0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako se spopasti z oslabljenim delovanjem ščitnice?

Kako se spopasti z oslabljenim delovanjem ščitnice?

MORDA VAS ZANIMA

Hipotiroza spada med najpogostejša ščitnična obolenja. Z omenjenim izrazom označujemo zmanjšano delovanje ščitnice, ki ne proizvaja dovolj hormonov. Težava najpogosteje prizadene ženske v zrelih letih, vse bolj razširjena pa postaja tudi pri mlajših ljudeh. Nemalokrat pride do oslabljenega delovanja ščitnice tudi pri nosečnicah.

- Oglas -

Zelo pogost razlog za zmanjšano proizvodnjo ščitničnih hormonov je t. i. Hashimotov tiroiditis, avtoimunska bolezen, ki povzroča propadanje ščitnice, saj jo telo zaznava kot tujka. Drugi razlogi, ki vplivajo na zmanjšano delovanje ščitnice, so pomanjkanje joda, operacija ščitnice, obsevanje predela vratu in jemanje določenih zdravil, na primer litija.

Ščitnica nam lahko povzroča težave

Simptomi, ki spremljajo hipotirozo, so lahko zelo različni. Pogosto se pri bolnikih pojavijo alergije in kožne težave, napihnjenost oziroma prebavne motnje, bolečine v prsih, slabost, zmanjšan libido, bolečine v mišicah in sklepih, suhi lasje ali prekomerno izpadanje las, težave z zbranostjo, huda utrujenost, depresija, pridobivanje teže, lomljenje nohtov, otečene oči oziroma obraz, zatekanje okončin in težave z menstruacijo.

- Oglas -

Zdravljenje hipotiroze vključuje jemanje zdravil, ki je načeloma vseživljenjsko, čeprav se lahko odmerek spreminja (in tudi zmanjšuje). To pa ne pomeni, da ste sami povsem nemočni pri spopadanju z oslabljenim delovanjem ščitnice. Obstajajo namreč številni načini, da izboljšate svoje stanje in pomagate svoji ščitnici.

Kokosovo olje

Kokosovo olje vsebuje srednjeverižne maščobne kisline, ki spodbujajo delovanje ščitnice. Poleg tega kokosovo olje pospešuje delovanje metabolizma, kar pomeni, da boste imeli po njem več energije. Kokosovo olje lahko uporabljate pri kuhanju namesto običajnih olj, pazite le, da boste uporabili hladno stiskano in ekološko pridelano kokosovo olje. Na tržišču se namreč vse pogosteje pojavljajo precej nekvalitetna kokosova olja, s katerimi ne boste naredili usluge svojemu zdravju. Iz 2 žlic kokosovega olja in poljubnega rastlinskega mleka si lahko pripravite tudi napitek, ki ga nato popijete vsako jutro poleg zajtrka.

Kelp

Visoka vsebnost joda in drugih pomembnih mineralov je glavni razlog, zaradi katerega bi morali ljudje, ki se spopadajo s hipotirozo, na svoj jedilnik pogosteje uvrstiti kelp, rjavo morsko algo. Kelp lahko dodajate jedem namesto soli, na voljo pa so tudi prehranska dopolnila s kelpom. Kljub številnim koristim pa je uživanje kelpa odsvetovano, če gre v vašem primeru za avtoimunsko obolenje ščitnice.

Vitamini

Pomanjkanje vitamina D je povezano z različnimi avtoimunskimi bolezni, vpliva pa lahko tudi na težave s ščitnico. Da bi svojemu telesu zagotovili primerno oskrbo s tem pomembnim vitaminom, preživite vsak dan vsaj 15 minut na svežem zraku oziroma na soncu, po možnosti v jutranjem času. Prav tako pa morate pri težavah s hipotirozo paziti na vnos vitaminov A, B2, B3, B16, B12 in C.

- Oglas -

Očistite telo težkih kovin

Redno razstrupljanje telesa je pri težavah s ščitnico še posebej pomembno. Zelo nevarne so lahko težke kovine, ki jih nevede vnašamo v svoje telo praktično vsak dan. Zmešajte kurkumo, pegasti badelj, koriander in klorelo (to je zelena alga, ki je na voljo tudi v prahu). S pomočjo te mešanice boste pomagali telesu, da se hitreje znebi nevarnih težkih kovin, kar bo ublažilo vaše težave s ščitnico.

Maščobne kisline omega 3, selen in zdrave maščobe

Uravnotežena prehrana je pri hipotirozi izredno pomembna. Posebej morate paziti na dovolj visok vnos maščobnih kislin omega 3, ki jih lahko najdete tudi v nekaterih živilih rastlinskega izvora, na primer v določenih vrstah alg, v oreščkih (predvsem v orehih) in v lanenem semenu. Pazite tudi, da bo vaš organizem dobil dovolj selena, ki ga lahko med drugim najdete v sončničnih semenih, gobah in v brazilskih oreščkih. Čeprav previsok vnos maščob ni zdrav, pa je po drugi strani pomembno, da zaužijete dovolj koristnih maščob. Zelo dober vir je avokado, priporočamo pa tudi uživanje semen chie in konopljinih semen.

Barvna terapija

Vpliv barv na naše zdravje in počutje je znan že kar nekaj časa. Med drugim je lahko barvna terapija zelo koristna tudi za vse, ki imate diagnosticirano hipotirozo. Vse, kar morate storite, je, da zaprete oči in si predstavljate modro svetlobo, ki vstopa v vašo ščitnico. Pri tem se poskušajte povsem sprostiti in umiriti dihanje.

Zelišča in prehranska dopolnila

Nekatera zelišča so pri težavah s ščitnico še posebej blagodejna. Mednje sodijo sibirski ginesng, ašvaganda, kopriva, mehurjasti bračič, sladki koren in guggul. Pred začetkom uživanja guggula se morate v primeru, da jemljete betablokatorje, kontracepcijske tablete in druga zdravila, posvetovati s svojim osebnim zdravnikom.

Redna telesna aktivnost in masaža predela ščitnice

Redna telovadba bo pospešila prekrvavitev, ublažila stres in poskrbela za številne druge koristne učinke, zato je pomembno, da jo vključite v svoj vsakdan. Pri hipotirozi vam lahko zelo pomaga tudi joga. Še ena od metod, s pomočjo katere se lahko učinkovito spopadete z zmanjšanimi delovanjem ščitnice, pa je vsakodnevna nežna masaža predela vratu, kjer se nahaja ščitnična žleza.

Izogibajte se glutenu in mlečnim izdelkom

Na zmanjšano delovanje ščitnice lahko med drugim negativno vpliva tudi gluten. Poskusite se za nekaj časa omejiti izključno na živila brez glutena in opazujte svoje počutje. Podobno velja tudi za mlečne izdelke, ki niso najbolj priporočljivi za ljudi s hipotirozo.

.

NAJNOVEJŠE