0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineLimona - več kot le vir vitamina C

Limona – več kot le vir vitamina C

MORDA VAS ZANIMA

Limona je pravi supersadež – vsebuje veliko vitamina C, agrumnih flavonoidov in pektina. V nadaljevanju preberite, katere pozitivne učinke na zdravje ima ta živorumen predstavnik agrumov.

- Oglas -

V preteklosti so si mornarji na dolgih potovanjih pomagali z limono, ki so jo uporabljali kot preventivno sredstvo in sredstvo za zdravljenje skorbuta, bolezni, ki nastane zaradi pomanjkanja vitamina C. In prav po tem vitaminu je limona najbolj znana, čeprav vse več raziskav kaže, da ni najboljši vir vitamina C, ga poleg ostalih koristi vsebuje še vedno zadostno količino, da jo lahko priporočimo za marsikatero težavo, in ker ga naše telo ni sposobno proizvajati samo, ga moramo stalno zagotavljati s prehrano.

Limona

Kaj vse so koristi vitamina C?

Vitamin C izboljšuje absorpcijo železa v prebavnem traktu, je antioksidant in ščiti pred prostimi radikali. Antioksidativno deluje tako samostojno kot v kombinaciji z vitaminom E: zmanjšuje oksidativne poškodbe DNK, zmanjšuje oksidacijo LDL-holesterola … Ena od pomembnih funkcij vitamina C je tudi sodelovanje pri sintezi kolagena, ki se nahaja v vseh mehkih tkivih – v koži, kosteh, dlesnih in ožilju; s tem ohranja zdravje kože in sklepov. Vitamin C pomaga tudi pri premagovanju okužb, krepi imunski sistem in preprečuje nastanek raka.

- Oglas -

Z vitaminom C sodelujejo tudi agrumni flavonoidi

S tem pomembnim antioksidantom sodelujejo tudi agrumni flavonoidi v limoni. To so fitokemične snovi, ki pomagajo pri celjenju ran, krepijo kapilarne stene in preprečujejo nastanek nekaterih bolezni, npr. ateroskleroze.

Kaj še najdemo v limoni?

Poleg naštetega v limoni najdemo tudi pektin, ki je pomemben sestavni del tega agruma. Pektin naj bi pripomogel k nižanju ravni nezdravega holesterola v krvi. V limoni najdemo še: vitamin B, folno kislino, citronsko in malično kislino, kalij, glukozo, fruktozo in siliko.

Limona izboljšuje zdravje

Limone so naravni pospeševalci delovanja imunskega sistema – zato si limono, če želite biti zdravi, čim večkrat privoščite! Jedem pri kuhanju oziroma njihovi pripravi dodajte koščke limone ali njen sok. Slednji se še posebej dobro obnese pri solatnih prelivih, ribjih jedeh in hladnih napitkih ter čajih. Limona je odlična pri zniževanju blago povišane telesne temperature, zmanjšuje kislost želodčnih sokov, znižuje gostoto krvi in spodbuja delovanje jeter. Z limono uspešno zdravimo: artritis, revmatizem, prebavne motnje, prehlad, gripo in visok holesterol v krvi.

Je naravno razkužilo

Limona je tudi naravno razkužilo – preden so razvili sodobna razkužila, so v bolnišnicah uporabljali prav limone. Kožo z limono razkužite tako, da limonin sok vtrete neposredno na kožo, kjer bo deloval astringentno in antibakterijsko. S pridom ga lahko uporabite tudi pri domačih lepotnih maskah. Odlično se obnese tudi kot sredstvo za preprečevanje staranja kože in zmanjševanje oziroma odstranjevanje sončnih peg.

- Oglas -

Zdravilno eterično olje

V lupini limone se nahaja izjemno dišeče eterično olje. Pridobivajo ga s stiskanjem. Ima antibakterijske lastnosti: uporabimo ga lahko pri zdravljenju prehlada in vnetega grla (štiri kapljice v žlički medu) ter pri vnetju dlesni in ustnih razjedah (kapljico olja kanemo na zobno krtačko, na katero bomo iztisnili zobno pasto). Eterično olje limone deluje tudi proti zajedavcem. Kupite ga lahko v trgovinah z zdravo prehrano, v nekaterih lekarnah in pri dobaviteljih snovi za aromaterapijo.

.

NAJNOVEJŠE