0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaRedkev nas očisti od znotraj

Redkev nas očisti od znotraj

MORDA VAS ZANIMA

Redkev je zelo stara kulturna rastlina in cenjeno živilo. Sodi v družino križnic, tako kot brokoli, brstični ohrovt, zelje in cvetača. Vsebuje veliko kalija (320 miligramov na 100 gramov), ki vpliva na delovanje ledvic in pospešuje izločanje škodljivih snovi, kakor tudi odvečne vode. Redkev cenimo še zaradi vsebnosti olj, eteričnih olj in žveplovih spojin, ki imajo čistilno in protivnetno delovanje in jim pripisujejo celo varovalni učinek pred nekaterimi vrstami raka.
RedkevRedkev vsebuje tudi nekaj vitamina C, kalcija, fosforja, železa in natrija. Ker nima veliko kalorij, je priljubljen prigrizek pri ljudeh, ki se bojujejo s preveliko telesno težo. Vendar, treba jo je uživati zmerno, da ne povzroči prebavnih težav.

- Oglas -

Redkev za ohranjanje moči

Njena domovina je Mala Azija, kjer so jo kot oljarico in kot zdravilno rastlino vzgajali že v antiki. Stari Egipčani so iz njenih semen izdelovali olje. V času gradenj piramid so redkev skupaj s česnom dajali kot hrano sužnjem za ohranjanje zdravja in moči. Tako Stari Grki kot Rimljani so vzgajali različne sorte redkev, ki so jih uporabljali ne le za prehrano, ampak tudi v zdravstvene namene, in sicer proti kašlju, hripavosti in za zdravljenje dihalnih poti. Kot povrtnino z zdravilnim učinkom so jo Rimljani razširili še v druge dežele po Evropi. V evropskih državah so jo na začetku vzgajali na samostanskih vrtovih, kjer so iz nje menihi izdelovali razna zdravila. Kot neobčutljiva vrtnina se je kaj kmalu razširila tudi izven samostanskih zidov na vrtove revežev, in to kot hrana in kot zdravilo proti boleznim dihal ter tuberkulozi. V Franciji so jo v dobi renesanse najbolj cenili kot zdravilo proti revmi in za izločanje žolča.

Od bele do črne Redkev

Danes jo pravzaprav kot vrtnino različnih oblik in barv poznamo po vsem svetu. Krepi nas lahko vse leto, saj obstajajo tako spomladanske in poletne kot tudi zimske sorte. Koren je okrogel, podolgovat ali vretenaste oblike. Njegova barva je bela, rdeča, rumena, vijolična ali črna.
V Sloveniji najbolj poznamo črno zimsko redkev, belo zimsko redkev, daikon ali japonsko redkev in pomladansko rdečo redkvico. Temnejše sorte imajo bolj trdno meso in so izrazitega ostrega okusa. Črna zimska redkev ima močan oster okus, zato jo v ljudskem zdravilstvu uporabljamo največ.
BELA REDKEV. Kot samonikla rastlina izvira iz Južne Azije. Že v prazgodovinskih časih so jo gojili na Srednjem vzhodu. Za Egipčane je bila najbolj znamenita vrtnina. Danes bele gojene sorte pridelujejo v številnih deželah. Po okusu so najboljše spomladi, vendar so na voljo vse leto. Največ jih uporabljamo v kulinariki kot delikatesno živilo s posebnim okusom.
DAIKON. Ta tradicionalna japonska redkev je v zadnjem času naprodaj tudi v Evropi. Po okusu je milejša od ostalih sort, lahko jo strgamo in uporabljamo za garniranje ali jo vlagamo v kis. Na Japonskem je priljubljena zelenjava za juhe ali pa jo ponudijo z mešanico zelenjave kot prilogo ali kot solato.
RDEČA REDKVICA. Tudi njena pradomovina je Južna Azija. Gojene sorte rdeče redkvice so v Evropi in Ameriki naprodaj vse leto, vendar je okus spomladi znatno milejši kot pozneje.
Navadno jo jemo presno v solati ali s kruhom in maslom oziroma mehko margarino kot predjed ali za malico. Tudi zelo mlade spomladanske liste lahko ponudimo v solati.
ČRNA REDKEV. Gomolj črne redkve po velikosti bolj spominja na drobnejšo repo kot na druge vrste redkev. Največ jo uporabljamo kot zimsko solatno vrtnino. Znana je še kot domače zdravilo proti obolenjem dihalnih poti in kot sredstvo za odvajanje vode (diuretik).

Prehranska poslastica

Redkev je priljubljena sestavina prehrane. Zaradi lažje prebavljivosti je priporočljivo, da jo pred uporabo v jedeh naribamo ali narežemo na zelo tanke lističe. Drobno naribano ali narezano dodajamo solatam, prikuham, prilogam ali pa z njo gratiniramo zelenjavne jedi. Lahko jo tudi skuhamo (juhe) ali popečemo. Pomešano z limonovim sokom ali kisom lahko postrežemo kot poseben kulinarični dodatek pri pečenkah ali pri pečenem mesu na žaru.
Redkev solimo čim manj, ker s soljenjem izgubi svoje dragocene sestavine in ni uporabna v zdravstvene namene. Tudi postana naribana redkev izgubi svojo ostrino in zdravstvene koristi.

- Oglas -

Za dihala, prebavila, sečila

Redkev ni le zelenjava, ampak tudi zdravilna rastlina. V ljudskem zdravilstvu ji pripisujejo številne zdravilne lastnosti:

 • izboljšanje teka
 • pospeševanje prebave
 • razkužitev sluznice želodca in črevesja
 • pomoč pri rednem iztrebljanju in pri zaprtosti
 • blagodejno delovanje na sluznico dihal in redčenje sluzi
 • pomoč proti kašlju
 • pomoč pri bronhitisu in astmi
 • vpliv na izločanje žolča
 • blagodejno delovanje na jetra
 • odvajanje vode iz telesa
 • nekateri jo priporočajo celo pri revmatičnih boleznih.

Redkvice

Izdelki iz domače lekarne

 

Pri bolečinah kosti: redkvino vino

Sestavine:

- Oglas -
 • velika črna redkev
 • liter kakovostnega belega vina

Priprava: dobro oprano črno redkev skupaj z lupino na drobno naribamo, damo v steklenico in prelijemo z vinom. Steklenico dobro zapremo in pustimo stati 14 dni, nato odcedimo.
Tri tedne pijemo po pol decilitra tako pripravljenega vina na tešče. Kuro čez dva meseca še enkrat ponovimo.

Za odpornost – sveže izcejen sok
V ta namen priporočajo, da deset dni na mesec popijemo po deciliter redkvinega soka ali pojemo celo redkev.

Za bolezni dihal – redkev z medom
Črno redkev dobro operemo, odrežemo zgornji del, v sredini izdolbemo luknjo, ki jo napolnimo z medom, redkev postavimo v čašo in pustimo čez noč, da se izcedi ves sok. Štiri do pet dni naj bi pili tak sok po požirkih čez dan, zvečer pa pojedli še redkev.

Arhiv Zdravja

.
Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE