0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaProbiotiki z več bakterijskimi sevi niso nujno boljši za vas

Probiotiki z več bakterijskimi sevi niso nujno boljši za vas

MORDA VAS ZANIMA

Najverjetneje ste že slišali za to, da so lahko probiotiki zelo koristen dodatek. Z njimi namreč poskrbimo za ohranjanje ravnovesja med škodljivimi in koristnimi bakterijami v črevesju, s tem pa za zdrav črevesni mikrobiom. To nima zgolj pozitivnega vpliva na prebavila. Od črevesnega mikrobioma so namreč odvisni tudi mnogi drugi vidiki našega zdravja in počutja. Med drugim je dogajanje v črevesju zelo pomembno tudi za močan imunski sistem, posledično pa za uspešno obrambo telesa pred najrazličnejšimi mikroorganizmi, ki povzročajo bolezni. Seveda pa niso vsa probiotična prehranska dopolnila enako kakovostna oziroma niso vsa primerna za vse. Kako torej izbrati prave probiotike za doseganje želenih učinkov?

- Oglas -

Podatek o številu različnih sevov in o CFU/g še ni nujno dovolj …

Pogosto je mogoče zaslediti prepričanje, da več različnih bakterijskih sevov pomeni tudi boljši probiotik. Hkrati pa naj bi se ob nakupu pazilo še na število, ki izraža CFU/g. Gre za kratico, ki izvira iz angleškega izraza »colony-forming units«, kar bi bilo mogoče prevesti kot število enot (oziroma mikroorganizmov), ki tvorijo kolonijo, vsebovanih v enem gramu probiotičnega dopolnila. Čeprav lahko s tovrstnim pristopom pridemo do precej kakovostnega dopolnila, pa kar nekaj strokovnjakov meni, da to vendarle ni najboljša pot. Upoštevati je namreč treba tudi to, da opravljajo različne bakterije oziroma bakterijski sevi različne naloge.

Čeprav vsebuje določeno probiotično prehransko dopolnilo kar precej različnih vrst sevov, to še ne pomeni, da vsebuje tudi tiste bakterije, ki bi bile še posebej koristna pomoč pri tistem, zaradi česar smo se v osnovi sploh odločili za dodajanje probiotikov. Zanašanje zgolj na število različnih sevov – in na podatek o CFU/g – je tako do neke mere loterija. Po do zdaj znanih podatkih namreč v našem črevesju domuje kar približno osem tisoč različnih bakterijskih sevov, zato je smiselno, da smo pri izbiri probiotikov nekoliko bolj izbirčni.

Razmislite o tem, kaj je osnovni razlog za uporabo probiotičnega dopolnila

Za začetek je pametno razmisliti predvsem o tem, kaj je glavni cilj uporabe probiotičnega dopolnila. Vas morda mučijo prebavne težave, kot so na primer vetrovi ali napihnjenost, ki jih želite ublažiti s pomočjo kakovostnih probiotikov? Ste morda slišali, da lahko probiotiki pomagajo pri krepitvi imunskega sistema, zato želite svojemu telesu nekoliko olajšati boj s potencialno nevarnimi oziroma patogenimi mikroorganizmi? Ali pa ste začeli o probiotičnem dopolnilu razmišljati predvsem zaradi potencialnega pozitivnega vpliva na duševno zdravje oziroma na razpoloženje?

- Oglas -

Probiotiki lahko zares pomagajo pri vseh naštetih – in mnogih drugih – težavah, vendar pa so za doseganje posameznih ciljev še posebej koristni določeni bakterijski sevi. Za ublažitev napihnjenosti se na primer priporočajo naslednji sevi: Bifidobacterium lactis HN019, Bifidobacterium lactis Bi-07 in Lactobacillus acidophilus NCFM. Pri sorodni težavi, in sicer pogostih vetrovih, pa je še posebej dobra izbira probiotik, ki vsebuje bakterijski sev z znanstvenim imenom Lactobacillus plantarum DSM 9843.

Najboljši bakterijski sevi za močnejši imunski sistem in manj težav z razpoloženjem

Trenutno je zagotovo še posebej aktualno vprašanje krepitve imunskega sistema. Če si želite pri tem pomagati s probiotiki, so lahko koristna dopolnila, ki vsebujejo sev Bifidobacterium lactis HN019, ki je, kot omenjeno, priporočljiv tudi pri napihnjenosti, ali pa sev, poimenovan Lactobacillus acidophilus NCFM. Za zmanjševanje nevarnosti za depresijo, kot pomoč pri spopadanju s stresom in za preprečevanje oziroma lajšanje drugih težav z duševnim zdravjem pa naj bi bila še posebej priporočljiva dopolnila, ki vsebujejo tudi bakterijski sev Lactobacillus rhamnosus JB-1. Za izbiro probiotika si je torej pametno vzeti dovolj časa in poiskati takšnega, ki bo resnično prilagojen vašim specifičnim potrebam.

Preberite tudi:

.

NAJNOVEJŠE