0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaRevmatoidni artritis: 5 pripravkov iz kurkume za ublažitev simptomov

Revmatoidni artritis: 5 pripravkov iz kurkume za ublažitev simptomov

MORDA VAS ZANIMA

Revmatoidni artritis je kronična avtoimunska bolezen, ki prizadene precejšen delež populacije. Najbolj tipična simptoma sta bolečina in okorelost sklepov. Na žalost še ne obstaja pravo zdravilo za to bolezen, vendar pa je mogoče po drugi strani precej uspešno ublažiti simptome artritisa, hkrati pa nekoliko upočasniti napredovanje bolezni. Pri tem si je mogoče pomagati z različnimi zdravili, ena izmed možnosti pa so tudi naravni pripravki. Če vas zanimajo predvsem slednji, so ena najboljših izbir pripravki iz kurkume – tako za zaužitje kot za zunanjo uporabo. Kurkuma je namreč znana po protivnetnih učinkih, zato je izjemno koristna za ljudi, ki se spopadajo z revmatoidnim artritisom.

- Oglas -

1. Protivnetno mazilo iz kokosovega olja, kurkume in kajenskega popra

Prvi pripravek iz kurkume za lajšanje simptomov revmatoidnega artritisa, ki vam ga predstavljamo, je preprosto, a izjemno učinkovito mazilo, ki ga lahko uporabite za masažo prizadetih predelov. Za pripravo mazila boste najprej potrebovali približno 20 gramov kokosovega olja, ki ga segrejte na sobno temperaturo. Nato mu dodajte 1 žličko kurkume v prahu in ščepec kajenskega popra, ki je, podobno kot kurkuma, znan po izrazitih protivnetnih učinkov. Tako dobite izjemno močno, hkrati pa povsem naravno protivnetno mazilo. Če želite izdelati večje količine mazila, ustrezno prilagodite količino posameznih sestavin.

2. Zlato mleko

Zlato mleko je verjetno najbolj znan napitek iz kurkume, ki lahko pomaga pri najrazličnejših težavah z zdravjem in počutjem. Med drugim je lahko uživanje zlatega mleka zelo koristno tudi za ublažitev simptomov revmatoidnega artritisa. V kozico nalijte 500 mililitrov poljubnega rastlinskega napitka (npr. mandljevega mleka), ki mu dodajte 3 grame kurkume ter enako količino ingverja in cimeta. Nato v kozico stresite še ščepec črnega popra, po želji pa lahko dodate tudi malce sladila po izbiri. Mešanico segrevajte približno 10 minut. Nato počakajte, da se rahlo ohladi, preden zlato mleko popijete.

3. Kurkumin čaj

Še preprostejša možnost kot zlato mleko je kurkumin čaj, ki je prav tako zelo učinkovit pri lajšanju bolečin in drugih simptomov, značilnih za revmatoidni artritis. Čaj pripravite tako, da najprej zavrete mešanico 500 mililitrov vode, 1 žličke kurkume in ščepca črnega popra (dodatek popra je pomemben, ker piperin občutno poveča biorazpoložljivost kurkumina, ki je najpomembnejša protivnetna snov v kurkumi). Ko tekočina zavre, znižajte temperaturo in kuhajte še približno 10 minut. Na koncu dodajte limonin sok in sladilo po izbiri ter popijte.

Mazilo in obloge iz kurkume

4. Glinene obloge s kurkumo

Zelo hitro ublažitev bolečin v sklepih, najbolj tipičnega simptoma revmatoidnega artritisa, je mogoče doseči tudi z glinenimi oblogami. Podobno kot kurkuma lahko tudi glina poskrbi za protivnetne učinke, obenem pa bo telo oskrbela s pomembnimi minerali, ki se lahko absorbirajo skozi kožo. Zmešajte približno 3 žlice gline v prahu, 1 žlico kurkume in malce vode, da dobite gosto pasto (svetujemo vam, da za mešanje uporabite pripomoček, ki ni izdelan iz kovine). Dobljeno pasto nanesite na prizadeta območja in počakajte približno 20 minut, da se strdi. Nato odstranite oblogo s pomočjo mlačne vode.

- Oglas -

5. Sirup iz kurkume in ingverja

Pri tem receptu priporočamo uporabo sveže, približno 150-gramske korenine ingverja in kurkume. Korenini najprej olupite oz. ostrgajte in ju naribajte na drobne koščke. Koščke ingverja in kurkume stresite v skledo ter jim dodajte še 1 žličko celih zrn črnega popra. V večjem loncu zavrite približno 4 litre vode, ki jo nato prelijte po pripravljenih sestavinah (če želite, lahko dodate tudi sladilo po izbiri). Skledo pokrijte in počakajte približno 12 ur. Nato vse skupaj premešajte s paličnim mešalnikom in precedite mešanico skozi gosto cedilo. Dobljeni sirup shranite v hladilnik. Ko želite pripraviti napitek, v kozarec najprej nalijte sveže iztisnjen limonin sok. Nato kozarec napolnite s sirupom do približno 1/3. Prilijte še navadno ali mineralno vodo in popijte.

Preberite tudi: Zlato mleko – napitek, ki ima preko 150 zdravilnih učinkov

NAJNOVEJŠE