Dom & EnergijaOdstranimo zdravju škodljive snovi iz našega doma

Odstranimo zdravju škodljive snovi iz našega doma

MORDA VAS ZANIMA

Vsak dan prihajamo v stik z najrazličnejšimi predmeti in snovmi. Med njimi so tudi taki, ki postanejo zdravju škodljivi šele skozi čas. Za veliko stvari, ki jih redno uporabljamo, mislimo, da so varne, vendar vsebujejo snovi, ki lahko predstavljajo potencialno grožnjo našemu zdravju. Seznam potencialno škodljivih snovi je dolg, zato vam bomo predstavili tiste, ki jih pogosto uporabljamo – in lahko preživimo tudi brez njih.

- Oglas -

Strupi v kuhinji in doma

Umetna sladila

Umetni sladili, kot sta aspartam in suklaroza, prelisičita telo, da začne shranjevati maščobo. Poleg tega zvišujeta tveganje za nastanek diabetesa. Hrano zato sladkajte z naravnimi in bolj zdravimi alternativami. Izognite se tudi pijačam, ki imajo dodana umetna sladila, saj zmanjšujejo občutljivost na inzulin, pospešujejo pridobivanje kilogramov in zvišujejo tveganje za srčno-žilne bolezni in Alzheimerjevo bolezen.

Plastična embalaža in plastenke

Ta embalaža vsebuje kemikalije, kot so bisfenol A in S (BPA in BPS) ter ftalati, ki negativno vplivajo na endokrini sistem ter posledično na naše počutje, rast in razvoj, presnovo, tkiva ter reproduktivni sistem. Dokazno je, da BPA v plastenkah prispeva k zvišanemu krvnemu pritisku samo nekaj ur po zaužitju. Obstajajo dokazi, da lahko zniža inteligenčni kvocient pri otrocih in poviša njihovo agresivnost  in hiperaktivnost. Poleg tega povečuje možnost za nastanek raka na dojki, prostati in ščitnici. S pranjem in segrevanjem se iz plastične embalaže sproščajo nove in nove škodljive snovi, zato pitje vode iz starih plastenk ni dobra ideja. Plastično embalažo raje zamenjajte s stekleno.

Kuhinjska posoda

Posoda, ki je prevlečena s slojem proti prijemanju, vsebuje perfluorooktansko kislino (PFOA), ki je rakotvorna. S segrevanjem posode v zrak prehaja fluorid, ki je lahko smrtno nevaren za manjše ptice ter škodljiv za ljudi. Tovrstno posodo zamenjajte s keramično ali stekleno, ki ne vsebujeta strupenega fluorida.

Osvežilci zraka

- Oglas -

Vsebujejo diklorofenol, katerega učinke povezujejo s prezgodnjo puberteto in drugimi zdravstvenimi težavami, vključno z rakom. V osvežilcih zraka in sobnih parfumih se pogosto skrivajo tudi ftalati, ki motijo naš endokrini sistem. Prostore raje večkrat prezračite, pomagate si lahko tudi z eteričnimi olji, ki prijetno dišijo in imajo pozitivne zdravstvene učinke.

Protibakterijska mila in detergenti

Čistilna sredstva, s katerimi dezinficiramo svoje telo in prostore, lahko naredijo več škode kot koristi. Z njihovo prepogosto uporabo povečujemo odpornost bakterij na zdravila, poleg tega pa vsebujejo triklosan, ki dokazano škoduje predvsem majhnim otrokom. Zmoti lahko tudi hormonsko ravnovesje in negativno vpliva na razvoj ploda pri nosečnicah. Povezujejo ga tudi z alergijami, nepravilnim delovanjem ščitnice in endokrinega sistema, pridobivanjem telesne teže in vnetji v telesu.

Močna antibakterijska sredstva zamenjate z enako učinkovito toplo vodo in blagim milom. Za dezinficiranje površin lahko uporabljate 3-odstoten hidrogen peroksid in kis. Hranite ju v dveh ločenih steklenicah z razpršilcem – površine najprej poškropite z enim, nato pa še z drugim razpršilcem.

Komercialna čistilna sredstva lahko učinkovito zamenjate tudi s sodo bikarbono, limoninim sokom, organskimi eteričnimi olji, ki delujejo protibakterijsko … Različne snovi lahko med seboj mešate in odkrijete, katera kombinacija je najbolj učinkovita.

Triklosan se nahaja tudi v številnih drugih predmetih v našem domu, npr.: v izdelkih za osebno nego, ploščah za rezanje hrane, igračah, nekaterih zobnih pastah ter kremah proti aknam.

Izdelki za osebno nego

Kemikalije se izjemno hitro absorbirajo skozi kožo, zato ni vseeno, katera sredstva nanašamo nanjo. To še posebej velja za ženske, ki vsakodnevno uporabljajo ličila in druga kozmetična sredstva. Ličila so skriti vir težkih kovin, kot so svinec, berilij, talij, kadmij in arzen. Nahajajo se predvsem v pudrih, podlagah, korektorjih, rdečilih za lica, maskarah, senčilih, črtalih za oči, trdih in tekočih šminkah. Ob vsakodnevni uporabi ličil v telo vsako leto vnesemo skoraj pol kilograma kemikalij! Ko k temu prištejemo še šampone, balzame, losjone, dezodorante in druge izdelke za osebno nego, je številka še veliko višja.

Če se le da, uporabljajte čim več organske kozmetike ali si kozmetične izdelke izdelajte kar sami. Izdelke za nego las lahko nadomestite s skodelico kokosovega olja, ki mu dodate nekaj kapljic kakovostnega eteričnega olja.

NAJNOVEJŠE