Tri izmed najbolj zdravih živil na svetu se že skrivajo v vašem hladilniku. Limono, ingver in česen že stoletja učinkovito uporabljajo v zdravilne namene. Preberite, kako vam lahko koristijo pri številnih zdravstvenih težavah.
Čeprav so ta tri živila zelo zdrava, jih ne uspemo vedno vključiti v prehrano. Ponujamo vam nekaj namigov, kako lahko z njimi pripravite odličen zajtrk, kosilo, večerjo ali čaj.
Limona
2,5 dl limoninega soka vsebuje 24 mikrogramov folata, ki je nujen za pravilno delovanje imunskega sistema, še posebej pomemben pa je njegov zadosten vnos v času nosečnosti. Limona je odličen vir vitamina C in vsebuje zelo malo kalorij. Ta aromatičen citrus dokazano pomaga pri razstrupljanju prebavnega sistema in jeter. Kisline v njem so pomembne za vzdrževanje zdrave telesne teže. Poleg tega vsebuje veliko antioksidantov, ki ščitijo pred nastankom raka in drugih bolezni ter upočasnjujejo staranje. Dokazano je, da uživanje limoninega soka lahko pripomore k odpravi ledvičnih kamnov.
Recept: limonin smoothie
Zjutraj lahko preskočite kavo in si namesto nje pripravite odličen limonin smoothie: sok polovice limone, hruško, banano, jabolko in nekaj kock ledu zmešajte v električnem mešalniku. Pripravili boste okusen, nizkokaloričen in hranljiv zajtrk, ki vas bo oskrbel s potrebno energijo za začetek dneva.
Česen
Česen je zakladnica mangana, selena, vitamina B6 in vlaknin – pomembnih hranil, ki sodelujejo pri nastanku nevrotransmitorjev in ugodno vplivajo na živčni sistem. Pomembni so tudi za pravilno delovanje prebavnega sistema ter za čvrstost nohtov in las. Če imate težave z izpadanjem las, lahko česen vtirate lokalno na lasišče. Vsebuje namreč žveplovo spojino alicin, ki učinkovito deluje proti izpadanju las.
Ste prehlajeni? 12-tedenska študija je pokazala, da dnevno uživanje česnovega dodatka zniža število prehladov za 63 % v primerjavi s placebom. Študije na ljudeh so pokazale, da dodatek česna pomembno in varno zniža krvni pritisk. Česen pomaga tudi pri bolnikih z visokim holesterolom, saj lahko zniža tako skupen kot LDL-holesterol za 10 do 15 %.
Recept: pražena česnova in paradižnikova juha
Za dodaten vnos česna si lahko za kosilo pripravite juho, za katero potrebujete: eno glavo česna, eno srednje veliko čebulo, 600 gramov češnjevega paradižnika, po eno žlico olivnega olja, rožmarina, timijana, origana in zelenjavne jušne osnove ter sol in poper za okus.
Priprava: segrejte pečico na 200 stopinj Celzija. Glavi česna odsekajte zgornji in spodnji del, zavijte ga v papir za pečenje in ga pecite v pečici 40 do 50 minut. Vse sestavine zmešajte z električnim mešalnikom, segrejte in dolijte jušno osnovo. Med kuhanjem večkrat premešajte. Začinite s poprom in soljo.
Ingver
Ingver je zelo znan po svojem protivnetnem delovanju in po sposobnosti zniževanja holesterola in tveganja za nastanek krvnih strdkov. Nekatere študije so pokazale, da lahko z njim pomembno kontroliramo krvni sladkor pri bolnikih z diabetesom tipa 2. Ingver dokazano odpravlja slabost – še posebej jutranjo in tisto, ki je prisotna pri bolnikih, ki se zdravijo s kemoterapijo. Potencialno enako učinkovito kot ibuprofen odpravlja bolečine v mišicah in bolečine zaradi osteoartritisa. Poleg tega pospešuje praznjenje želodca pri bolnikih s kronično črevesno vnetno boleznijo.
Recept: ingver z lososom
Čeprav se morda zdi, da je dodajanje ingverja jedem težka naloga, ni nujno tako. Predstavljamo vam recept za izvrstno večerjo z ingverjem in lososom, za katero boste potrebovali: 450 gramov lososovega fileja, po dve žlici naribanega ingverja in olivnega olja ter po eno žlico medu in pikantne gorčice.
Priprava: pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. V manjši posodi zmešajte olivno olje, med, gorčico in ingver. Zmes enakomerno razmažite po lososovih filejih. Pecite jih 15 do 20 minut.
Čaj iz ingverja, limone in česna
Za konec vam predstavljamo še recept za čaj iz vseh treh sestavin. Lahko ga uživate kadar koli v dnevu, še posebej koristen pa je pri prehladu, gripi, infekciji in bolečinah v mišicah.
Potrebujete: sok ene limone, 5 do 8 strokov olupljenega in zmečkanega česna, četrt do ene žlice naribanega svežega ingverja (začnite z manjšo količino, če niste navajeni na njegov okus) in 2,5 dl vode.
Priprava: zavrite vodo in ji dodajte česen in ingver. Pustite 10 do 15 minut, da se posedata, nato ju odcedite. Vodi dodajte limonin sok. Postrezite toplo. Pijte skozi cel dan.