Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Zdravje & prehranaArtritis in bolečine v sklepih: 5 naravnih možnosti za blažitev težav

Artritis in bolečine v sklepih: 5 naravnih možnosti za blažitev težav

MORDA VAS ZANIMA

Bolečine v sklepih so včasih zgolj začasna težava, kar je sicer lahko neprijetno, vendar pa je zagotovo neprimerljivo s kroničnimi bolečinami v sklepih, ki so denimo tipične za revmatoidni artritis. Tu gre pravzaprav za avtoimunsko bolezen, za katero za zdaj na žalost še ne poznamo zdravila. Pri pacientih se zato poskuša predvsem ublažiti vnetja, kar običajno pomeni tudi ublažitev bolečin. Podobno svetujejo tudi tisti, ki prisegajo predvsem na pomoč narave. Poleg uporabe tistih rastlin, ki so znane po protivnetnem delovanju, pa se obenem velikokrat svetujejo tudi tiste, ki prispevajo k čiščenju krvi.

- Oglas -

Artritis

Korenine repinca

Prva možnost za ublažitev bolečin oziroma vnetij v sklepih so korenine navadnega repinca, v katerih se skriva ogromno protivnetnih in tudi sicer za zdravje koristnih snovi. V 250 mililitrov vrele vode vmešajte 2 žlički korenine repinca v prahu. Znižajte temperaturo in kuhajte še 10 minut, preden precedite. Napitek si pripravite približno trikrat dnevno. Korenine repinca je sicer mogoče uporabiti tudi kot dodatek juham ipd.

Lanena semena

V lanenih semenih najdemo večje količine maščobnih kislin omega-3, ki so še posebej pomembne za zaviranje vnetij. V tem primeru je pomembno tudi to, da gre za rastlinski vir, saj hrana živalskega izvora pogosto poslabša težave z vnetji v telesu. Če se spopadate z artritisom, je torej vsekakor priporočljivo redno uživanje lanenih semen. Podobno pozitiven vpliv pa imajo lahko tudi semena chie.

Kurkuma

Med začimbami, ki delujejo protivnetno, nedvomno še posebej izstopa kurkuma. Tako gre za začimbo, ki se velikokrat še posebej priporoča bolnikom z artritisom. Pri tem je pomembno, da jo kombinirate s črnim poprom. Seveda pa bo učinek še boljši, če boste posegli po prehranskem dopolnilu, ki vsebuje večje količine kurkumina – ključne protivnetne sestavine kurkume. V kategoriji začimb, ki so dobra izbira za lajšanje simptomov artritisa, pa ima seveda pomembno mesto tudi ingver.

Koprive

- Oglas -

Neverjetno, koliko koristnih hranilnih snovi se skriva v rastlini, ki se zdi na prvi pogled – in seveda otip – tako škodljiva. Med drugim so lahko koprive zelo koristne tudi v primeru artritisa ali putike. Obe bolezni sta tesno povezani z vnetji, ki jih koprive uspešno blažijo. V primeru (hujših) bolečin v sklepih je tako smiselno redno pitje koprivnega čaja, seveda po predhodnem posvetu z zdravnikom, kar velja tudi za druge naravne metode, ki bi jih želeli preizkusiti.

Sladki koren

Po določenih navedbah naj bi sladki koren deloval kot nekakšen naravni kortikosteroid, torej snov, ki zavira vnetja. Med drugim tako pomaga tudi pri zaviranju tvorbe encimov, ki so povezani z vnetji v telesu. Glicirizin je sicer tista najpomembnejša snov v sladkem korenu, ki preprečuje in/ali blaži vnetja. Tu je sicer treba dodati še opozorilo: sladki koren načeloma ni primeren za tiste, ki imate težave s krvnim tlakom.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×