DomovZgodbeDr. Carlo Maggio: Naturopat, ki pozna skrivnost za mladostno starost

Dr. Carlo Maggio: Naturopat, ki pozna skrivnost za mladostno starost

Dr. Carlo Maggio je cenjen italijanski naturopat, kardiolog in fitoterapevt. Je vodja zdravstvenega centra Salus v Torinu in znanstveni direktor italijanskega zdruลพenja za funkcionalno medicino. Malokdo verjame, da ima gospod Carlo Maggio ลพe 60 let. K njegovemu mladostnemu videzu prav gotovo pripomore to, da se ukvarja predvsem z vpraลกanjem, kako ฤim dlje ostati v dobri telesni in psihiฤni pripravljenosti, saj cilj ni to, da postavimo starostni rekord, ampak da v jesen ลพivljenja vstopimo zdravi. Poudarja, da je kakovostna starost posledica naลกih izbir v mladosti in da si velikokrat sami postavimo teren za teลพave, ki nas bodo pestile v starosti. Z nami pa je delil tudi nekaj koristnih nasvetov, kako med prazniki poskrbeti za ravnovesje telesa in kako mu lahko pomagamo, ฤe so nas prazniฤne pregrehe vseeno preveฤ zapeljale.

Dr. Carlo Maggio

Kaj je pravzaprav staranje?

Staranja se ne smemo bati, ker je to povsem normalen fizioloลกki proces. Seneka je nekoฤ dejal, da je starost bolezen, s ฤimer se ne strinjam. Postopoma namreฤ prihajamo v tretje ลพivljenjsko obdobje, sicer v malo slabลกi formi, a ลกe vedno smo lahko v dobrem stanju. Z leti se fiziologija naลกega telesa spreminja, izgubljamo miลกiฤno maso, vodo, pridobivamo maลกฤobo, osiromaลกi pa se tudi kakovost kosti. Ker se absorbcija telesa poslabลกa, lahko prihaja do pomanjkanja encimov, vitaminov itd. Cilj ni to, da postavimo starostni rekord, ampak da v to obdobje vstopimo zdravi.

Kako se naturopatski pogled na staranje razlikuje od tistega, ki ga ima zahodna medicina?

Naturopatija pri tem pomaga, ker poudarja preventivo, kar je lahko uฤinkovitejลกe od zdravil oziroma pripomore, da jih potrebujemo manj ali sploh ne. Ne smemo ฤakati, da starost prinese teลพave, ampak moramo ลพe prej delovati preventivno, da teลพave prepreฤimo ali omilimo. Upoลกtevamo nasvete, ki pripomorejo h kakovostnemu staranju. Zavedati se moramo poglavitnih teลพav, ki jih imajo starostniki, zato se dovolj zgodaj osredotoฤimo na to, da jih s preventivo poskusimo prepreฤiti. Poglavitne teลพave, ki jih prinese starost, so osteoporoza, starost arterij, umska starost, ลกibkost miลกic. Preventiva pred zlomi kolka, na primer, se zaฤne ลพe 30 let pred tem, tako da poskrbimo za dobre vire kalcija in da se ta kalcij tudi pravilno vgrajuje v kosti. ลฝe pri dvajsetih zaฤnite za svoje telo skrbeti, da se boste kakovostno postarali in da boste pri 80 imeli ฤim manj teลพav.

Kaj vse zajema takลกna preventiva?

Velikokrat si sami postavimo teren za poznejลกe bolezensko stanje. Pomembno je, da ลพivimo zdrav naฤin ลพivljenja โ€“ poglavitna je prehrana, takoj za njo fiziฤna aktivnost, ne samo vzdrลพljivostna vadba, ampak tudi vadba za moฤ, kot je dvigovanje uteลพi. Pretiravati ne smemo s kajenjem in alkoholom. Izjemno pomembno pa je tudi psihofiziฤno ravnoteลพje. Obdajte se z ljudmi, ki vas podpirajo in vam pomagajo pri zdravem naฤinu ลพivljenja.

Ampak velikokrat nas pri tem ovira stres in povzroฤi, da nas kdaj zanese s poti zdravega naฤina ลพivljenja. Kako se zaลกฤiti pred njim?

