Lepota & KozmetikaPot nazaj je težka

Pot nazaj je težka

MORDA VAS ZANIMA

Ljudje s prekomerno telesno težo se težko vrnejo na svojo normalno težo. Znanstveniki so potrdili, da se bo večina ljudi, ki poskušajo shujšati z zmanjševanjem kalorij ali telesno aktivnostjo, težko vrnila na svoj izhodiščni položaj. Navajajo podatek, da manj kot 10 % od 12 milijonov Britancev vsako leto izberejo kakšno dieto in uspejo izgubiti kar veliko število kilogramov, vendar jih velika večina pridobi enako število kilogramov lepo nazaj v roku enega leta.
DietaZnanstveniki so v svoji raziskavi proučevali 25.000 ljudi, in sicer 5.362 moških in žensk, ki so se rodili leta 1946, in 20.000 ljudi, ki so bili rojeni po letu 1958. Pri tem so merili njihovo težo, krvni pritisk in ocenjevali njihov način življenja. Ugotovili so, da so ljudje iz obeh skupin začeli pridobivati odvečne kilograme po letu 1980 in da ta trend zviševanja še kar traja. Strokovnjaki pravijo, da ko ljudje postanejo predebeli, gre ta trend samo še navzgor in se le redki vračajo na svojo prvotno težo. Moški postopno pridobivajo svojo težo, medtem ko se ženskam začne odvečna teža pospešeno nabirati po 30. letu.

- Oglas -

Strokovnjaki pa poudarjajo, da dobljeni rezultati ne pomenijo, da so diete nekoristne, prav tako ni nesmiselno telovaditi in zmanjševati krvni pritisk ter pridobivati vitko linijo. Njihova trditev je, da ljudje v evolucijskem procesu z leti le pridobivajo kilograme. Diete lahko ta razvoj samo poslabšajo, saj pripeljejo telo v stanje slabega prehranjevanja in manjše porabe energije, kar pomeni, da je v takšnem stanju težko izgubljati kilograme.

Preberite si tudi, kako lahko hujšamo brez diete.

NAJNOVEJŠE