Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
Zdravje & prehranaOmrtvičeni prsti so lahko simptom resnih zdravstvenih težav

Omrtvičeni prsti so lahko simptom resnih zdravstvenih težav

MORDA VAS ZANIMA

Zagotovo ste tudi sami kdaj občutili, kot da so vaši prsti ali dlan omrtvičeni. V večini primerov to ni nekaj nevarnega in izzveni samo od sebe. Včasih pa so lahko omrtvičeni prsti tudi znak resnejših težav. Še posebej morate biti pozorni, če se vam to dogaja zelo pogosto. Takrat je namreč nujno, da se posvetujete z zdravnikom, ki bo poiskal izvor vaših težav. Predstavljamo vam nekaj možnih razlogov, zaradi katerih prihaja do pogoste in dlje časa trajajoče omrtvičenosti prstov.

- Oglas -

Omrtvičeni prsti

Sindrom karpalnega kanala

Zelo pogosto je omrtvičenost prstov, ki se stalno ponavlja, posledica t. i. sindroma karpalnega kanala. Ta je povezan s povečanim pritiskom na mediani živec, ki poteka od roke proti dlani in pri tem prečka zapestje. Prav v zapestju se živec stisne, kar privede do omrtvičenosti in občutka zatekanja prstov. Sindrom običajno najbolj prizadene palec, kazalec in sredinec. Sindrom karpalnega kanala, imenovan tudi sindrom zapestnega prehoda, se pogosto razvije pri ljudeh, ki veliko delajo za računalnikom. Nujno je čimprejšnje ukrepanje oziroma obisk zdravnika. Če boste s tem predolgo odlašali, bo namreč za razrešitev težav najverjetneje potrebna operacija.

Moteno delovanje ščitnice

Eden od možnih simptomov hipotiroze (zmanjšanega delovanja ščitnice) je lahko tudi omrtvičenost prstov. Če hipotiroze ne zdravimo, lahko namreč stanje privede tudi do poškodbe določenih živcev. Hipotirozo sicer pogosto spremljajo tudi simptomi, kot so prekomerno izpadanje las, hitro zviševanje telesne teže, mrazenje, povečana utrujenost ipd.

Guillain-Barréjev sindrom

Za omrtvičenost prstov je lahko kriv tudi Guillain-Barréjev sindrom, ki je sicer precej redek, vendar možnosti ne smemo izključiti prehitro. Gre za avtoimunsko bolezen, za katero je značilno, da telo lastne živce prepozna kot tujek in jih napade, kar se lahko med drugim odrazi tudi v omrtvičenosti prstov.

Borelioza

- Oglas -

Ugriz klopa predstavlja nevarnost za številne bolezni, zato je pred odhodom v gozd oziroma v naravo nujno poskrbeti za ustrezno zaščito. Vendar pa lahko včasih kljub previdnosti pride do ugriza klopa, ki se nato prisesa na gostitelja. Posledica je lahko med drugim tudi borelioza. Zgodnji znaki okužbe so občutek šibkosti, izpuščaji, vročina ter bolečine v mišicah in sklepih. Če klopa ne odkrijete dovolj zgodaj oziroma ne začnete z zdravljenjem borelioze, se lahko pojavi tudi omrtvičenost prstov in dlani.

Multipla skleroza

Še ena izmed avtoimunskih bolezni, ki pogosto povzroči omrtvičenost prstov, je multipla skleroza. Bolezen precej pogosteje prizadene ženske kot moške, pri čemer se lahko multipla skleroza pojavi tudi pri zelo mladih ženskah, zato ne spreglejte morebitnih opozorilnih znakov.

Kap in omrtvičeni prsti

Včasih je lahko omrtvičenost prstov povezana tudi s kapjo. Ta prav tako ne izbira, kar pomeni, da pred njo niso varni niti mlajši ljudje. Pogosto sta prav mravljinčenje v dlaneh in omrtvičeni prsti prva opozorilna znaka, da se dogaja nekaj nenavadnega. Kap spremljajo tudi simptomi, kot so »zamrznjen« nasmešek, nejasen govor in zmedene misli ter vrtoglavica in zamegljen vid. Če pri sebi ali svojem bližnjem zaznate katerega koli od navedenih simptomov, takoj poiščite zdravniško pomoč.

Diabetes

Znano je, da pogosto uriniranje in povečana žeja opozarjata na možnost, da se razvije diabetes. Vendar pa so lahko včasih simptomi diabetesa tudi bolj zakriti in nejasni, zato je lahko odkrit dokaj pozno. Nezdravljen diabetes pa predstavlja nevarnost za poškodbo živcev, ki se lahko kaže tudi kot omrtvičenost prstov. Redne analize krvi so tako nujne, tudi če se vam zdi, da simptomi, ki jih doživljate, niso najbolj tipični za diabetes.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×