Zdravje & prehranaMorske alge za popestritev jedilnika

Morske alge za popestritev jedilnika

MORDA VAS ZANIMA

Mnogi strokovnjaki za zdravo prehrano so prepričani, da bi morale imeti svoje mesto na uravnoteženem jedilniku tudi morske alge. Če doslej še niste resneje razmišljali o tem dodatku, vas v nadaljevanju čaka nekaj razlogov, zakaj uživanje alg v izbrani obliki najverjetneje ne bi bila ravno slaba ideja …

- Oglas -

Morske alge

Katere vrste morskih alg se uživajo najpogosteje?

Obstaja seveda veliko različnih vrst morskih alg. Vendar pa je nekje treba začeti. Med najbolj razširjene vrste v prehrani sodijo wakame, dulse oziroma rdeča palmaria, kelp, arame, nori, spirulina in klorela. Precej znana je tudi vrsta, ki se imenuje hijiki, vendar pa se njeno uživanje pogosto odsvetuje. Raziskave namreč kažejo, da naj bi absorbirala zelo veliko delcev težkih kovin, ki jih je mogoče najti v morjih. Koščke izbranih morskih alg lahko preprosto posujete po različnih jedeh, ki jih običajno uživate. Če resnično ne gre drugače, pa si lahko pomagate tudi s prehranskimi dopolnili.

Morske alge kot pomoč pri doseganju hormonskega ravnovesja v telesu?

Vsaka izmed naštetih vrst ima seveda individualno sestavo, vendar pa jih kljub temu druži nekaj skupnih lastnosti. Med drugim vsebuje večina morskih alg precej magnezija, kalcija, železa in vitamina C, ki je seveda med drugim nujen za boljšo absorpcijo železa. Tako se morske alge včasih svetujejo tudi ženskam z močnimi menstruacijami, med katerimi je slabokrvnost zelo razširjena. Poleg tega so lahko morske alge tudi dober vir joda – minerala, ki je ključen za zdravo ščitnico.

Če vaša ščitnica ne deluje pravilno, zaradi česar jemljete zdravila, se je glede varnosti dodajanja alg sicer smiselno posvetovati z zdravnikom. Ščitnični hormoni pa niso edini, na katere lahko uživanje morskih alg pozitivno vpliva. Nekatere alge lahko namreč pomagajo tudi pri uravnavanju ravni estrogena v telesu.

Pomoč pri zniževanju krvnega sladkorja in LDL-holesterola

- Oglas -

Morske alge so sestavljene iz fukoidana, ki ga uvrščamo med kompleksne ogljikove hidrate s protivnetnim in protivirusnim delovanjem. Tako lahko uživanje morskih alg pomaga pri zmanjševanju tveganja za številne bolezni. Za povrh izsledki določenih raziskav nakazujejo, da obstaja tudi  povezava med dodajanjem alg prehrani in manjšo nevarnostjo za diabetes tipa 2  ter da gre za živilo, ki je lahko koristno za zniževanje ravni škodljivega LDL-holesterola v krvi.

Naravna pot do lepše, bolj mladostne kože z zdravim sijajem

Večino sicer prepričajo predvsem pozitivni vplivi na zdravje, vendar je treba prav tako izpostaviti, da lahko morske alge pomagajo tudi vaši koži. Zagotovo ni naključje, da so pogosto sestavina kozmetičnih izdelkov. Pozitiven vpliv na kožo je povezan predvsem z zelo visokim deležem antioksidantov, ki ščitijo pred škodljivimi prostimi radikali, krivimi za prezgodnje staranje. Že omenjena kombinacija železa in vitamina C pa pripomore k dobri prekrvavitvi ter s tem k zdravi barvi kože.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×