Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.
Zdravje & prehranaLanena semena: Koristna za zdravje in dobro prebavo

Lanena semena: Koristna za zdravje in dobro prebavo

MORDA VAS ZANIMA

Zdravilno vrednost, ki jo imata lanena semena in laneno olje so poznali že v antični Grčiji. Priporočali so ga za različne zdravstvene težave. Na območju današnje Slovenije so pokrajino svoj čas krasila polja z modrimi cvetovi. Lan, eno najstarejših kulturnih rastlin na svetu (Linum usitatissimum), so v naših krajih gojili predvsem za izdelavo platna, žakljevine, vrvi itd. O pridelovanju lanu in njegovi uporabi pišejo že najstarejši urbarji na slovenskih tleh od 12. stoletja dalje. Konec 19. stoletja je ta kulturna rastlina pri nas postopoma začela izginjati iz jo danes le redko zasledimo.

Lanena semena in laneno olje

Lan uporabljajo po celem svetu

- Oglas -

Lan je, tako kot marsikatera stara rastlinska kultura, vsestransko uporabna rastlina – poleg omenjenega platna, vrvi in žakljevine, se iz nje dela tudi olja za zaščito lesa in oljne barve, uporablja se ga pri izdelavi linoleja idr. Medtem ko so izdelki iz lanu postali vse redkejši, pa je pri nas in po svetu v zadnjem času ‘zaslovelo’ laneno seme in iz njega pridelano jedilno laneno olje, ki jima pripisujejo številne zdravilne in blagodejne učinke za telo in zdravje. Tako zelo, da so se na lan spravili tudi inženirji za gensko modifikacijo rastlin in v laboratoriju ustvarili gensko spremenjen lan. Vrsta Triffid, ki so jo od 1996 do 2001 gojili v Kanadi  in  jo marsikje po svetu prepovedali, je kljub temu našla pot na številne police nakupovalnih centrov in trgovin.

Zato marsikje še danes ne kupujejo kanadskih lanenih semen. Kanada se je zato z EU, kot največjim odjemalcem, dogovorila obvezne teste za njihove proizvode, saj je proizvajalcem grozil propad. Problem gensko spremenjenega lanu je tudi v tem, da lanena semena in olje vse bolj množično dodajajo v hrano (žitarice, kruhe itd.), kjer se sled za njegovim gensko spremenjenimi izvorom pogosto zabriše. Nemški Greenpeace je o tej temi pripravil obširno poročilo.

Lanena semena so bogata z rastlinskimi maščobami

Poznamo rumena oz. zlato ter rjava lanena semena. Imajo rahel okus po oreščkih in vsebuje približno 40 % maščob (laneno olje), od tega okoli 50 % nenasičene maščobne kisline omega 3 in približno 17 % omega 6. To je najvišja koncentracija nenasičene alfalinolenske kisline (Omega 3) med vsemi znanimi rastlinskimi olji. Druge pomembne sestavine so sluzi, linamarin, beljakovine, lecitin, kot tudi steroli, vitamini B1, B2, B6, F in E, nikotinska, folna in pantotenska kislina.

Lan in lanena semena

Telo je sicer sposobno samo narediti maščobne kisline, razen dveh esencialnih, to sta linolna in alfalinolenska, zato so lanena semena oz. olje idealno dopolnilo k prehrani. Alfalinolenska kislina je namreč osnova za nastanek omega 3 maščobnih kislin, ki dokazano prispeva k preprečujejo nastajanje bolezni srca in ožilja (učinkovito zmanjšajo raven trigliceridov v krvi in nevarnost nastajanja krvnih strdkov), zmerno zniža krvni tlak, in pomaga pri razvoju možganov novorojenčka. Omega 3 maščobne kisline zavira tudi nastajanje snovi v telesu, ki povzročajo vnetja.

- Oglas -

Različne študije so pokazale, da je pri bolezenskih vnetjih sklepov, kot je na primer artritis, zabeleženo nazadovanje občutljivosti sklepov in jutranje otrdelosti. Omega 3 maščobne kisline naj bi igrale pomembno vlogo pri delovanju centralnega živčnega sistema. Pri pacientih z Alzheimerjevo boleznijo pogosto beležijo pomanjkanje teh esencialnih maščobnih kislin. Laneno olje deluje tudi antidepresivno. Zvišuje namreč proizvodnjo hormona sreče serotonina. Raziskave, ki so jih izvedli na harvardski univerzi, so pokazale, da nizek nivo omega 3 maščobnih kislin v krvi vodi k pomanjkanju serotonina.

Lanena semena in laneno olje

Laneno olje je zato idealno za vse, ki ne jedo rib oz. prehranskih dodatkov z maščobami omega 3, ki so večinoma narejeni iz ribjega olja, saj je glede omega 3 maščobnih kislin popolnoma enakovredno uživanju rib. Za kritje potreb po maščobah omega 3 dnevno zadostuje 2–6 gramov lanenega semena na osebo. Semen naj ne bi segrevali, saj s tem dragocene maščobne kisline pretvorimo v nasičene.

Če uživamo olje, moramo biti le-to hladno stisnjeno, shranjevati pa ga moramo v hladnem in temnem prostoru. Olje se rado hitro pokvari, zato je najbolje, da ga kupujemo v majhnih stekleničkah in ga porabimo v nekaj tednih. Ni primerno za kuhanje. Tudi zmleta lanena semena hitro oksidirajo in v nekaj dnevih postanejo žarka. Zato je najbolje, da lanena semena meljemo pred uporabo. Če uživamo cela lanena semena, jih prehodno namočimo v vodi ali drugi tekočini, razen v mleku. Po nekaterih receptih pa jih tudi prekuhamo – na primer za čaj ali za obkladke.

lanena semena

Zdravje iz na videz preproste rastline

Poleg omenjenih koristi maščob omega 3, lanenim semenom in olju pripisujejo številne druge koristi za dobro počutje in zdravje. Najbolj odmevno je odkritje dr. Johhane Budwig, diplomirane farmacevtke, kemičarke ter doktorice znanosti na področju kemije in fizike, da so lanena semena odlično sredstvo za zdravljenje rakavih celic. Njena dieta je danes sestavni del celostnega zdravljenja na številnih klinikah, ki so zelo uspešne pri zdravljenju raka. Znanstveno poročilo Nemškega centra za raziskave raka iz Helderberga iz leta 2004, priporoča uživanje lanenega olja in lanenih semen kot preventivo proti raku na prsih in črevesju.

Laneno seme je cenjeno kot blago odvajalno sredstvo, pri čemer je pomembno, da obenem uživamo veliko tekočine. Zdravilo naj bi tudi ledvična obolenja. Sveta Hildegarda ga priporoča pri opeklinah, oparinah, sončnih opekline ter drugih poškodbah na koži. Pater Ašič laneno olje priporoča za rane in pri tuberkulozi, ki je na srečo bolj redka bolezen. Laneno olje naj bi pomagalo ohranjati dober vid pri težavah z mrežnico in drugih starostnih težavah z vidom.

Za vsako bolezen rožica raste, pravi ljudska modrost. Prišel je čas, da to modrost čim bolj ozavestimo, negujemo in si prizadevamo za ohranitev lekarne, ki nam jo je podarila narava.

Preberite tudi: Pater Simon Ašič – Njegovi nasveti živijo naprej

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×