0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineAloe vera – naša najboljša prijateljica poleti

Aloe vera – naša najboljša prijateljica poleti

MORDA VAS ZANIMA

Aloe vera je rastlina, ki ji pripisujejo številne koristne lastnosti, tako za zunanjo uporabo (kožo) kot pri uživanju. Najbolj znana uporaba aloe vere je pri negi opeklin, vendar pa jo vsebujejo številni kozmetični izdelki, vse od krem in losjonov pa do šamponov, dezodorantov in ličil. Za ohranjanje zdravja jo uživamo tudi v napitkih, saj izboljšuje prebavo in dviguje imunski sistem.

- Oglas -

Kakšna rastlina je Aloe vera?

Aloja je rod, ki vsebuje okoli 500 različnih vrst, izmed katerih je le nekaj vrst te rastline zdravilnih, nekatere izmed njih pa so celo strupene. Najbolj razširjena in znana je Aloe barbadensis (aloe vera ali »prava aloja«), v zadnjem času pa je v Sloveniji vedno bolj priljubljena tudi Aloe arborescens.

V notranjosti listov te sočne rastline, ki spada v družino lilijevk, najdemo blagodejen gel, ki ga nabirajo za različne namene. Ko govorimo o aloji, mislimo navadno na aloe vero, ki je tudi najbolj pogosta, dostopna in najbolje raziskana, zato se bom v članku usmerila predvsem nanjo.

Aloe vera

Kakšne učinke ima aloe vera?

Znanstvenih dokazov o učinkovitosti aloje za kozmetične in medicinske namene je malo, objavljene študije nam dajejo različne informacije, ki so si pogosto celo nasprotujoče. Zakaj je tako, ko pa ljudje poročajo o njenih blagodejnih učinkih že stoletja, je težko reči. Prvi razlog, ki se ga vsi premalo zavedamo, je zagotovo ta, da je učinkovitost aloje odvisna od sorte (vrsta aloe vera ima več sort oz. kultivarjev), nahajališča, podnebja oz. vremenskih razmer, starosti rastline in še česa.

- Oglas -

Učinkovanje gojene aloje iz Slovenije vsekakor ne more biti enako tistemu iz rastline, ki raste divje na severu Afrike. Razlog za pomanjkanje študij, ki bi potrdile blagodejne učinke te prečudovite rastline, pa se skriva še nekje. Predstavljamo si lahko, da panoge, ki imajo denar za raziskave, pogosto niso naklonjene naravnim sestavinam, ki jih v izdelkih ni mogoče patentirati, in sredstva za študije raje vlagajo v sintetične sestavine oz. učinkovine. Na žalost je pri naravnih sestavinah pogosto tako.

Aloe vera sončne opekline

Aloja v kozmetiki

Verjamem, da ni navdušenega izdelovalca naravne kozmetike, ki v svojih izdelkih ne bi uporabljal aloje. Tudi sama sem njena velika ljubiteljica in aloja se v takšni ali drugačni obliki v mojih izdelkih pojavlja povsod, kjer je to le mogoče. Ker je večina njenih zdravilnih učinkovin vodotopna, jo dodajamo predvsem v izdelke, ki vsebujejo vodo: kreme, losjone, tonike, šampone, gele za prhanje, intimna mila, izdelke za nego po britju in še bi lahko naštevala.

Pa poglejmo, pri čem vse nam aloja lahko pomaga v doma narejenih izdelkih. Pravzaprav gre za sestavino, primerno za vse priložnosti. Česa vse je zmožna? Pomirja razdraženo kožo, zmanjšuje srbečico in deluje protivnetno. Deluje vulnerarično (pospešuje celjenje ran), obnavlja opečeno kožo in poškodovano tkivo. Ampak to še ni vse! Deluje tudi antioksidativno, je vlažilna sestavina in nekatere študije kažejo celo na njeno sposobnost ščitenja pred UV-žarki.

Učinkovina acemanan vpliva na večjo tvorbo kolagena in preprečuje gube, tirozinaza preprečuje pojavljanje pigmentnih madežev na koži, številne druge sestavine pa pospešijo kožno cirkulacijo, oksigenacijo, kožo razstrupljajo in jo obnavljajo. Aloja je izredno koristna tudi pri aknah in preprečevanju nastanka brazgotin. Zaradi encima bradikinaze zmanjša vnetja na koži in bolečino v primeru opeklin, druge učinkovine pa pospešijo obnavljanje, kožo pomirijo in hladijo.

