Kefir je fermentiran mlečni napitek, ki postaja vse bolj priljubljen med ljudmi, ki iščejo zdrave prehranske možnosti. Zaradi svojih številnih zdravstvenih koristi in edinstvenega okusa je kefir odlična izbira za vse, ki želijo izboljšati svoje splošno zdravje. Če razmišljate o boljši odpornosti in okrepitvi imunskega sistema, potem ga morate vključiti v svojo prehrano. Kefir je tradicionalno fermentirano živilo, ki poskrbi za boljšo odpornost in povečanje vsakodnevne energije.
Kaj je kefir?
Kefir je fermentiran napitek, ki izvira iz Kavkaza, kjer ga že stoletja uživajo zaradi njegovih številnih koristi za zdravje. Izdeluje se s pomočjo kefirnih zrn, ki so simbiotična kultura bakterij in kvasovk. Kefirna zrna so videti kot majhne cvetačne glave in so sestavljena iz polisaharida kefiran, ki daje kefirju značilno strukturo. Proces fermentacije poteka tako, da se kefirna zrna dodajo mleku (lahko tudi rastlinskemu mleku).
V starih časih so konzervirali živila s pomočjo mlečne fermentacije, postopkom, ki obogati hrano z vrsto koristnih mikroorganizmov, ki jo naredijo lažje prebavljivo in bogatijo našo črevesno floro. Ker pa je fermentacija nekonsistenten postopek, je sodobna predelovalna industrija razvila postopke kot je pasterizacija, ki dobesedno uniči na desetine zdravilnih encimov.
Na žalost je sodobna družba s tem žrtvovala mnoge prednosti tradicionalno fermentiranih zdravih živil, v zameno za hitrejše in cenejše postopke masovne proizvodnje. Porast virusov, črevesnih parazitov in kroničnih zdravstvenih težav so očitni znaki, da je nastopil čas za povratek na zdravilno hrano naše preteklosti.
Koristi kefirja za naše zdravje
Kefir je bogat z različnimi hranili, ki prispevajo k njegovim številnim zdravstvenim koristim.
- Probiotiki: Kefir je bogat vir probiotikov, ki so koristne bakterije, ki pomagajo vzdrževati zdravo črevesno floro. Probiotiki izboljšujejo prebavo, krepijo imunski sistem in lahko pomagajo pri preprečevanju in zdravljenju nekaterih prebavnih težav, kot sta driska in sindrom razdražljivega črevesja.
- Vitamin B: Vsebuje vitamine skupine B, vključno z B12, B1 (tiamin) in biotinom. Ti vitamini so ključni za energijsko presnovo, zdravje živčnega sistema, kože in las.
- Kalij in kalcij: Kefir je dober vir kalcija, ki je pomemben za zdravje kosti, ter kalija, ki je ključen za normalno delovanje mišic in živcev.
- Beljakovine: Vsebuje visokokakovostne beljakovine, ki so pomembne za rast in obnovo tkiv.
- Protivnetni učinki: Nekatere študije so pokazale, da kefir lahko pomaga zmanjšati vnetje v telesu, kar je koristno za preprečevanje kroničnih bolezni, kot so srčno-žilne bolezni in sladkorna bolezen.
Zakaj naj bi uživali kefirja?
Kefir, ki v turščini pomeni dobro počutje, je starodavno z encimi bogato živilo polno telesu koristnih mikroorganizmov, ki pomagajo uravnovesiti naš ‘notranji eko sistem’ za povrnitev zdravja in obnovitev in okrepitev imunskega sistema. Kefirjev kiselkast in osvežilen okus je podoben okusu tekočega jogurta, vendar vsebuje poleg koristnih probiotičnih bakterij, ki jih najdemo tudi v jogurtu, še koristne kvasovke. Ob rednem uživanju ustvarjajo naravno prisotne bakterije in kvasovke nekakšno simbiozo, s čemer obnavljajo našo črevesno floro in povečujejo našo odpornost.
