0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineGrško seno: 5 koristi začimbe z dolgo tradicijo uporabe

Grško seno: 5 koristi začimbe z dolgo tradicijo uporabe

MORDA VAS ZANIMA

Grško seno (Trigonella foenum-graecum), imenovano tudi sabljasti triplat, je rastlina, katere deli imajo dolgo zgodovino uporabe. Še posebej cenjena so semena, ki veljajo za priljubljeno začimbo v indijski kulinariki. Poskrbijo namreč za rahlo sladkast, oreščkast okus. Vendar pa grško seno ni cenjeno zgolj kot začimba, saj se obenem že dolga stoletja uporablja tudi v alternativnem zdravilstvu, od tradicionalne kitajske medicine do ajurvede. Obstaja namreč kar nekaj zdravstvenih in sorodnih težav, pri katerih naj bi si bilo mogoče zelo uspešno pomagati s pripravki iz semen grškega sena.

- Oglas -

1. Spodbujanje tvorbe mleka pri doječih materah

Materino mleko je vir pomembnih hranilnih snovi za novorojenčke. Vendar pa ima nemalo žensk kar precej težav z dojenjem. Ena najpogostejših težav, s katerimi se srečujejo novopečene mame, je nezadostna tvorba mleka. Na srečo pa obstaja kar nekaj metod, s pomočjo katerih je mogoče uspešeno spodbuditi nastajanje mleka v mlečnih žlezah. Med njimi najdemo tudi precej učinkovitih naravnih metod brez nevarnosti za nezaželene stranske učinke. Ena izmed tovrstnih metod je pitje čaja, pripravljenega iz semen grškega sena. Pozitiven vpliv tovrstnih čajev je bil dokazan tudi v okviru znanstvenih raziskav. Izkazalo se je namreč, da je uživanje čajev iz grškega sena precej učinkovitejše pri spodbujanju tvorbe mleka kot placebo.

2. Pomoč pri vnetnih kožnih obolenjih

V tradicionalnem zdravilstvu se je grško seno pogosto uporabljalo kot pomoč pri različnih težavah s kožo, še posebej pri tistih, povezanih z vnetnim odzivom telesa. V tovrstnih primerih je bilo grško seno običjano osnova za pripravo zeliščnih oblog, možno pa ga je dodati tudi topli kopeli. Še ena opcija za tiste, ki bi si želeli z grškim senom pomagati pri pomiritvi kože in pri spodbuditvi njene obnove, pa je, da semena namočite čez noč, nato pa iz njih izdelate pasto, ki jo lahko med drugim uporabite tudi za nego kože, ki jo je opeklo sonce.

Uporaba grškega sena

3. Naravna pomoč pri uravnavanju krvnega sladkorja

Obstaja kar precej odličnih naravnih dodatkov, ki lahko pomagajo pri uravnavanju količine sladkorja v krvi in ki so tako še posebej koristni za sladkorne bolnike. Mednje sodijo tudi semena grškega sena. Ta so namreč bogata z vlakninami, zato bodo upočasnila razgradnjo hrane oziroma absorpcijo glukoze. Hkrati pa naj bi grško seno spodbujalo delovanje inzulina.

4. Ublažitev bolečih menstrualnih krčev

Se pogosto spopadate z zelo bolečimi menstruacijami, med katerimi morate posegati po protibolečinskih sredstvih? Če poskušate najti nekoliko bolj naravno rešitev, si lahko tudi v tem primeru pomagate s semeni grškega sena, ki naj bi se za tovrstne namene uporabljala že v obdobju starih Egipčanov. Domneva se, da je ublažitev menstrualnih krčev oziroma bolečin, ki spremljajo menstruacijo, povezana s protivnetnim delovanjem grškega sena, zaradi katerega so semena, kot omenjeno, zelo koristna tudi pri vnetjih kože.

- Oglas -

5. Izboljšana prebava oziroma manj težav z zaprtjem

Zaradi vsebnosti precejšnje količine vlaknin – 1 žlica vsebuje kar približno 3 grame vodotopnih vlaknin – je grško seno, podobno kot na primer indijski trpotec, tudi odlična izbira za vse, ki imate pogosto težave z zaprtjem. Pripravki iz grškega sena bodo poskrbeli, da bo vaša prebava precej bolj redna oziroma urejena. Obenem bo to pomenilo manj težav z napihnjenostjo in vetrovi, kar sta težavi, ki pogosto spremljata zaprtje. Nekateri ljudje pa opažajo, da jim redna uporaba grškega sena oziroma semen te rastline pomaga tudi pri zgagi, torej pri težavah s čezmernim zatekanjem želodčne kisline v požiralnik. Grško seno ima lahko torej vsestransko pozitiven vpliv na prebavni sistem. 

NAJNOVEJŠE