Preden začnete z navdušenjem za nego obraza in telesa uporabljati (samo še) alojo, ne pozabite na zgoraj omenjeno težavo – ne moremo natančno vedeti, ali naša aloja zmore vse to, saj je učinkovanje odvisno od številnih dejavnikov.

- Oglas -

Alojini izvlečki v kozmetiki

Aloe vero lahko kupite v različnih oblikah. Povejmo nekaj malega o vsaki.

Kozmetični izdelki

Gel aloe vere

Alojin gel pridobivajo z odstranjevanjem listne površine (skorje ali kože), saj se nahaja v njeni sredici. Le redko kateri gel iz aloe vere na tržišču je dejansko gel aloje. Navadno gre za sok, ki so mu dodali zgoščevalce in ga tako pretvorili v gel. Geli različnih proizvajalcev lahko močno variirajo v svoji »gostoti«, saj je odvisno, kateri zgoščevalec je proizvajalec uporabil in v kolikšnem deležu.

Gel je najbolj praktična oblika, ko želimo moč aloje izkoristiti nerazredčeno. Ker je gostejši, ne spolzi s kože in je tako odličen za samostojno uporabo. Z gelom navadno namažemo opeklino ali pomagamo vneti in razdraženi koži.

Nasvet: Ko kupujete gel aloe vere, preberite deklaracijo in seznam sestavin (INCI). Trditve na embalažah so pogosto zavajajoče in številni izdelki vsebujejo le manjši del aloje.

Sok aloe vere

Sok pridobivajo iz stoodstotnega alojinega gela, ki ga hladno stisnejo in pogosto tudi filtrirajo.

Ustvarjalci domače kozmetike radi uporabljamo sok. V primerjavi z gelom sok ne bo vplival na strukturo našega izdelka. Če želim v emulzijo (kremo ali losjon) dodati večji delež aloje, bo sok ohranil osnovno strukturo moje kreme, medtem ko bo gel spremenil njeno viskoznost in občutek, ki ga pusti krema na koži.

Aloe vera gel

Prah aloe vere

Prašnati ekstrakt pridobijo s postopkom liofilizacije (sušenje z zamrzovanjem), s katerim iz organskih snovi, ki bi jih sicer s segrevanjem poškodovali, odstranijo vodo.

Prah aloje ni namenjen samostojni uporabi, ampak temu, da iz njega sami izdelamo alojin pripravek. V primernem razmerju mu dodamo destilirano vodo in v nekaj minutah pripravimo alojin sok. Velika prednost prahu je, da mu ni dodana nobena druga sestavina (seveda preverite na deklaraciji INCI, ali je res tako), tudi konzervans ne. Večina gelov ali sokov aloe vere, ki jih kupite, ima namreč dodan konzervans, saj je aloja sicer zelo hitro pokvarljiva in odlično gojišče (lahko tudi nevarnih) mikroorganizmov. V primeru prahu gre za dehidrirano različico, ki konzervansa ne potrebuje. Tako lahko sami nadzorujete, katerega in koliko ga boste uporabili. Če pripravek porabite takoj, dodajanje konzervansa seveda ni potrebno.

Maslo aloe vere

Če bi bil april, bi vam rekla, da gre za prvoaprilsko šalo. Aloe vera je »vodna« sestavina, ki ne vsebuje maščob, torej kako lahko iz nje naredijo maslo? Na delavnicah, ki jih vodim, večkrat poudarim pomembnost branja deklaracij INCI. In če boste pogledali nanjo, boste videli, da sestavina v vašem lončku vsekakor ni alojino maslo. Kaj torej je? INCI pravi takole: Cocos Nucifera Oil, Aloe Barbadensis Leaf Extract, kar pomeni, da je vaše maslo aloe vere v resnici kokosovo olje, ki mu je dodan izvleček aloje. S tem seveda ni nič narobe, vendar pa se moramo zavedati, da alojino maslo pač ni maslo, ki bi bilo narejeno iz aloje, kar nas pripelje do tega, da je ime pravzaprav zavajajoče oz. nepravilno.

Alojino olje

Še ena prvoaprilska šala. Gre za oljni izvleček oz. alojin macerat in ne olje, pridelano iz aloje. Pridobivajo ga z maceracijo aloje v rastlinskem olju, najpogosteje v sončničnem. V tem primeru ima »alojino olje« značilnosti osnovnega olja, delno pa je obogateno z maščobotopnimi učinkovinami aloje (npr. vitamina A in E).

