5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?
Zdravje & prehranaSuperhrana proti prehladu

Superhrana proti prehladu

MORDA VAS ZANIMA

Pravijo, da gre ljubezen skozi želodec in da smo tisto, kar jemo. Prav zato seveda ni presenetljivo, da uživanje zdrave hrane vodi … No, k zdravju seveda! Ne moremo podcenjevati pomembnosti dobre, uravnovešene in zdrave prehrane. Moramo se zavedati, da ima prav ta veliko povezave s stabilnim imunskim sistemom. To seveda ne pomeni, da morate jesti samo sadje in zelenjavo! Iz vsake skupine smo izbrali nekaj predstavnikov superhrane, ki se vam bo pomagala boriti proti gripam in prehladom.

Česen

- Oglas -

Ti stroki ostrega okusa naredijo več kot le to, da hrano začinijo. Česen vsebuje tudi alicin, žveplovo spojino, ki proizvaja močne antioksidante, ko razpade. Raziskava leta 2001 je pokazala, da ljudje, ki so jedli česnova prehranska dopolnila 12 tednov med novembrom in februarjem, utrpeli manj prehladov kot tisti, ki so prejemali placebo. Česen vam da največjo antioksidantsko bombo, če ga zaužijete surovega.

Superhrana proti prehladu

Citrusi

Zadnje raziskave kažejo, da vitamin C morda nima takega učinka pri preprečevanju prehladov kot smo nekdaj mislili. Vendar pa hkrati raziskave kažejo, da se prehlad lahko še vedno zmanjša, če ob prvih znakih vzamete vitamin C in na tak način skrajšate prehlad za cel dan, kar se v prehlajenem stanju lahko zdi kar delček večnosti. Jejte veliko citrusov, pa naj bo to tako, da stiskate limone v čaj ali pijete pomarančnega soka ali pa se sladkate z limonino pito. Naj vas ne skrbi predoziranje, saj je težko vzeti preveliko dozo vitamina C.

Janež

Veste, da deluje protibakterijsko? Izkazalo se je tudi, da blaži kašelj in pomaga omiliti zamašenost in preobremenjenost zgornjih dihal. Sicer ga lahko kar nekaj pojeste v hrani in s piškotki, najbolj učinkovit pa je v obliki čaja. Zdrobljena semena dodajte v vročo vodo in začinite še s česnom, cimetom in medom. Pijte ga trikrat dnevno in se veselite rezultatov!

Jogurt in kefir

- Oglas -

O bakterijah navadno razmišljamo kot o slabi stvari, vendar so nekateri od teh mikroorganizmov bistvenega pomena za dobro zdravje. Uživanje probiotičnih živil, kot sta jogurt in kefir, je dober način za dopolnitev koristnih bakterij, ki spodbujajo zdrav prebavni sistem in pomagajo preprečiti želodčne tegobe. V našem prebavnem traktu živi več kot  deset bilijonov bakterij, zato poskrbite, da bodo dobre prekašale slabe. Pregled raziskav, opravljenih v lanskem letu, je pokazal, da uživanje probiotikov (v hrani ali kot dodatek) zmanjšuje tveganje za nastanek okužb zgornjih dihal.

Rdeča paprika

Tako kot agrumi so tudi rdeče paprike polne vitamina C. Ena rdeča paprika lahko vsebuje tudi 150 miligramov tega vitamina, medtem ko jih ima velika pomaranča samo sto. Če ste bolni, vseeno pojejte od 400-500 miligramov dnevno, da skrajšate tisti čas obolelosti.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×