0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaParabeni v tkivu dojk

Parabeni v tkivu dojk

MORDA VAS ZANIMA

Parabeni so kemikalije, ki se kot konzervansi uporabljajo v številnih kozmetičnih izdelkih in izdelkih za osebno nego, vključno z deodoranti, najdemo pa jih tudi v živilih in nekaterih farmacevtskih izdelkih. Zlasti deodoranti že nekaj časa veljajo za sredstva, ki prispevajo k povečanemu tveganju za visoko raven parabenov v telesu, povezanih z rakom dojk. Kljub temu pa so parabene odkrili tudi v tkivu žensk, ki deodorantov ne uporabljajo.

- Oglas -

Britanski raziskovalci so pri pregledu vzorcev tkiva dojk, odvzetih 40 ženskam po mastektomiji, v 99 odstotkih vzorcev našli vsaj en paraben, v 60 odstotkih pa pet. Vsaki ženski so odvzeli po štiri vzorce tkiva na različnih mestih med pazduho in pod prsnico. Enega od parabenov, n-propilparaben, so najpogosteje zaznali v kvadrantu blizu pazduhe, ostali štirje pa so bili enakomerno porazdeljeni povsod po tkivu.

Parabeni posnemajo delovanje estrogena in prav to naj bi bil dejavnik, ki bi lahko prispeval k nastanku tumorjev v dojkah. Seveda pa ga ne moremo označiti kot dejanskega povzročitelja raka dojk pri omenjenih 40 ženskah, so pojasnili raziskovalci. Ena od ugotovitev je bila namreč tudi ta, da so prisotnost parabenov potrdili pri ženskah, ki deodorantov nikoli niso uporabljale. V telo so kot kaže zašli iz drugih virov.

.

NAJNOVEJŠE