0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAli razstrupljanje jeter zares deluje?

Ali razstrupljanje jeter zares deluje?

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjih letih so postali zelo priljubljeni programi za razstrupljanje jeter, ki pogosto temeljijo na uporabi različnih prehranskih dopolnil ali na precej drastičnih metodah, kot je na primer dolgotrajno postenje. Trenutno najbolje poznamo pozitivne učinke rastline pegasti badelj, ki so potrjene tudi z mnogimi raziskavami. Kako koristno je lahko v resnici takšno razstrupljanje jeter?

- Oglas -

Najpogostejši miti, povezani z razstrupljanjem jeter

Jetra so naš največji notranji organ, ki ima izredno pomembno vlogo pri razstrupljanju telesa. Tako marsikdo misli, da je potrebno tudi razstrupljanje jeter, vendar pa zdrava jetra običajno brez težav za to poskrbijo sama. Vsaj do nedavne preteklosti je bilo tako. Danes pa se ljudje veliko večkrat “pregrešimo” z nezdravo prehrano in navadami, ki naš metabolizem upočasnjujejo.

Kako koristno je občasno razstrupljanje jeter?

Zavedati se morate, da zgolj občasno razstrupljanje jeter ne more predstavljati zaščite pred boleznimi jeter oziroma zmanjšati tveganja za razvoj tovrstnih bolezni. To še posebej velja za tiste, ki uživajo veliko alkoholnih pijač in na sploh živijo zelo nezdravo življenje. Če ostanejo vaše siceršnje navade enake, kratkotrajno razstrupljanje jeter ne more imeti bistvenega vpliva, četudi sam program morda prinese določene pozitivne vplive, kar je seveda odvisno od tega, kako je zastavljen.

Prav tako pa samo razstrupljanje jeter ne more odpraviti že nastale škode, še posebej, če z nezdravim načinom življenja še naprej nadaljujemo. Jetra so sicer na našo srečo poseben organ prav zaradi dejstva, da so zmožna regeneracije poškodovanih tkiv, vendar pa ta proces zahteva čas, obenem pa ni možen, če se ne odpoveste navadam, zaradi katerih so poškodbe sploh nastale. V tem primeru je možno tudi ireverzibilno zabrazgotinjenje, kar pogosto privede do ciroze.

- Oglas -
Pegasti badelj razstrupljanje jeter

Kaj pa odvečni kilogrami?

Nekateri obenem verjamejo, da lahko razstrupljanje jeter pripomore k izgubi odvečnih kilogramov, vendar tudi za to ni pravih dokazov. Še več: posebni prehranski režimi, ki se reklamirajo kot metoda za razstrupljanje jeter, so pogosto povezani z zelo nizkim kaloričnim vnosom. Posledično lahko pride do upočasnitve metabolizma, zato imate lahko v prihodnje ogromno težav s hujšanjem oziroma vzdrževanjem zdrave telesne teže. Morebitno začasno zmanjšanje teže pa je običajno povezano predvsem z izgubo vode.

Je lahko razstrupljanje jeter nevarno?

Problematični so lahko predvsem daljši programi razstrupljanja jeter, predvsem določene oblike postenja, saj se lahko zgodi, da vam začne postopoma primanjkovati določenih pomembnih hranil. Paziti morate tudi v primeru, da razstrupljanje jeter vključuje klistiranje, saj lahko pride tudi tu do določenih zapletov, še posebej če postopka niste vajeni. Seveda pa so lahko programi za razstrupljanje jeter še posebej nevarni za kronične jetrne bolnike – če sodite v to skupino, morate tako upoštevati, da tovrstni programi nikakor ne morejo nadomestiti klasičnega zdravljenja.

Kako lahko poskrbite za boljše zdravje svojih jeter

Čeprav torej ni ene same, preproste metode, ki bi poskrbela za razstrupljanje jeter, pa lahko z določenimi navadami vendarle pripomorete k bolj zdravim jetrom. Bolezni jeter so lahko sicer povezane z genetskimi dejavniki, na katere seveda ne morete neposredno vplivati, vendar pa je zdravje vaših jeter v veliki meri odvisno tudi od vaših vsakodnevnih navad. Še posebej pomembni so naslednji ukrepi:

  • izogibajte se večjim količinam alkohola,
  • vzdržujte zdravo telesno težo,
  • nikoli ne mešajte alkohola in zdravil,
  • izogibajte se pretirano mastni hrani,
  • ne pretiravajte z zdravili brez recepta, predvsem protibolečinskimi (uporabljajte jih le v nujnih primerih, ko ne gre drugače, pri čemer seveda ne smete prekoračiti priporočenih odmerkov),
  • razmislite o cepljenju proti hepatitisu (če obstaja povečana verjetnost za stik z virusi, ki povzročajo to bolezen).

Dodatki, ki lahko pomagajo vašim jetrom

Mnoge sestavine, ki se priporočajo v okviru posebnih programov za razstrupljanje jeter, še niso bile ustrezno testirane. Tako ni pravih dokazov za njihove pozitivne učinke. Uporaba teh dodatkov je tako lahko stran vržen denar, v skrajnem primeru pa so lahko ti dodatki celo škodljivi. A po drugi strani vendarle obstaja nekaj naravnih sestavin, s katerimi lahko prispevate k boljšemu zdravju jeter. Verjetno najbolj znan dodatek, ki pozitivno deluje na jetra je pegasti badelj, katerega učinki so potrjeni tudi z mnogimi raziskavami. Pozitiven vpliv na jetra pa ima lahko tudi kurkuma – še posebej če gre za izvleček kurkume – kurkumin z visoko koncentracijo kurkuminoidov.

.

NAJNOVEJŠE