0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaLanena semena: Koristna za zdravje in dobro prebavo

Lanena semena: Koristna za zdravje in dobro prebavo

MORDA VAS ZANIMA

Zdravilno vrednost, ki jo imata lanena semena in laneno olje so poznali že v antični Grčiji. Priporočali so ga za različne zdravstvene težave. Na območju današnje Slovenije so pokrajino svoj čas krasila polja z modrimi cvetovi. Lan, eno najstarejših kulturnih rastlin na svetu (Linum usitatissimum), so v naših krajih gojili predvsem za izdelavo platna, žakljevine, vrvi itd. O pridelovanju lanu in njegovi uporabi pišejo že najstarejši urbarji na slovenskih tleh od 12. stoletja dalje. Konec 19. stoletja je ta kulturna rastlina pri nas postopoma začela izginjati iz jo danes le redko zasledimo.

- Oglas -

Lan pri vsaki hiši

Laneno seme je eno izmed čudes narave, o katerem lahko govorimo samo v presežnikih. Celo njegovo latinsko ime pomeni najbolj uporaben! Vsebuje cel kup zdravilnih in priporočljivih snovi, ki pomagajo tako proti raku kot pri delovanju črevesja, iz njega pa, kot veste, izdelujejo tudi tkanino. Preprosto vsestransko živilo, ki ga boste, potem ko boste prebrali to besedilo, brezpogojno vključili v svoj jedilnik.

Pred desetletji tako rekoč ni bilo kmetije brez posejanega lanu. Kmečkim gospodinjam je bil lan v ponos, saj je služil kot material za platno, iz katerega so pridne roke pričarale čudovite izdelke: namizne prte, brisače, kuhinjske krpe, rjuhe in seveda oblačila – ženska, moška in otroška. Danes ni več tako! Industrija in velik gospodarski razvoj sta naredila svoje. Generacijam izpred desetletij je čudovita nebeško modra barva lanenih cvetov v jesenskih dneh pričarala tudi tisto nedosegljivo – počitnice na morju.

Laneno seme z vsebino

Pridelovalci navadno lan požanjejo in omlatijo septembra, potem pa seme posušijo. Učinkovito je samo popolnoma dozorelo seme, ker vsebuje sluzi. Laneno olje pa je možno pridobiti tudi iz manj dozorelega semena. Za zdravilne namene iz lanenega semena pridobljeno olje mora biti hladno iztisnjeno, saj naj bi visoka temperatura uničila zdravilne učinkovine.

- Oglas -

Laneno seme je bogato z vlakninami, beljakovinami, maščobami, minerali (železo, cink, kalij, magnezij, fosfor, kalcij …), z vitamini B1, B2, C, E in karoteni, vsebuje pa tudi protirakave snovi, imenovane lignani ali lignanti. Ravno zaradi teh protirakavih snovi je postalo laneno seme predmet različnih raziskav.

Lan uporabljajo po celem svetu

Lan je, tako kot marsikatera stara rastlinska kultura, vsestransko uporabna rastlina – poleg omenjenega platna, vrvi in žakljevine, se iz nje dela tudi olja za zaščito lesa in oljne barve, uporablja se ga pri izdelavi linoleja idr. Medtem ko so izdelki iz lanu postali vse redkejši, pa je pri nas in po svetu v zadnjem času ‘zaslovelo’ laneno seme in iz njega pridelano jedilno laneno olje, ki jima pripisujejo številne zdravilne in blagodejne učinke za telo in zdravje. Tako zelo, da so se na lan spravili tudi inženirji za gensko modifikacijo rastlin in v laboratoriju ustvarili gensko spremenjen lan. Vrsta Triffid, ki so jo od 1996 do 2001 gojili v Kanadi  in  jo marsikje po svetu prepovedali, je kljub temu našla pot na številne police nakupovalnih centrov in trgovin.

Zato marsikje še danes ne kupujejo kanadskih lanenih semen. Kanada se je zato z EU, kot največjim odjemalcem, dogovorila obvezne teste za njihove proizvode, saj je proizvajalcem grozil propad. Problem gensko spremenjenega lanu je tudi v tem, da lanena semena in olje vse bolj množično dodajajo v hrano (žitarice, kruhe itd.), kjer se sled za njegovim gensko spremenjenimi izvorom pogosto zabriše. Nemški Greenpeace je o tej temi pripravil obširno poročilo.

