0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & Energija10 možnosti uporabe eteričnih olj v vašem domu

10 možnosti uporabe eteričnih olj v vašem domu

MORDA VAS ZANIMA

Številni izdelki za dom so polni škodljivih kemikalij, ki lahko ogrozijo vaše zdravje, obenem pa imajo vse prej kot pozitiven vpliv na okolje. Na srečo pa lahko tovrstne izdelke pogosto nadomestite s precej bolj varnimi alternativami. Pri tem vam bodo v veliko pomoč eterična olja. V nadaljevanju boste našli kar 10 kreativnih idej za uporabo različnih eteričnih olj v naravnih izdelkih za dom …

- Oglas -

1. Univerzalno čistilo in naravno razkužilo za površine

V razpršilko nalijte toplo vodo, ki ji dodajte nekaj kapljic eteričnega olja limone in eteričnega olja čajevca. Tako dobite preprosto, vsestransko uporabno čistilo, ki je med drugim zelo uporabno za razkuževanje kuhinjskih in drugih površin.

2. Dezinfekcija športnih oblačil

Se je v športna oblačila zažrl vonj po znoju, ki se ga ne morete nikakor znebiti? Priporočamo vam, da po vsaki vadbi oblačila namočite v vodo, ki ste ji dodali sodo bikarbono ter eterično olje čajevca in limone. Počakajte vsaj približno eno uro, nato pa oblačila operite v pralnem stroju kot običajno.

3. Prijeten in zdrav zrak v stanovanju

Znano je, da lahko v osvežilcih zraka pogosto najdemo ogromno potencialno škodljivih sestavin. Za osvežitev zraka v stanovanju je tako precej bolje uporabljati naravna sredstva. Zelo uporabna so seveda prav eterična olja, še posebej če si lastite difuzor. Odlična izbira je denimo eterično olje cimeta – tako zaradi prijetnega vonja kot zaradi protimikrobnih učinkov.

- Oglas -

4. Odišavljanje perila

Mnogi so ugotovili, da je mehčalec za perilo povsem nepotreben izdelek, ki lahko za povrh pogosto povzroči alergijske reakcije. Tako je za mehčanje perila precej bolje uporabiti alkoholni kis. Če želite, da bodo imela vaša oblačila prijetnejši vonj, pa lahko dodate še malce izbranega eteričnega olja. To bo obenem poskrbelo za lepši vonj notranjosti pralnega stroja.

5. Čiščenje kopalniške zavese

Razrast plesni na kopalniški zavesi je precej pogosta težava. Nekateri si pri odstranjevanju pomagajo z varekino, ki pa je seveda zelo agresivna snov, zato je precej bolj priporočljivo, da izberete naravnejšo možnost. Mesta na kopalniški zavesi, kjer se je pojavila plesen, popršite z mešanico, pripravljeno iz vroče vode ter eteričnega olja evkaliptusa in čajevca. Malce počakajte, nato pa boste morali problematična območja le še rahlo zdrgniti z gobico.

6. Čistilo za kopalno kad

Zmešajte pol skodelice sode bikarbone in pol skodelice kisa. Mešanici nato dodajte nekaj kapljic eteričnega olja bergamotke in olja limete. Tako dobite odlično naravno čistilo za čiščenje kopalne kadi.

7. Osvežitev košev za smeti

Četudi skrbite za redno odnašanje smeti, vonj okoli košev verjetno ni najprijetnejši. Nekateri to težavo rešujejo z odišavljenimi vrečkami za smeti, ki pa so seveda prav tako eden tistih izdelkov, ki so povsem nepotrebni in ki prispevajo k obremenitvi okolja. Svetujemo vam, da si pri odišavljanju koša za smeti raje pomagate kar z eteričnimi olji.

8. Prijetnejši vonj hladilnika

Alkoholni kis je med drugim zelo uporaben tudi za čiščenje hladilnika. Če vas vonj kisa moti, svetujemo, da v vodo, ki jo boste uporabili za zadnje brisanje notranjosti hladilnika, dodate nekaj kapljic eteričnega olja. Za še posebej svež vonj poskrbijo eterična olja citrusov, na primer olje grenivke.

- Oglas -

9. Lepši vonj obutve

Nobene potrebe ni, da uporabljate posebne, v trgovini kupljene osvežilce za obutev. Namesto tega v notranjost čevljev nakapljajte nekaj kapljic svojega najljubšega eteričnega olja.

10. Odstranjevanje vonjav po kuhanju

Po kuhanju določenih jedi se je precej težko znebiti vonjav v zraku. Ko boste imeli naslednjič tovrstne težave, v lonec nalijte malce vode, ki ste ji dodali eterična olja citrusov, klinčkov in cimeta. Počasi segrevajte. Po kuhinji se bo tako hitro razširil precej prijetnejši vonj, ki bo prekril neprijetne vonjave.

.

NAJNOVEJŠE