Dobre lastnosti kefirja
- Kefir zagotavlja dodatno nego nosečnicam in doječim materam,
- Prispeva k zdravju imunskega sistema in pomaga krepiti bolnike z AIDS-om, sindromom kronične utrujenosti, herpesom in rakom,
- Deluje pomirjujoče na živčni sistem in pomaga mnogim, ki trpijo za motnjami spanja, depresijo in motnjami pozornosti in hiperaktivnostjo,
- Pomaga urejati vse vrste črevesnih težav, pospešuje gibanje črevesja, zmanjšuje napenjanje in vetrove, ustvarja bolj zdrav prebavni sistem – in je absolutna nujnost po terapiji z antibiotiki za vzpostavljanje ravnovesja v prebavnem traktu,
- Zavira nezdravo hrepenenje po hrani, saj uravnoveša in krepi telo.
Kefirjeve terapevtske zmožnosti
Izjemna vsebnost hranil v kefirju ponuja pahljačo zdravstvenih prednosti za ljudi v različnih zdravstvenih stanjih. Poleg koristnih bakterij, vsebuje minerale in esencialne aminokisline, ki pomagajo telesu pri dejavnostih zdravljenja in obnove. Popolne beljakovine v kefirju se delno prebavijo in tako jih telo lažje izkoristi.
Triptofan, ena od aminokislin, ki je vsebuje kefir v izobilju, je dobro poznan po svojih pomirjujočih učinkih na živčevje. Ker poleg tega vsebuje še velike količine kalcija in magnezija – oba bistvena minerala za zdravje živčnega sistema – lahko vključevanje kefirja v prehrano prinese še posebej pomirjujoč učinek na živce.
Poleg visoke vsebnosti vitaminov B12, B1 in K, je kefir odličen vir biotina, vitamina B, ki pomaga telesu pri absorbciji preostalih vitaminov skupine B, kot je folna kislina, pantotenska kislina in B12. Mnoge prednosti ohranjanja zadostnega vnosa vitaminov skupine B zajemajo vse od uravnavanja delovanja ledvic, jeter in živčnega sistema, do lajšanja težav s kožo, povečane energije in dolgoživosti. Kefirjeva visoka vsebnost fosforja – drugega najmočneje zastopanega minerala v našem telesu – pomaga izkoriščati ogljikove hidrate, maščobe in beljakovine za celično rast, vzdževanje in energijo.
Kako naredimo kefir?
Kefir lahko naredimo iz kateregakoli surovega mleka: kozjega, kobiljega, kravjega ali ovčjega. Katerokoli vrsto že izberete je važno, da je to surovo, neobdelano mleko. Kefir ustvarja želatinaste bele ali rumene granulatne delce. To ga dela posebnega, saj nobena druga mlečna kultura ne ustvarja takšnih granul. Te granule sestavlja mešanica bakterij/kvasovk, ki jih povezuje kazein (mlečne beljakovine) in sestavljeni sladkorji, ki fermentirajo mleko in z vnosom svojih prijateljskih organizmov ustvarijo to kultivirano živilo. Te granule pred zaužitjem odstranimo s cedilom in jih dodamo novi količini svežega, surovega mleka.
Čas in temperatura sta pomembna dejavnika, ki določata gostoto in okus vašega kefirja. V toplejših poletnih mesecih je pripravljen za uživanje po 18 urah. Če ga pustimo predolgo na sobni temperaturi, se bo zgostil in se sčasoma začel spreminjati v sir in sirotko. Če je vaš kefir “grudast” in prekisel, ste ga pustili zunaj predolgo. Biti mora kremast in “pitek” …rahlo gostejši od mleka. Na tej točki ga dobro pretresite in shranite v hladilnik. Rahlo se bo še zgostil, saj se kultura razvija naprej, vendar veliko počasneje.
Pri vsaki količini, ki jo naredite, prilagodite čas dokler ne dobite takšnega, kakršnega želite. Ko naredite svojo prvo skledo kefirja, lahko uporabite odstranjeno kulturo za izdelavo druge sklede. Koliko je uporabiti, vam bo postalo jasno po nekaj poskusih. Če uporabite preveč kulture, bo postopek nastanka kefirja prehiter in bo prekisel.
Kaj pa alergije?
Čeprav je kefir zelo zdrav, je pomembno, da upoštevate morebitne alergije ali intolerance. Ljudje z laktozno intoleranco pogosto ugotovijo, da ga lahko prenašajo bolje kot običajno mleko, saj fermentacija zmanjša vsebnost laktoze. Vendar pa je priporočljivo, da ljudje z alergijo na mlečne beljakovine izberejo rastlinske različice.