Rjavčki oziroma »brownieji« so izjemno priljubljena sladica v ZDA in v Kanadi. Recept za njihovo pripravo se je prvič pojavil že na koncu 19. stoletja, v prvi polovici 20. stoletja pa se je močno razširil med ljudmi. V zadnjem času so postali rjavčki zelo popularni tudi pri nas, saj je njihova priprava precej enostavna, obenem pa gre za sladico, ki zadovolji tudi najbolj zahtevne sladkosnedce.
Zdrava različica “brownijev”
Žal pa vsebujejo originalni rjavčki tudi precej sestavin, ki niso najbolj prijazne do zdravja. Poleg tega sladica ni primerna za alergike, vegane oziroma za vse tiste, ki se izogibate živalskim produktom. Vendar pa lahko z nekaj prilagoditvami ustvarite okusne in precej bolj zdrave rjavčke, ki se bodo dobro znašli tudi v družbi drugih prazničnih dobrot. Seveda pa lahko s tako pripravljenimi rjavčki razveselite svoje najbližje tudi na povsem običajen dan. Malce razvajanja se prileže tudi brez posebne priložnosti – enostavno zato, ker si to zaslužite!
V nadaljevanju vam tako predstavljamo recept za slastne veganske rjavčke z dodatkom kokosa, ki jih ni treba peči. Za njihovo pripravo ne potrebujete veliko časa in kuharskih spretnosti, ampak le nekaj dobre volje.
Sestavine
Osnova:
- 500 gramov izkoščičenih datljev,
- 50 gramov kokosove moke,
- 30 gramov kakava v prahu,
- nekaj kapljic vaniljevega izvlečka,
- ščep soli.
Nadev:
- 200 gramov kokosovih kosmičev,
- 120 mililitrov kokosovega olja,
- 90 mililitrov agavinega sirupa.
Glazura:
- 160 mililitrov kokosovega olja,
- 120 mililitrov agavinega sirupa,
- 80 gramov kakava v prahu,
- žlička vaniljevega izvlečka,
- ščep soli.
Priprava
Pekač obložite s papirjem za peko. S pomočjo kuhinjskega mešalnika zmešajte datlje, da dobite pasto, ki ji nato dodajte kokosovo moko, kakav v prahu, izvleček vanilje in sol. Dobro zmešajte, da se sestavine povežejo. Maso enakomerno razporedite po pekaču in zgladite površino. Pekač nato položite v zamrzovalnik za 10 minut. Medtem stopite kokosovo olje ter mu dodajte kokosove kosmiče in agavin sirup. Vzemite pekač iz zamrzovalnika in po masi za biskvit prelijte pripravljen nadev, ki ga prav tako zgladite s pomočjo žlice ali kuhalnice. Pekač nato vrnite v zamrzovalnik za dodatnih 10 minut.
Za preliv oziroma glazuro stopite preostanek kokosovega olja, ki mu nato primešajte kakav v prahu, sol in izvleček vanilje. Prelijte po sladici, ki ste jo vzeli iz zamrzovalnika. Pustite stati na sobni temperaturi 10 minut, nato pa pekač še zadnjič postavite v zamrzovalnik, tokrat za približno pol ure oziroma dokler ne postane sladica dovolj kompaktna, da jo lahko razrežete na približno enako velike kvadrate oziroma pravokotnike. Vaši presni rjavčki, ki ne vsebujejo živalskih sestavin, so zdaj pripravljeni.