0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaV Mehiki prepovedali prodajo sladkih pijač otrokom

V Mehiki prepovedali prodajo sladkih pijač otrokom

MORDA VAS ZANIMA

Čezmerna telesna teža precejšnjega dela prebivalstva predstavlja resno težavo v mnogih predelih sveta. Pri tem je še posebej zaskrbljujoče, da se »epidemija debelosti« ne širi le med odraslimi, ampak tudi med vedno večjim številom otrok. Razlogi za naglo povečevanje povprečne telesne teže so seveda različni. Običajno gre za preplet večjega števila dejavnikov, vendar pa lahko kljub temu izločimo nekaj takšnih, ki so še posebej problematični. Eden izmed njih so zagotovo »popite kalorije«, običajno v obliki različnih sladkih pijač. V mehiški zvezni državi Oaxaca so se zato odločili, da bodo poskusili omejiti dostop do tovrstnih pijač vsaj najmlajšim. Tako je bila sprejeta popolna prepoved prodajanja visokokaloričnih sladkih pijač otrokom.

- Oglas -

Od denarnih kazni do popolnega zaprtja trgovine

Globalizacija, agresivno oglaševanje in drugi dejavniki so privedli do tega, da je postalo redno uživanje sladkih pijač vse bolj razširjeno tudi v državah, kot je Mehika. Čeprav gre za navado, ki jo običajno pripisujemo predvsem Američanom, s(m)o nezdrave navade, ki »izvirajo« iz ZDA, počasi, a zanesljivo posvojili tudi marsikje drugje. Prav v Mehiki naj bi bil ta trend še posebej opazen, zato se je vlada odločila, da je skrajni čas za ukrepanje. V skladu z novim zakonom bo trgovce v primeru, da bi jih kljub prepovedi ujeli pri prodaji sladkih pijač otrokom, čakala denarna kazen. V skrajnem primeru pa tvegajo celo popolno prepoved obratovanja. Nove omejitve so tako zelo podobne tistim, ki že veljajo za prodajo alkohola in tobačnih izdelkov mladoletnim osebam.

Pandemija upočasnila sprejetje zakona

Magaly López Domínguez, ki je sodelovala pri pripravi osnutka novega zakona, je medijem povedala, da se ji zdi škandalozno, da imajo v mnogih ruralnih predelih države težave z dostopom do zdravil, po drugi strani pa lahko brez težav pridejo do kokakole. Osnutek je bil sicer pripravljen že lani, vendar pa je bilo nato sprejetje zakona zaradi pandemije koronavirusne bolezni prestavljeno za nekaj mesecev. Po besedah Magaly López Domínguez naj bi sicer prav pandemija osvetlila, kako pogubne so v resnici lahko sladke pijače, če jih uživamo redno. Diagnozi, kot sta diabetes tipa 2 in hipertenzija, ki sta pogosto povezani prav z debelostjo, namreč pomenita večjo nevarnost za zaplete v primeru okužbe z novim koronavirusom.

Pretežkih kar 73 odstotkov Mehičanov

Trenutno naj bi prav Mehičani popili največje količine sladkih pijač na prebivalca na svetu. Povprečni Mehičan naj bi namreč na leto popil kar približno 163 litrov tovrstnih pijač, s čimer Mehičani močno prekašajo celo Američane. To se med drugim odraža tudi v vedno večjem deležu prebivalstva z diabetesom tipa 2, predvsem pa v naraščajočem številu Mehičanov, ki vsako leto umrejo zaradi zapletov, povezanih z omenjeno diagnozo. Hkrati pa tudi v deležu prebivalcev s čezmerno telesno težo. V to kategorijo naj bi namreč spadalo kar 73 odstotkov Mehičanov. V preteklosti so se že pojavili različni poskusi spopadanja s to težavo. Med drugim je bil leta 2014 uveden 10-odstotni davek na sladke pijače, ob čemer kritiki opozarjajo, da tako zbrana sredstva niso bila preusmerjena v zdravstveni sistem, kot je bilo obljubljeno.

- Oglas -

Omejen dostop naj bi prispeval k redkejšemu uživanju

Novi zakon je bil pripravljen na podlagi ugotovitev, da naj bi sladke pijače uživalo kar 80 odstotkov dvoletnikov v Mehiki, pri čemer se precejšnje število teh otrok z njimi prvič spozna že v prvih mesecih življenja. Sprva jim seveda te pijače kupujejo odrasli, ko so nekoliko večji, pa se ponje večkrat odpravijo kar sami. Čeprav prepoved seveda ne odpravlja možnosti, da bodo sladke pijače otrokom v prihodnje kupovali starši in drugi odrasli, pa naj bi ukrep vsaj nekoliko otežil dostop in s tem zmanjšal pogostost uživanja tovrstnih napitkov. Ponekod naj bi bilo sicer pogosto uživanje sladkih pijač vsaj deloma povezano tudi s težjim dostopom do čiste pitne vode. Advertisement

.

NAJNOVEJŠE