Zdravje & prehranaNad artritis in revmatizem z glino

Nad artritis in revmatizem z glino

MORDA VAS ZANIMA

Glina je staro ljudsko zdravilo, ki nastaja več milijonov let pod površino naše dežele, ter je ena izmed najbolj naravnih in preprostih receptov pri številnih težavah. Obloge z glino so zato ena najstarejših in dobro preizkušenih metod za samopomoč pri vseh vrstah artritisa.

- Oglas -

Nekaj zanimivosti o artritisu:

 • Poznamo več kot 100 vrst artritisa.
 • Najpogostejša oblika je osteoartritis.
 • Bolečina je posledica obrabljenega ali poškodovanega hrustanca v sklepih.
 • Najpogosteje se pojavi pri ljudeh, starejših od 50 let.
 • Pogostejši je pri ženskah.
 • Revmatoidni artritis nastane, ko telo napade lastni imunski sistem.
 • Revmatoidni artritis pogosto spremljajo utrujenost, težave z očmi in slabokrvnost.
 • Bolečine velikokrat sprožijo tudi vremenske spremembe.

Terapija z glino ena najpreprostejših oblik zdravljenja

Glina je v zgodovini dobila veliko imen: Indijanci so ji rekli »blato, ki zdravi«, zdaj pa jo pogosto imenujemo kar »sivo zlato«. Za zdravljenje težav s sklepi so jo uporabljali že nemški naturopati Sebastian Kneipp, Louis Kuhne in Adolf Just. Sprva so jo uporabljali na živalih, ker pa je tako naravna, preprosta in popolnoma brez stranskih učinkov, so jo počasi začeli uporabljati tudi na sebi in svojih bolnikih.

Zdaj je glina že znana po svojih močnih vpojnih lastnostih in se zato pogosto uporablja pri samozdravljenju vseh vrst artritisa. Uporabljajo jo v skoraj vseh zdraviliščih in centrih SPA po svetu. Terapija z glino je ena najpreprostejših oblik zdravljenja.

Najbolj cenjena lastnost gline je njena sposobnost holističnega (celostnega) delovanja. Ne glede na način uporabe glina vpliva na celoten organizem. Polaganje glinenih oblog na obolela mesta blaži simptome različnih bolezni in pripomore k hitrejši ozdravitvi, saj ima močan drenažni učinek in pritegne k sebi škodljive snovi.

- Oglas -

Pomembno pa je tudi njeno protivnetno in protiinfekcijsko delovanje. Glina namreč vsebuje oligoelemente (silicij, kalcij, magnezij, fosfor), ki so pomembni tako za obnovo hrustanca kot pri različnih težavah s kostmi. Z njeno pomočjo se ublažijo bolečine ob artritisu, povečata se gibljivost sklepov in regeneracija.

Glineni obkladki

Kje jo dobimo?

Kje se glina nahaja, je odvisno predvsem od vrste in barve gline. Najdemo jo v Franciji, Italiji, Ameriki, na Kitajskem, pa tudi pri nas v Sloveniji. In ravno slovenski glini posvečamo premalo pozornosti, saj velja splošno pravilo, da je za vsako živo bitje najbolj primerno vse, kar je lokalno (hrana, voda, zdravila, glina).

Pri nas imamo izjemno bogato sivo glino, ki vsebuje več kot 64 % silicija in je zato zelo cenjena ravno pri zdravljenju mišičnih in kostnih obolenj. Uporabljamo jo lahko na več načinov, eden izmed njih je tudi polaganje glinenih oblog.

Priprava glinenih oblog za zdravljenje artritisa

Glinene obloge lahko kupimo že pripravljene ali pa si jih pripravimo sami s pomočjo suhe gline v prahu in vode.

 1. V keramično, plastično ali stekleno posodo stresemo glino v prahu ter jo prelijemo z vodo (vodo lahko zamenjamo tudi za kis, cvetno vodo ali zeliščni prevretek).
 2. Tako namočena glina naj stoji vsaj pol ure, preden jo začnemo mešati, da popije vso odvečno tekočino.
 3. Pripravljeno maso za obloge po želji gostimo z glino v prahu. Glinena obloga mora biti podobna testu za kruh – gladka, da se prilagodi telesu, in dovolj gosta, da se ne razlije. Na koncu lahko oblogam dodamo zelišča, eterična olja ali tinkture.
 4. Pripravljeno glineno oblogo namažemo z leseno lopatko na bombažno tkanino ali papirnate brisače. Glino položimo neposredno na kožo in obloge povijemo z bombažnimi trakovi.

Čas in debelina obloge

Glina deluje, dokler se ne posuši, zato bi morala po pravilni uporabi sama odstopiti od kože in naj ne bi pustila nobenih sledi. Najbolj preprosta razlaga, kako uporabljati glinene obloge, je, da jih prilagodite glede na težavo in čas, ki ga imate. Vsekakor je priporočljivo na začetku uporabljati tanjše glinene obloge in krajši čas, zato da telo navadite na prisotnost gline, nato postopoma povečujete debelino in daljšate čas.

Pri revmatizmu ali artritisu uporabljamo do 2 centimetra debele obloge in jih pustimo na mestu od 2 do 3 ure. Gline nikoli ne zavijamo v plastiko in jo po uporabi obvezno zavržemo! Postopek lahko ponovimo večkrat dnevno.

Ali uporabljati toplo ali hladno oblogo, je odvisno predvsem od vsakega posameznika. Nekaterim pomaga toplota, drugim mraz. Osnovno pravilo je, da akutno vnet sklep reagira pozitivno na mraz, kronično vnetje sklepov pa se izboljša z uporabo toplote.

- Oglas -

Toplota lahko zelo blagodejno vpliva na bolečino v sklepih. Zato takrat, ko sklepi niso otekli, pripravimo toplo glineno oblogo tako, da glino zmešamo s toplo vodo. Takšno, že pripravljeno, najlaže segrevamo nad paro (podobno kot vročo čokolado) ali pa v pečici nekaj minut. Vzamemo toliko gline, kot je potrebujemo, in stresemo v krožniček nad vročo vodo. Segrevamo nad rahlim vretjem in v pokriti posodi, dokler ni dovolj topla. Ali pa glino zavijemo v mokro gazo in položimo v pečico za nekaj minut (tukaj je treba paziti, da se ne posuši!).

Kadar pa so sklepi otekli, je potrebno hlajenje. To naredimo tako, da na sklep položimo hladno glineno oblogo. Glina je po naravi hladna in zato tako blagodejno vpliva na bolečine. Če se zelo segreje, jo zamenjamo.

Preberite tudi: Artritis in bolečine v sklepih: 5 naravnih možnosti za blažitev težav

NAJNOVEJŠE