Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.
Zdravje & prehranaParabeni v tkivu dojk

Parabeni v tkivu dojk

MORDA VAS ZANIMA

Parabeni so kemikalije, ki se kot konzervansi uporabljajo v številnih kozmetičnih izdelkih in izdelkih za osebno nego, vključno z deodoranti, najdemo pa jih tudi v živilih in nekaterih farmacevtskih izdelkih. Zlasti deodoranti že nekaj časa veljajo za sredstva, ki prispevajo k povečanemu tveganju za visoko raven parabenov v telesu, povezanih z rakom dojk. Kljub temu pa so parabene odkrili tudi v tkivu žensk, ki deodorantov ne uporabljajo.
Parabeni v tkivu dojkBritanski raziskovalci so pri pregledu vzorcev tkiva dojk, odvzetih 40 ženskam po mastektomiji, v 99 odstotkih vzorcev našli vsaj en paraben, v 60 odstotkih pa pet. Vsaki ženski so odvzeli po štiri vzorce tkiva na različnih mestih med pazduho in pod prsnico. Enega od parabenov, n-propilparaben, so najpogosteje zaznali v kvadrantu blizu pazduhe, ostali štirje pa so bili enakomerno porazdeljeni povsod po tkivu.

- Oglas -

Parabeni posnemajo delovanje estrogena in prav to naj bi bil dejavnik, ki bi lahko prispeval k nastanku tumorjev v dojkah. Seveda pa ga ne moremo označiti kot dejanskega povzročitelja raka dojk pri omenjenih 40 ženskah, so pojasnili raziskovalci. Ena od ugotovitev je bila namreč tudi ta, da so prisotnost parabenov potrdili pri ženskah, ki deodorantov nikoli niso uporabljale. V telo so kot kaže zašli iz drugih virov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×