Lanena semena so bogata z rastlinskimi maščobami

Poznamo rumena oz. zlato ter rjava lanena semena. Imajo rahel okus po oreščkih in vsebuje približno 40 % maščob (laneno olje), od tega okoli 50 % nenasičene maščobne kisline omega 3 in približno 17 % omega 6. To je najvišja koncentracija nenasičene alfalinolenske kisline (Omega 3) med vsemi znanimi rastlinskimi olji. Druge pomembne sestavine so sluzi, linamarin, beljakovine, lecitin, kot tudi steroli, vitamini B1, B2, B6, F in E, nikotinska, folna in pantotenska kislina.

- Oglas -

Telo je sicer sposobno samo narediti maščobne kisline, razen dveh esencialnih, to sta linolna in alfalinolenska, zato so lanena semena oz. olje idealno dopolnilo k prehrani. Alfalinolenska kislina je namreč osnova za nastanek omega 3 maščobnih kislin, ki dokazano prispeva k preprečujejo nastajanje bolezni srca in ožilja (učinkovito zmanjšajo raven trigliceridov v krvi in nevarnost nastajanja krvnih strdkov), zmerno zniža krvni tlak, in pomaga pri razvoju možganov novorojenčka. Omega 3 maščobne kisline zavira tudi nastajanje snovi v telesu, ki povzročajo vnetja.

Različne študije so pokazale, da je pri bolezenskih vnetjih sklepov, kot je na primer artritis, zabeleženo nazadovanje občutljivosti sklepov in jutranje otrdelosti. Omega 3 maščobne kisline naj bi igrale pomembno vlogo pri delovanju centralnega živčnega sistema. Pri pacientih z Alzheimerjevo boleznijo pogosto beležijo pomanjkanje teh esencialnih maščobnih kislin. Laneno olje deluje tudi antidepresivno. Zvišuje namreč proizvodnjo hormona sreče serotonina. Raziskave, ki so jih izvedli na harvardski univerzi, so pokazale, da nizek nivo omega 3 maščobnih kislin v krvi vodi k pomanjkanju serotonina.

Lanena semena in laneno olje

Lanena semena in laneno olje

Laneno olje je zato idealno za vse, ki ne jedo rib oz. prehranskih dodatkov z maščobami omega 3, ki so večinoma narejeni iz ribjega olja, saj je glede omega 3 maščobnih kislin popolnoma enakovredno uživanju rib. Za kritje potreb po maščobah omega 3 dnevno zadostuje 2–6 gramov lanenega semena na osebo. Semen naj ne bi segrevali, saj s tem dragocene maščobne kisline pretvorimo v nasičene.

Če uživamo olje, moramo biti le-to hladno stisnjeno, shranjevati pa ga moramo v hladnem in temnem prostoru. Olje se rado hitro pokvari, zato je najbolje, da ga kupujemo v majhnih stekleničkah in ga porabimo v nekaj tednih. Ni primerno za kuhanje. Tudi zmleta lanena semena hitro oksidirajo in v nekaj dnevih postanejo žarka. Zato je najbolje, da lanena semena meljemo pred uporabo. Če uživamo cela lanena semena, jih prehodno namočimo v vodi ali drugi tekočini, razen v mleku. Po nekaterih receptih pa jih tudi prekuhamo – na primer za čaj ali za obkladke.

Kdaj ne uporabljati lanenega semena in olja

  • v primeru zoženja prebavnih poti ali zapore
  • pri trebušnih in črevesnih bolečinah neznanega izvora
  • pri težavah s požiranjem
  • pri otrocih, mlajših od šest let
  • pri poslabšanju lokaliziranega vnetja kože (odpiranje rane, večanje rdečine, gnojenje)
  • če se znaki vaše bolezni ne izboljšajo v dveh dneh in se pojavijo hujše bolečine v trebuhu – tedaj takoj prekinite z jemanjem in se posvetujte z zdravnikom
  • sluzi iz lanenega semena lahko upočasnijo absorpcijo glikoze
  • diabetiki tako tipa 1 kot tipa 2 se pred uporabo lanenega semena posvetujte s svojim diabetologom
  • ne uživajte istočasno lanenega semena in antiperistaltikov, ker lahko pride do zapore črevesja
  • absorpcija zdravil je lahko pri sočasnem jemanju zdravil in lanenega semena upočasnjena, zato jemljite zdravila najmanj eno uro pred ali dve uri po zaužitju semen.

Laneno seme proti raku, pri menopavzi in za črevesje

Uporaba lanenega semena je tako v zdravilstvu kot v medicini zelo vsestranska.

