povečanju tvorbe žolča. S tem razbremeni jetra oziroma pripomore k uspešnejšemu razstrupljanju. Ena od najkoristnejših snovi v pesinem soku so betalaini, ki blažijo oziroma preprečujejo kronična vnetja in ščitijo pred oksidativnim stresom, s čimer se zmanjša nevarnost za resnejše poškodbe jeter.

Preberite tudi:

.

NAJNOVEJŠE