Zavedati se moramo, da je večina blagodejnih učinkovin, o katerih govorimo pri aloji, vodotopna. To pomeni, da se v alojinem olju in maslu ne bodo nahajale, torej taka sestavina ne bo imela čudovitih zdravilnih učinkov, ki jih sicer pripisujemo aloji.

Vzgoja v loncih

Imate doma aloe vero?

Odlično! Naj ne stoji na kakšni polici in krasi prostora, pač pa jo s pridom uporabite. Vendar pa morate biti pri ravnanju z njo zelo previdni. Alojin gel je na zraku zelo neobstojen, hitro oksidira in v nekaj urah izgubi svojo učinkovitost, zato je aloja najbolj učinkovita, če jo uporabite svežo. Ker se v njej hitro razvijejo mikroorganizmi, je ne nabirajte na zalogo, saj tudi shranjevanje v hladilniku ne pomaga. Prav tako morate paziti, da nabrane liste dobro operete, nato pa odstranite bodice in zunanje plasti (da odstranite dražeč aloin in druge antrakinone). Iz mehkega tkiva iztisnete gel, ki ga takoj uporabite.

Ali je lahko aloe vera tudi nevarna?

Na prvi pogled nenavadno vprašanje, saj aloe vero povezujemo s številnimi blagodejnimi učinki. A vseeno moramo biti pri njeni uporabi tudi previdni.

Neposredno pod zunanjo alojino kožo se nahaja snov aloin, ki lahko draži kožo in povzroča preobčutljivostne reakcije. Pri kupljenih izdelkih je aloin v postopku nabiranja odstranjen, zato skrbi v tem primeru ni, pazljivi pa morate biti pri uporabi domače aloje. Poskrbite, da odstranite rumenkasto plast, ki se nahaja med kožo in osrednjim delom (gelom).

Pomembna skupina spojin v aloji so antrakinoni (med katerimi je najbolj znan aloin), ki dajejo aloji močan grenak okus. Ob zaužitju delujejo kot močno dražeče odvajalo, povzročajo lahko tudi močne krče in bruhanje. Vendar se v gelu ali soku, ki ga prejmete v redni prodaji, ne nahajajo, saj jih v procesu predelave odstranijo. Diabetiki naj se pred uživanjem alojinega soka posvetujejo z zdravnikom ali farmacevtom, saj se lahko prehodno poveča nevarnost hipoglikemije.

Uporabni recepti iz Aloje

Aloja

Osvežilni aloe vera gel po britju za obnavljanje kože (30 g)

Sestavine:

 • 24,9 g gela aloe vere*,
 • 5 g hidrolata laškega smilja,
 • 0,1 g alantoina,
 • 1 kapljica eteričnega olja poprove mete,
 • 1 kapljica eteričnega olja prave sivke.

*Če gel aloe vere, ki ga uporabite, ni konzerviran, recepturi dodajte še 0,2 g cosgarda (konzervans, odobren s strani certifikatov za naravno kozmetiko).

Priprava: Alantoin raztopite v hidrolatu, dodajte aloe vero in eterični olji. Dobro premešajte, da dobite enotno zmes, in prelijte v brezzračno embalažo s pumpico. Opremite z etiketo in shranite na temno in hladno mesto.

Opomba: Ker ima lahko alojin gel različno gostoto, lahko recept prilagodite želeni strukturi končnega izdelka tako, da povečate ali zmanjšate delež gela aloe vere.

Alojino olje

Nega za od sonca poškodovano kožo (50 g)

Sestavine:

 • 39 g gela aloe vere*,
 • 5 g hidrolata nemške kamilice,
 • 5 g šentjanževega olja (macerat),
 • 1 g d-pantenola,
 • 2 kapljici eteričnega olja sivke,
 • 1 kapljica eteričnega olja nemške
  kamilice.

*Če gel aloe vere, ki ga uporabite, ni konzerviran, recepturi dodajte še 0,3g cosgarda (konzervans, odobren s strani certifikatov za naravno kozmetiko).

Priprava: V alojin gel po kapljicah ob nenehnem mešanju dodajajte preostale sestavine. Mešajte toliko časa, da nastane enotna zmes. Shranite v brezzračno embalažo s pumpico, ki jo opremite z etiketo. Postavite na temno in hladno mesto.

Opomba: Ker ima lahko alojin gel različno gostoto, lahko recept prilagodite želeni strukturi končnega izdelka tako, da povečate ali zmanjšate delež gela aloe vere.

Preberite tudi: Sončne opekline: Domača pomoč za ublažitev opeklin

.

NAJNOVEJŠE