ฤŒe delaลก z uลพitkom, je ลพivljenje zagotovo manj stresno. Nihฤe ni popoln, vsak vฤasih greลกi, tudi jaz kdaj pojem kakลกno sladico.(smeh) ฤŒe na nas vpliva stres, lahko tudi sami vplivamo nanj na veฤ naฤinov, npr. s tehnikami dihanja in meditacijami, ki pozitivno vplivajo na naลก ลพivฤni sistem. Psiholog, ki je delal v moji ambulanti, je dejal, da moraลก na stres pogledati drugaฤe โ€“ ga prepoznati in v njem videti izkuลกnjo, ki ti bo prinesla nekaj novega in lahko pomeni tudi moลพnost osebnostne rasti. Pomembni so tudi prehranski dodatki, saj je lahko zdrava prehrana v doloฤenem ลพivljenjskem obdobju, ko imamo poveฤane potrebe ali smo aktivnejลกi in obremenjeni, premalo.

O kakลกnih dodatkih govorite?

 Pomembne so predvsem beljakovine, raziskave kaลพejo, da imajo starostniki, ki jedo manj beljakovin, veฤ teลพav kot tisti, ki uลพivajo dovolj veliko koliฤino beljakovin. Najboljลกi vir so ribe, dobimo pa jih lahko tudi v polnozrnatih ลพitih in stroฤnicah, oreลกฤkih, semenih. Sam uลพivam tudi jajca in belo meso, ne dosti, ampak vsake toliko. Rdeฤega predelanega mesa se je bolje izogibati. Kdor uลพiva dovolj maลกฤob omega-3 , ima manj tveganja, da zboli za Alzheimerjevo boleznijo, in za tiste, ki s prehrano ne vnesejo dovolj maลกฤobnih kislin omega-3, je smiselno, da jih zauลพijejo s prehranskimi dopolnili. Pomembno je, da se zavedamo, kaj jemo, ฤesa uลพivamo premalo, in glede na to prilagodimo vnos prehranskih dodatkov.

Dr. Carlo Maggio

Prvi znaki staranja se odrazijo na koลพi. Kaj je pomembno, da bo ta ฤim dlje v najboljลกem moลพnem stanju?

Kakovost koลพe je odvisna od naลกega poฤutja, ni pomembno samo, kaj po njej maลพemo, ampak tudi kaj uลพivamo. ฤŒe nekdo kadi, bo imel seveda prej zgubano koลพo. Kreme morajo biti dovolj vlaลพilne, s kremami lahko koลพi dostavimo tudi pomembne antioksidante. Proลพnost koลพe izgubljamo zaradi vedno manj vode v koลพi. Gube se pojavljajo, ker sฤasoma nastaja manj beljakovin v koลพi, zlasti kolagena in elastina. Veliko krem je zato narejenih na osnovi kolagena ali vsebujejo snovi, ki spodbujajo nastanek kolagena. Svetujem, da doloฤene specializirane kreme proti gubam uporabljate v ciklih, obฤasno, saj so preveฤ agresivne za vsakodnevno uporabo. Uลพivati moramo dovolj esencialnih aminokislin in beljakovin. Neki ameriลกki zdravnik predlaga dieto ยปmini lifitingยซ, ki poudarja uลพivanje ogromno maลกฤob omega-3, lososa, ribe, a to je pretiravanje. ฤŒe jemo dovolj sadja, zelenjave, ne preveฤ enostavnih sladkorjev in imamo dovolj omega-3, se to pozna tudi na naลกi koลพi. Moฤno je treba zmanjลกati vse, kar v telesu povzroฤa vnetja, to so znane ลกtiri bele sestavine โ€“ mleko, sladkor, sol in bela moka.

O ลกkodljivosti sladkorja je seveda znanega veliko, a zakaj toฤno sladkor ลกkoduje koลพi in pospeลกuje njeno staranje?

Sestavni del naลกe koลพe so beljakovine. Sladkor je ลกkodljiv predvsem zato, ker povzroฤa vnetja pomembnih beljakovin, zato se koลพa hitreje postara. Pomembna je tudi fiziฤna aktivnost, ki pomlajuje koลพo. Za koลพo je treba torej skrbeti celostno. Pomembno je, da jemo uravnoteลพeno prehrano in da se odpovedujemo nezdravi prehrani, eno brez drugega namreฤ ne gre. Nisem podpornik drastiฤnih sprememb in prepovedi, ampak zagovornik tega, da se odloฤimo in ลพivila, ki povzroฤajo vnetja, zniลพamo na minimum in namesto njih favoriziramo bolj zdrave alternative, kot so polnozrnata ลพita, sadje, oreลกฤki, ribe, stroฤnice, ne bojte se jajc. Najveฤja groลพnja pa je industrijsko predelana hrana. Sir in narezki, hrana z veliko soli, nam namreฤ zviลกujejo pritisk. Pomembno je tudi pravilno izpostavljanje soncu, saj je prekomerno izpostavljanje soncu nevarno.

