Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Ekologija & okoljeHeliotropizem – inženirstvo sončnic, ki pomaga človeku

Heliotropizem – inženirstvo sončnic, ki pomaga človeku

MORDA VAS ZANIMA

Polje mladih sončnic med sončnim dnevom obrača cvetove od vzhoda proti zahodu, sledeč poti sonca. Vsak list sončnice poskuša poiskati kar največ sončnih žarkov, kar je adaptacija, ki ji rečemo heliotropizem. Tega zdaj skuša uporabljati tudi znanost.

- Oglas -

To je pravzaprav prebrisan način naravnega inženiringa, ki je navdihnil določenega električnega in računalniškega inženirja, da je poiskal način, kako posnemati pasivni heliotropizem, ki ga vidimo v obnašanju sončnic, za boljšo uporabo in izrabo nastajajočih solarnih sistemov.

Sončnice in heliotropizem

Za razliko od drugih “aktivnih” solarnih sistemov, ki sledijo položaju sonca z GPS-om in spreminjajo svoj položaj s pomočjo motorčkov, pa koncept električnega in računalniškega inženirja profesorja Hongrui Jianga združeno uporabi te zanimive lastnosti za ustvarjanje pasivnega načina preusmerjanja sončnih kolektorjev v smeri najbolj neposredne sončne svetlobe.

Njegov dizajn uporablja kombinacijo tekočekristalnih elastomerov (LCE), ki gre skozi faze sprememb in se skrči ob prisotnosti toplote, s pomočjo ogljikovih nanocevk, ki lahko sprejemajo široko paleto svetlobnih valovnih dolžin te tudi absorbira. »Ogljikove nanocevke imajo zelo širok spekter absorpcije, vse od vidne pa do infrardeče svetlobe,« pravi Jiang. »To je nekaj, kar lahko izkoristimo, saj je mogoče sončno svetlobo uporabiti neposredno.«

- Oglas -

Neposredna sončna svetloba zadene zrcalo, ki je pod sončnimi celicami, ki se osredotoča na enega od več pogonov, sestavljenih iz LCE, prepletenih z ogljikovimi nanocevkami. Ogljikove nanocevke se segrejejo, saj absorbirajo svetlobo in toplotna razlika med okoljem in znotraj aktuatorja povzroči, da se LCE skrči. To povzroči,da se celoten sklop upogne v smeri najmočnejšega sonca. Ko se sonce premika po nebu, se bodo aktuatorji ohladili in ponovno razširili, novi pa se bodo skrčili, ter tako prestavljali ploščo čez 180 stopinj neba, ki ga sonce prekrije v dnevu.

»Naša zamisel je, da soncu vedno sledi,« pravi Jiang. Testi kažejo, da je Jiangob sistem izboljšal učinkovitost sončnih celic za kar 10 odstotkov. In pasivni sistem pomeni, da nobeni motorji in vezja ne bodo odžirali ustvarjenega pridelka energije. »Bistvo sledenja soncu je povečanje proizvodnje električne energije,« pravi Jiang. Materiali, potrebni za izvedbo njegovega načrta, so na voljo šele v zadnjih nekaj letih, tako da za zdaj, on in njegova ekipa raziskujejo načine za njihovo izpopolnjevanje za uporabo večjih sončnih kolektorjev.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×