Zdravilne lastnosti začimbe kurkuma dobro poznata tako indijska kot kitajska tradicionalna medicina in jo s pridom uporabljata že tisočletja. Velja za »prečiščevalca telesa«. Rumenooranžno barvilo v kurkumi se imenuje kurkumin, in prav ta naj bi bil njena glavna zdravilna učinkovina. Po ugotovitvah tujih strokovnjakov bi lahko bila tudi rešitev za bolnike z napredovalo obliko jetrne bolezni (fibrozo), imenovano tudi bolezen zamaščenih jeter.
Kurkumin namreč spodbuja jetra in žolčnik pri izločanju žolča, bilirubina in holesterola. Ko se staramo, se izločanje teh sestavin največkrat zmanjša, zato se upočasnijo prebava, presnova in vsrkanje v maščobah topnih hranil. Redna uporaba kurkume lahko pomaga pri preprečevanju tovrstnih težav.
Kako kurkumin vpliva na visoke ravni leptina, povezane z nastankom jetrne fibroze, trenutno preučujejo v laboratorijskih pogojih (in vitro), napovedana pa so tudi klinična preskušanja na živalih in nato na ljudeh. Leptin vpliva na zvezdaste jetrne celice, ki sprožijo čezmerno nastajanje veziva kolagena v jetrih in posledično fibrozo.
Več o zdravilnih lastnostih začimbe kurkume preberite tukaj.