Verjetno je proces staranja in poslediฤno tudi staranje koลพe v veliki meri odvisno tudi od genetike.

Ljudje smo velikokrat prepriฤani, da imamo doloฤeno genetsko predispozicijo in da nanjo ne moremo vplivati, kar pa ni res. Imamo namreฤ moลพnost, da doloฤene gene spodbujamo in doloฤenih ne, kar doseลพemo tako s pravilno prehrano kot tudi s telesno aktivnostjo in izogibanjem nezdravemu naฤinu ลพivljenja. Pri tem pa v naturopatiji poznamo tudi tkivne soli, ki nam lahko ลกe dodano pomagajo. Njihova prodaja je v Sloveniji sicer prepovedana, a doloฤene tkivne soli lahko na koลพo pozitivno vplivajo tako, da spodbudijo doloฤene procese in zavirajo druge. Takลกna tkivna sol je na primer natrijev klorat, ki spodbudi hidratacijo. Staranje koลพe pa je pravzaprav posledica izgube elastiฤnosti in dehidracije koลพe.

Pribliลพuje se ฤas prazniฤnih pojedin. Kaj priporoฤate, kako jesti, da si ne bomo povzroฤili preveฤ ลกkode?

Ne postanite asocialni in ne izogibajte se prijetnih druลพenj s prijatelji ali druลพino samo zato, da ne boste preveฤ greลกili. Tudi pred prazniki ne stradajte zato, da boste potem to med prazniki trikrat nadoknadili. Hrani, ki vam je ljuba, se ne odpovedujte povsem, po treh dneh uravnoteลพenega prehranjevanja, lahko ฤetrti dan za nagrado pojemo tudi kakลกno pregreho. Ampak ne poฤnite tega vsak dan. Jejte polnozrnato potico brez sladkorja โ€“ ne ne, ลกala, to potem ni veฤ potica. (smeh). Privoลกฤite si kos potice ne pa kilogram, pomembni sta predvsem koliฤina in kakovost hrane. Kadar vseeno pretiravamo s takลกno hrano, si lahko pomagamo tako, da potem kompenziramo z veฤ zelenjave in sadja, ki delujeta alkalno in pomagata telesu povrniti ravnoteลพje. Pred vsakim obrokom poฤasi ลพveฤite kos sadja ali zelenjave, saj vsebujeta veliko vlaknin in malo kalorij, ki zapolnijo ลพelodec in tako zmanjลกujejo ลพeljo po hrani. Tako prelisiฤimo velike oฤi in ลพelodec.

Ali enako deluje tudi kozarec vode pred obrokom?

Malo ลพe, ampak uฤinek ni enak, saj je skrivnost predvsem v vlakninah. Zato sta primerna predvsem sadje in zelenjava, kuhana ali surova. Velika razlika bo ลพe, ฤe prazniฤno hrano jeste poฤasi in v njej uลพivate ter pri tem uporabite vse ฤute โ€“ vid, vonj in tudi dotik โ€“ pri hrani, kjer je to moลพno.

ฤŒe imamo po konฤanih praznikih vseeno preveฤ slabo vest, kaj potem? Kakลกen odnos imate denimo do posta?

Obstaja veliko teorij o postu, vsak ฤlovek je psihofiziฤen individuum, zato je to teลพko posploลกiti. Tu je treba opozoriti, da je veฤ dni trajajoฤ post lahko nevaren. Trenutno so v modi mini posti, ki so lahko za nekoga dobri, za drugega pa ne. Diabetiki lahko imajo na primer zaradi posta zelo velike teลพave. Strinjam se, da je treba vnos kalorij zmanjลกati, saj ljudje uลพivamo preveฤ kalorij, a glede posta je treba biti zelo previden, sploh ฤe ima oseba zdravstvene teลพave. Pomembno je, da izbiramo hranljiva in malo kaloriฤna ลพivila.

S ฤim pa se sami najraje pregreลกite?

Moji najljubลกi razvadi sta temna ฤokolada in rdeฤe vino.

Anja Kralj
Anja Kralj
Anja Kralj je novinarka, ki piลกe in spremlja zanimive tematike s podroฤja zdravja in ekologije ter pokriva aktualne dogodke doma in po svetu. Najrajลกi se loti interjujev in resniฤnih zgodb z zanimivimi znanimi in manj znanimi osebami.

NAJNOVEJล E