0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKomarje preženite na naraven način

Komarje preženite na naraven način

MORDA VAS ZANIMA

Komarjev se je težko ubranimo, še posebej veliko pa jih je v toplem delu leta. Komarje privlači znoj, svoje žrtve pa izbirajo tudi po telesnem vonju. Radi imajo nosečnice in tiste z malce višjo telesno temperaturo, nekateri pa z njimi preprosto nimajo sreče, saj jih njihov vonj zelo privlači. Nekaterih vonjev pa komarji ne marajo, namesto da svoje telo prekrivate s škodljivimi kemikalijami in umetnimi pripravki, pa si zato raje pomagajte z rastlinami. Njihov vonj naj bo v zraku okoli vas, zato jih postavite na okensko polico, posadite pa jih tudi na vrtu. Še bolj je, če imate aromo rastline neposredno na telesu – rastline zmečkajte in jih vtrite v kožo, pa boste videli, kakšni so rezultati.

- Oglas -

Naravni repelenti za komarje

Katere rastline odganjajo komarje?

Melisa

Ta članica družine met ima bele cvetove in nežen kiselkasti vonj, znane pa so tudi njene koristi za zdravje. Njena aroma odganja komarje in insekte, upoštevajte pa, da gre za izredno invazivno vrsto, ki se hitro širi, zato jo raje posadite kar v lonec.

Mačja meta

Mačja meta (nepeta) je bližnja sorodnica poprove mete in vsebuje posebno kemikalijo nepetalakton, ki ob tem, da privlači mačke, odganja komarje.

- Oglas -

Limonska trava

Njen značilen osvežujoč vonj po limoni učinkovito odganja komarje in mušice, brez težav pa jo lahko gojite tudi v cvetličnem lončku. Njeni listi so v obliki trave in lahko služijo tudi kiot osvežitev za ledeni čaj ko nastopi polenta vročina, prav tako jo lahko uporabite kot začimbo.

Bazilika

Raziskave so pokazale, da je eterično olje tega priljubljenega zelišča v mediteranski prehrani strupeno za komarjeve ličinke.

Sivka

Vemo, da vonj sivke pomirja in sprošča, a molji, komarji in muhe ga ne Marajo. Sivka bo delovala najbolj učinkovito, če si jo kot repelent nanesete na kožo.

Divja meta

Koncentrat mete se sicer uporablja za odganjanje insektov, dokazano pa je, da eterično olje mete škoduje ličinkam komarjev in odganja odrasle komarje. Meto posadite na vrt ali balkon, v njenem vonju pa uživajte tudi kot dodatek jedem ali čaju.

- Oglas -

Žajbelj in rožmarin

Če nameravate topple večere preživljati na vrtu, prižgite nekaj vejic rožmarin ali žajblja. Vonj ter začimb, medtem ko gorijo, ni le neprijeten, žuželke tudi odganja stran od vas.

NAJNOVEJŠE