Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaPresenetljive koristi vina

Presenetljive koristi vina

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno že veste, da je vino ob zmernem uživanju lahko zdravju koristno. Preberite, zakaj si je od časa do časa priporočljivo privoščiti kozarček žlahtne kapljice – presenečeni boste nad njenimi številnimi koristmi.

- Oglas -

Vino za zdravje

Vino proti boleznim srca in ožilja

Raziskovalci ugotavljajo, da zmerno uživanje vina (do 150 ml dnevno) lahko zmanjša tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, saj pomaga ohranjati zdravje žil, sploh v kombinaciji z mediteransko dieto. Uživanje že 6 do 48 ml vina dnevno pa naj bi pripomoglo k zmanjšanju tveganja za nastanek diabetesa tipa 2. Kdor ga pije zmerno, naj bi imel za 30 % nižje tveganje za nastanek te bolezni.

Ste vedeli, da nas pitje vina lahko zaščiti tudi pred običajnim prehladom? Kar pet španskih univerz je raziskovalo, ali pitje piva, vina in žganih pijač lahko pripomore k nastanku prehlada. Izkazalo se je, da ima vino – še posebej rdeče – celo nasproten učinek in nas lahko potencialno zaščiti pred prehladom.

Tudi za koronarno srčno bolezen

V eni od študij so raziskovali, kakšen učinek ima pitje vina na bolnike s koronarno srčno boleznijo, ki imajo povišano tveganje za nastanek nealkoholne maščobne bolezni jeter. Izkazalo se je, da so imeli tisti, ki so zmerno pili vino, za polovico nižje tveganje za nastanek te bolezni.

- Oglas -

Raziskovalci so ugotovili še, da imajo ljudje, ki dnevno spijejo 5 do 15 ml vina, manj možnosti, da bi zboleli za depresijo. Kljub temu pa pitje več kot sedmih kozarčkov vina na teden lahko poveča tveganje za njen nastanek. Zmerno pitje vina povišuje nivo omega-3 maščobnih kislin v plazmi in krvnih celicah, zato pomaga ohranjati mentalno zdravje in spomin.

Zdravilno grozdje

V grozdju in vinu se nahaja piceatanol – snov, ki zavira nastanek maščobnih celic in s tem pripomore k hujšanju. Reservatrol v grozdju pa deluje proti staranju in boleznim, ki so značilne za starostnike – Alzheimerjeva bolezen, demenca, možganska kap ipd. Poleg tega reservatrol ščiti vid in preprečuje nastanek diabetične retinopatije in degeneracijo rumene pege. Študije kažejo, da nas zmerno uživanje vina lahko zaščiti pred nastankom slepote.

Reservatrol deluje tudi proti raku. Dokazano je, da z uživanjem dveh kozarčkov vina dnevno v telo vnesemo toliko reservatrola, da se za polovico zmanjša tveganje za nastanek črevesnih tumorjev. Druga študija kaže, da antioksidanti v rdečem vinu lahko delujejo zaščitno proti raku pljuč, še posebej pri kadilcih.

Vino ima protivneten učinek. Še posebej koristno naj bi vplivalo na bolnike z vnetjem respiratornega trakta, npr. pri astmatikih. Vino naj bi dobro vplivalo tudi na prebavo, saj pomaga pospeševati proces praznjenja želodca in nastajanje želodčne kisline, ki predstavlja pomemben del presnovnega procesa.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×