Laneno seme vsebuje do 30 odstotkov vlaknin. Zelo malo rastlin vsebuje tako visok odstotek prehranskih vlaknin – tako topnih kot netopnih. Zaradi teh vlaknin ima laneno seme tako pozitiven učinek na prebavo. Predvsem deluje kot odvajalo pri kroničnem zaprtju. Izkazalo se je namreč, da tako imenovana drastična odvajala pri dolgotrajni uporabi povzročajo škodljive posledice, ker dražijo črevesje. Z lanenim semenom lahko črevesje vzgajamo k točnosti, dokler se ne prazni spet brez kakršnihkoli pripomočkov. Laneno seme se namreč napne, tako poveča vsebino črevesa in ga s tem razširi. To pa pospeši gibanje črevesja – peristaltiko. Če uporabimo sveže zmleto seme, sodeluje pri tem procesu tudi olje, ki pospešuje drsenje. Kot odvajalo uporabljamo strto ali grobo zmleto laneno seme. Ni ga priporočljivo prej namakati, ker naj bi se napelo šele v črevesju. Učinek okrepimo, če primešamo lanenemu semenu sadno čežano ali ga osladimo z medom, prav tako tudi, če mu dodamo mlečni sladkor v razmerju 1 : 1.

Zjutraj in zvečer je treba zaužiti najmanj dve jedilni žlici lanenega semena. Učinek se ne pokaže takoj. Pri kroničnem zaprtju mine včasih tudi dva ali tri dni, preden začne prebava delovati. Poudariti je treba, da uživanje zmletih lanenih semen odpravlja zaprtje le, če ob tem zaužijete tudi dovolj vode! Lanena semena namreč nase vežejo vodo in če te v črevesju ni dovolj, bo posledica le še hujše zaprtje. Laneno seme naj bo vedno sveže zmleto. Poleg tega, da preprečuje zaprtost, se uvršča tudi med prebiotike, saj krepi dobrodejno črevesno floro, ki preprečuje nastajanje in ponovno absorpcijo strupenih presnovkov. Laneno seme pomirja tudi stene prebavne cevi, saj vsebuje sluzaste vlaknine, ki pomirjajo občutljive stene želodca in prebavne cevi. Tako je uporabno pri ljudeh, katerih prebavni sistem se hitro vzdraži, na primer za ljudi s čirom.

Laneno seme

Laneno seme je polno koristnih snovi

Sluzi, ki jih vsebuje laneno seme, mu dajejo še druge prednosti: čaj iz lanenega semena je uveljavljeno sredstvo za grgranje pri vnetjih v ustih, žrelu in dlesnih, mlačnega pijemo proti kašlju, hripavosti in vnetju želodčne sluznice. Sluz vselej prekrije vnete in razdražene sluznice z varovalno plastjo. Obkladki s kašo iz lanenega semena pa blažijo bolečine in mehčajo ture.

Laneno seme je bogat vir omega-3 maščobnih kislin, predvsem alfa- linolenske kisline, vsebuje pa tudi omega-6 maščobne kisline (linolno kislino). V naravi obstaja le malo izdatnih rastlinskih virov omenjenih kislin. Te kisline koristijo srcu, telesnemu obrambnemu sistemu in pomagajo pri vnetnih stanjih.

Velikokrat slišimo in beremo, kako škodljive so maščobe za naše zdravje. A to se nanaša na maščobe živalskega izvora in maščobe, ki so pridobljene s hidrogenizacijo. Teh je v naši prehrani malo, saj so klasično hidrogenizacijo nadomestili z moderno tehnologijo, pri kateri ne nastanejo za zdravje škodljive maščobe – nasičene in trans maščobne kisline. Maščobe so v organizmu potrebne za absorpcijo v maščobah topnih vitaminov (A, D, E in K), katerih pomanjkanje je odvisno od količine zaužitih maščobnih kislin, v organizmu pa lahko neravnovesje ali pomanjkanje maščob povzroči tudi številne motnje oziroma neravnotežje posameznih življenjsko pomembnih snovi ali hormonov.

