0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPresenetljive koristi vina

Presenetljive koristi vina

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno že veste, da je vino ob zmernem uživanju lahko zdravju koristno. Preberite, zakaj si je od časa do časa priporočljivo privoščiti kozarček žlahtne kapljice – presenečeni boste nad njenimi številnimi koristmi.

- Oglas -

Vino za zdravje

Vino proti boleznim srca in ožilja

Raziskovalci ugotavljajo, da zmerno uživanje vina (do 150 ml dnevno) lahko zmanjša tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, saj pomaga ohranjati zdravje žil, sploh v kombinaciji z mediteransko dieto. Uživanje že 6 do 48 ml vina dnevno pa naj bi pripomoglo k zmanjšanju tveganja za nastanek diabetesa tipa 2. Kdor ga pije zmerno, naj bi imel za 30 % nižje tveganje za nastanek te bolezni.

Ste vedeli, da nas pitje vina lahko zaščiti tudi pred običajnim prehladom? Kar pet španskih univerz je raziskovalo, ali pitje piva, vina in žganih pijač lahko pripomore k nastanku prehlada. Izkazalo se je, da ima vino – še posebej rdeče – celo nasproten učinek in nas lahko potencialno zaščiti pred prehladom.

- Oglas -

Tudi za koronarno srčno bolezen

V eni od študij so raziskovali, kakšen učinek ima pitje vina na bolnike s koronarno srčno boleznijo, ki imajo povišano tveganje za nastanek nealkoholne maščobne bolezni jeter. Izkazalo se je, da so imeli tisti, ki so zmerno pili vino, za polovico nižje tveganje za nastanek te bolezni.

Raziskovalci so ugotovili še, da imajo ljudje, ki dnevno spijejo 5 do 15 ml vina, manj možnosti, da bi zboleli za depresijo. Kljub temu pa pitje več kot sedmih kozarčkov vina na teden lahko poveča tveganje za njen nastanek. Zmerno pitje vina povišuje nivo omega-3 maščobnih kislin v plazmi in krvnih celicah, zato pomaga ohranjati mentalno zdravje in spomin.

Zdravilno grozdje

V grozdju in vinu se nahaja piceatanol – snov, ki zavira nastanek maščobnih celic in s tem pripomore k hujšanju. Reservatrol v grozdju pa deluje proti staranju in boleznim, ki so značilne za starostnike – Alzheimerjeva bolezen, demenca, možganska kap ipd. Poleg tega reservatrol ščiti vid in preprečuje nastanek diabetične retinopatije in degeneracijo rumene pege. Študije kažejo, da nas zmerno uživanje vina lahko zaščiti pred nastankom slepote.

Reservatrol deluje tudi proti raku. Dokazano je, da z uživanjem dveh kozarčkov vina dnevno v telo vnesemo toliko reservatrola, da se za polovico zmanjša tveganje za nastanek črevesnih tumorjev. Druga študija kaže, da antioksidanti v rdečem vinu lahko delujejo zaščitno proti raku pljuč, še posebej pri kadilcih.

- Oglas -

Vino ima protivneten učinek. Še posebej koristno naj bi vplivalo na bolnike z vnetjem respiratornega trakta, npr. pri astmatikih. Vino naj bi dobro vplivalo tudi na prebavo, saj pomaga pospeševati proces praznjenja želodca in nastajanje želodčne kisline, ki predstavlja pomemben del presnovnega procesa.

.

NAJNOVEJŠE