0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaUničevalci zdravega in lepega nasmeha

Uničevalci zdravega in lepega nasmeha

MORDA VAS ZANIMA

Bleščeč in zdrav nasmeh je eden izmed najlepših lepotnih dodatkov. A četudi vestno obiskujete svojega zobozdravnika, uporabljate primerno zobno ščetko, nitko, ipd. vaši zobje še vedno ostajajo izpostavljeni določenim dejavnikom, ki lahko načnejo njihovo bleščavost. V nadaljevanju vam tako ponujamo seznam 8 dejavnikov, ki lahko na dolgi rok škodujejo vašemu zobovju, pa se jih morda niti ne zavedate.

- Oglas -

Športni napitki

V zadnjem desetletju so postali precej priljubljeni a rezultati najnovejših raziskav pričajo tudi o njihovi škodljivosti, ki jo občutijo zlasti zobje. pH raven v številnih športnih napitkih je namreč takšna, da lahko zaradi visokih koncentracij kislih komponent vodi do zobne erozije. Poleg tega večina tovrstnih napitkov vsebuje sladkorje, ki služijo kot »hrana« kislinskim bakterijam, ki se uspejo prebiti tudi v razpoke in reže v zobeh in tako posledično povzročajo zobno gnilobo.

lep nasmeh

Diabetes

Bolezensko stanje zmanjšuje odpornost organizma proti okužbam zato slednji udarni val občutijo tudi bolnikove dlesni. Diabetes je namreč neposredno povezan s parodontalno boleznijo oziroma vnetjem obzobnih tkiv.

- Oglas -

Tobak

Verjetno veste, da kajenje vaše zobe obarva z rumeno barvo, kajne? A njegova škodljivost sega še dlje. Tobak namreč škoduje zobem in dlesnim na še mnoge druge načine. Poleg zloglasnega pljučnega raka, kajenje povzroča tudi raka ustne votline, med drugim pa je v kombinaciji s katranom odgovoren tudi za nastajanje lepljivega bakterijskega filma na zobeh. Slednji namreč povzroča vnetje dlesni ter pojav zobne gnilobe.

Vino

Vinski navdušenci, pozor! Redno uživanje vina lahko resno škoduje zobni sklenini poleg tega pa povečuje možnost nastanka zobnih madežev. Po nasvetu strokovnjakov se škodljivega zobnega učinka vina najlažje ubranimo tako, da po končanem kozarcu vina ustno votlino speremo z vodo.

Shujševalne tablete

Čeprav obljubljajo hitro pot do vitke postave, vašemu telesu naredijo več slabega kot pa dobrega. Med drugim denimo škodujejo tudi vašim zobem. Omenjene tablete namreč zmanjšujejo pretok sline v ustni votlini in tako povzročajo suha usta. Takšna pa so idealna za razvoj bolezni dlesni, zobne gnilobe in preostalih nevšečnosti.

Izsušena usta

Ne samo, da je občutek neprijeten, škodljiv je tudi vašim zobem. Slina namreč odpravlja bakterije v ustni votlini. Brez nje bi tako zobe izgubili veliko hitreje. Kako torej preprečiti »sušo« v ustni votlini? Najboljši nasvet strokovnjakov je, da spijete čim več vode.

Topli napitki

Pitje vašega najljubšega čaja oziroma kave je morda razlog, da je vaša sklenina nekoliko porumenela. Črni čaj in kava namreč vsebujeta veliko snovi, ki spodbujajo nastajanje zobnih madežev, ti pa se posledično lahko razvijejo tudi v zobno gnilobo. Strokovnjaki priporočajo, da po zaužitju tovrstnih pijač vedno poskrbite, da ustno votlino izplaknete z vodo, za nevtralizacijo kisline pa jim lahko dodate nevtralizator kot je denimo mleko.

- Oglas -

Kontracepcijske tabletke

Najnovejše raziskave kažejo, da lahko uživanje slednjih povzroča tudi vnetja ali okužbe dlesni. Poleg tega so nekatere raziskave celo prišle do zaključka, da imajo ženske, ki uživajo kontracepcijske tabletke, več težav po puljenju zob ter, da so po puljenju bolj nagnjene k pojavu raznoraznih okužb.

.

NAJNOVEJŠE