Večkrat nenasičene maščobne kisline so za nas življenjsko pomembne. Potrebujemo jih za razvoj in normalno delovanje organizma. Naše telo jih ni sposobno tvoriti, zato je nujno, da jih dobimo z dnevno prehrano. Dnevna priporočena količina teh esencialnih maščobnih kislin je 3–7 odstotkov energijske vrednosti obroka. Esencialne maščobne kisline sodelujejo pri regulaciji holesterola, vplivajo na odpornost organizma, krepijo celične membrane, sodelujejo pri tvorbi prostaglandinov … Tako omega-3 kot omega-6 maščobne kisline so pomembne za razvoj možganovine.

Naravno sta obe omenjeni maščobni kislini prisotni tudi v materinem mleku, saj sodelujeta pri tvorbi možganskih ovojnic, spodbujanju imunskega sistema, uravnavanju možganskih funkcij ter delovanju živčnega sistema, torej so pomembne za normalen razvoj otroka. Obe skupini teh maščobnih kislin imata tudi pozneje v našem življenju pomembno vlogo za umske sposobnosti, saj vplivata na možnost koncentracije, zbranost, učenje, razumevanje itd. Reden vnos obeh v naše telo je pomemben tudi zaradi sodelovanja pri regulaciji krvnega obtoka in prekrvitve, imunskega sistema in presnove maščob. Sodelujeta pri tvorbi telesne energije in proizvodnji krvnega barvila – hemoglobina. Imata tudi pomembno vlogo pri sintezi prostaglandinov; hormonov, ki vplivajo na zmanjšanje holesterola in trigliceridov v serumu, preprečujejo zlepljanje trombocitov in nastajanje krvnih strdkov ter tako zmanjšajo nevarnost kapi, srčnega infarkta in ateroskleroze.

V lanenem olju je največ alfa linolenske kisline, za katero velja, da ima pozitiven učinek na metabolizem maščob v telesu. Zavira namreč shranjevanje maščob v našem telesu in razgradnjo mišičnega tkiva, poveča izgorevanje maščob v telesu in poveča občutljivost na inzulin v celicah – na ta način vpliva na diabetes tipa 2.

Laneno olje

Koliko lanenega olja je priporočeno dnevno zaužiti? 

V povprečju velja, da našim potrebam po omenjenih oljih zadostimo z 1–2 (3) žlički hladno stiskanega lanenega olja na dan. Najbolje je, da ga umešamo v beljakovinski napitek, v skuto, ga damo na solato … Nikoli pa ga ne smemo segrevati! Pri zaužitju večjih količin se lahko pojavijo težave, kot je porušeno razmerje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami, kar pa ima lahko hude posledice za naše zdravje. Zato bodimo zmerni, morda celo le občasni.

Laneno olje blaži in pomaga zdraviti razpokano kožo, preostala žarišča luskavice, suhe kožne izpuščaje in predvsem boleči pasasti izpuščaj (herpes zoster). V ljudski medicini laneno olje uporabljajo tudi za odstranjevanje bradavic (če jih namažemo dvakrat na dan) in kurjih očes.

Laneno seme je zelo bogato s fitoestrogenom lignansom. Lignansi sodijo med rastlinske substance s šibko, estrogenu podobno dejavnostjo. Poskusi kažejo, da uživanje 45 g lanenega semena na dan v nekaj tednih olajša nekatere simptome menopavze, na primer navale vročine.

Lignansi lahko tudi izpodrinejo močnejše estrogene in tako znižajo visoko raven estrogena v krvi. Estrogen je dejavnik tveganja raka dojk. Tudi visok vnos vlaknin, kot kaže, zmanjša tveganje za raka dojk. Samo peščica živil je, ki imajo toliko blagodejnih učinkov kot laneno seme. Na Ameriškem onkološkem inštitutu pravijo, da je tako učinkovito sredstvo proti raku, kot bi šlo za posebej izdelano zdravilo. Zanimivo je, da je laneno seme taka hrana, ki estrogenu ovira pot, hkrati pa slabi njegovo delovanje. Vsebuje zelo redko kombinacijo šibkih estrogenov in maščobne kisline omega-3. Zaradi njegovih izrednih lastnosti so se na univerzi v Torontu odločili, da bodo z njim poskusno zdravili ženske, ki so za rakom že obolele. Raziskovalka dr. Lilian Thompson je laneno seme dajala pacientkam, pri katerih so odkrili novotvorbe. Odkrila je, da se jim je obseg tumorja od diagnoze do operacije zmanjšal.

