DomovZdravje & prehranaKurkuma - rumena rešiteljica za jetra

Kurkuma – rumena rešiteljica za jetra

Zdravilne lastnosti začimbe kurkuma dobro poznata tako indijska kot kitajska tradicionalna medicina in jo s pridom uporabljata že tisočletja. Velja za »prečiščevalca telesa«.  Rumenooranžno barvilo v kurkumi se imenuje kurkumin, in prav ta naj bi bil njena glavna zdravilna učinkovina. Po ugotovitvah tujih strokovnjakov bi lahko bila tudi rešitev za bolnike z napredovalo obliko jetrne bolezni (fibrozo), imenovano  tudi bolezen zamaščenih jeter.

- Oglas -

Kurkuma

Kurkumin namreč spodbuja jetra in žolčnik pri izločanju žolča, bilirubina in holesterola. Ko se staramo, se izločanje teh sestavin največkrat zmanjša, zato se upočasnijo prebava, presnova in vsrkanje v maščobah topnih hranil. Redna uporaba kurkume lahko pomaga pri preprečevanju tovrstnih težav.

Kako kurkumin vpliva na visoke ravni leptina, povezane z nastankom jetrne fibroze, trenutno preučujejo v laboratorijskih pogojih (in vitro), napovedana pa so tudi klinična preskušanja na živalih in nato na ljudeh. Leptin vpliva na zvezdaste jetrne celice, ki sprožijo čezmerno nastajanje veziva kolagena v jetrih in posledično fibrozo.

- Oglas -

Več o zdravilnih lastnostih začimbe kurkume preberite tukaj.

- Oglas -
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×