0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaArtritis in bolečine v sklepih: 5 naravnih možnosti za blažitev težav

Artritis in bolečine v sklepih: 5 naravnih možnosti za blažitev težav

MORDA VAS ZANIMA

Bolečine v sklepih so včasih zgolj začasna težava, kar je sicer lahko neprijetno, vendar pa je zagotovo neprimerljivo s kroničnimi bolečinami v sklepih, ki so denimo tipične za revmatoidni artritis. Tu gre pravzaprav za avtoimunsko bolezen, za katero za zdaj na žalost še ne poznamo zdravila. Pri pacientih se zato poskuša predvsem ublažiti vnetja, kar običajno pomeni tudi ublažitev bolečin. Podobno svetujejo tudi tisti, ki prisegajo predvsem na pomoč narave. Poleg uporabe tistih rastlin, ki so znane po protivnetnem delovanju, pa se obenem velikokrat svetujejo tudi tiste, ki prispevajo k čiščenju krvi.

- Oglas -

Korenine repinca

Prva možnost za ublažitev bolečin oziroma vnetij v sklepih so korenine navadnega repinca, v katerih se skriva ogromno protivnetnih in tudi sicer za zdravje koristnih snovi. V 250 mililitrov vrele vode vmešajte 2 žlički korenine repinca v prahu. Znižajte temperaturo in kuhajte še 10 minut, preden precedite. Napitek si pripravite približno trikrat dnevno. Korenine repinca je sicer mogoče uporabiti tudi kot dodatek juham ipd.

Lanena semena

V lanenih semenih najdemo večje količine maščobnih kislin omega-3, ki so še posebej pomembne za zaviranje vnetij. V tem primeru je pomembno tudi to, da gre za rastlinski vir, saj hrana živalskega izvora pogosto poslabša težave z vnetji v telesu. Če se spopadate z artritisom, je torej vsekakor priporočljivo redno uživanje lanenih semen. Podobno pozitiven vpliv pa imajo lahko tudi semena chie.

Kurkuma

Med začimbami, ki delujejo protivnetno, nedvomno še posebej izstopa kurkuma. Tako gre za začimbo, ki se velikokrat še posebej priporoča bolnikom z artritisom. Pri tem je pomembno, da jo kombinirate s črnim poprom. Seveda pa bo učinek še boljši, če boste posegli po prehranskem dopolnilu, ki vsebuje večje količine kurkumina – ključne protivnetne sestavine kurkume. V kategoriji začimb, ki so dobra izbira za lajšanje simptomov artritisa, pa ima seveda pomembno mesto tudi ingver.

- Oglas -

Koprive

Neverjetno, koliko koristnih hranilnih snovi se skriva v rastlini, ki se zdi na prvi pogled – in seveda otip – tako škodljiva. Med drugim so lahko koprive zelo koristne tudi v primeru artritisa ali putike. Obe bolezni sta tesno povezani z vnetji, ki jih koprive uspešno blažijo. V primeru (hujših) bolečin v sklepih je tako smiselno redno pitje koprivnega čaja, seveda po predhodnem posvetu z zdravnikom, kar velja tudi za druge naravne metode, ki bi jih želeli preizkusiti.

Sladki koren

Po določenih navedbah naj bi sladki koren deloval kot nekakšen naravni kortikosteroid, torej snov, ki zavira vnetja. Med drugim tako pomaga tudi pri zaviranju tvorbe encimov, ki so povezani z vnetji v telesu. Glicirizin je sicer tista najpomembnejša snov v sladkem korenu, ki preprečuje in/ali blaži vnetja. Tu je sicer treba dodati še opozorilo: sladki koren načeloma ni primeren za tiste, ki imate težave s krvnim tlakom.

.

NAJNOVEJŠE