Laneno seme je od doslej preučevanih rastlin najbogatejši vir maščobnih kislin omega-3 in šibkih estrogenov. V maščobnih celicah omejuje količino estrogena, zmanjšuje moč njegovega delovanja, podaljša menstrualni ciklus in poveča število nosilcev estrogena. Tako zavira estrogen skoraj na vsakem delčku njegove poti. Dr. Thompsonova predpisuje pacientkam po 25 g zmletih semen na dan, iz katerih se spečejo polnozrnati kolački. Ovira za estrogen se tvori v črevesju, ko se seme prebavi. Pravilno deluje le prebavljeno seme. Zrna morajo biti zmleta, da imajo črevesni encimi dostop do jedra. To, kar dela Dr. Thompsonova, lahko naredi sleherna bolnica doma; sveže mleto laneno seme lahko po svoji želji dodajate v palačinke, peciva, kolačke, kruhke itd.

Nemška raziskovalka dr. Johana Budwig je leta 1951 pri preučevanju maščob odkrila dieto s skuto in lanenim oljem. Pred nekaj leti jo je ponovno preučil znani onkolog in kardiolog dr. Dan C. Roehm. Priznani onkolog pravi, da gre za eno najbolj uspešnih diet za zdravljenje raka na svetu. Je zelo enostavna in poceni! Priprava je sledeča: v mešalniku zmešajte eno skodelico organske skute z manj maščobe (ali jogurt), 2–5 žlic hladno stisnjenega lanenega olja, 1–3 žličke sveže mletih lanenih semen, vsaj 150 ml vode, za noževo konico čilija v prahu. Zmes naredite zelo mehko! Po svojem okusu lahko dodate malo rdeče paprike, malo česna, malo šampanjca. Pojejte ga nekaj vsak dan – seveda v dogovoru s svojim zdravnikom onkologom.

Zdravje iz na videz preproste rastline

Poleg omenjenih koristi maščob omega 3, lanenim semenom in olju pripisujejo številne druge koristi za dobro počutje in zdravje. Najbolj odmevno je odkritje dr. Johhane Budwig, diplomirane farmacevtke, kemičarke ter doktorice znanosti na področju kemije in fizike, da so lanena semena odlično sredstvo za zdravljenje rakavih celic. Njena dieta je danes sestavni del celostnega zdravljenja na številnih klinikah, ki so zelo uspešne pri zdravljenju raka. Znanstveno poročilo Nemškega centra za raziskave raka iz Helderberga iz leta 2004, priporoča uživanje lanenega olja in lanenih semen kot preventivo proti raku na prsih in črevesju.

Laneno seme je cenjeno kot blago odvajalno sredstvo, pri čemer je pomembno, da obenem uživamo veliko tekočine. Zdravilo naj bi tudi ledvična obolenja. Sveta Hildegarda ga priporoča pri opeklinah, oparinah, sončnih opekline ter drugih poškodbah na koži. Pater Ašič laneno olje priporoča za rane in pri tuberkulozi, ki je na srečo bolj redka bolezen. Laneno olje naj bi pomagalo ohranjati dober vid pri težavah z mrežnico in drugih starostnih težavah z vidom.

Za vsako bolezen rožica raste, pravi ljudska modrost. Prišel je čas, da to modrost čim bolj ozavestimo, negujemo in si prizadevamo za ohranitev lekarne, ki nam jo je podarila narava.

Iz zakladnice naših babic

Vse, kar smo povedali o uporabi lanenega semena in olja, velja tudi za ljudsko zdravilstvo. Tu je zlasti priljubljena vrečka z lanenim semenom za blaženje bolečin: vroča vrečka na licu pomaga pri zobobolu, pa tudi pri išiasu in revmi, obraznih nevralgijah, bolečinah v trebuhu, žolčnih kolikah, boleznih ledvic in mehurja. Lahko si preprosto pripravite čaj tako, da 1–2 zvrhani čajni žlički celih lanenih semen prelijete z 250 ml mrzle vode in pustite stati 20 minut, medtem pa nekajkrat premešate. Tekočino odcedite, ne da bi seme stiskali in rahlo pogrejte. Če strto laneno seme položite v vrečko iz gaze, jo za deset minut obesite v vročo vodo in jo položite še vročo na obolelo mesto; to je lahko zelo učinkovit obkladek.

Pri nakupu izberite organsko pridelano zlato laneno seme in ga malce zdrobite, da telo iz njega lažje potegne hranilne snovi. Seme hranite v hladilniku ali v res hladni shrambi in ga čim prej porabite.

Preberite tudi: Pater Simon Ašič – Njegovi nasveti živijo naprej

.

NAJNOVEJŠE